reklama

Hlas podobný Erdoganovi

Dnes sa pod Erdoğanom kolíše premierska stolička viac, ako to bolo počas letných protestov či v čase vypuknutia rozsiahleho korupčného škandálu. Vysvetlenia, ktorými reaguje na obvinenia, útočiace zo všetkých strán, sú ale stále menej efektívne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Premiér Erdoğan sa na zjazde vládnej AKP v Izmire prihovoril svojim spolustraníkom v podobe hologramu.
Premiér Erdoğan sa na zjazde vládnej AKP v Izmire prihovoril svojim spolustraníkom v podobe hologramu. 

Premiér Erdoğan sa na zjazde vládnej AKP v Izmire prihovoril svojim spolustraníkom v podobe hologramu.

Od začiatku roka Turecko, najmä Istanbul a okolie, trápi neúmerné sucho. Na tureckej politickej scéne ale za ostatné tri mesiace pretieklo viac vody, ako by si vládni predstavitelia želali. Zdá sa, že týždeň čo týždeň sa objavujú nové skutočnosti, ktoré ovplyvňujú jednak politiku, a jednak ekonomické vyhodnotenie krajiny. Turecká líra dosahuje rekordné minimá, a to aj napriek tomu, že turecká Centrálna banka koncom januára zvýšila úverovú sadzbu z 3,5% na 8% a zo dňa na deň upravila aj pôžičkovú sadzbu zo 7,75% na 12%. Opatrenie na chvíľu posilnilo kurz líry voči doláru, no turecká mena pokračuje v postupnom prepade.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem zásadného kroku Centrálnej banky sa v krajine riešili ďalšie tri dôležité témy: sloboda internetu, nové justičné zákony a telefonické záznamy rozhovorov, ktoré údajne obviňujú z korupcie aj samotného premiéra.

Internet

Zo 77 miliónovej populácie bolo v Turecku v minulom roku na Twitteri registrovaných 12 miliónov a na Facebooku 32 miliónov používateľov. Sila sociálnych médií a všeobecne internetu v krajine rastie. Začiatkom februára parlamentom ale prešiel návrh zákona, ktorý zákonodarnej moci umožňuje zrušiť internetovú stránku bez príkazu súdu. Turecký telekomunikačný úrad (TIB) tak môže do štyroch hodín od jej zverejnenia zakázať webovú stránku v prípade, ak je podozrenie, že narúša ochranu osobných údajov. Zákon tiež zaväzuje poskytovateľov internetových služieb zaznamenávať a po dobu dvoch rokov aj uchovávať informácie o individuálnych dátach používateľov. Prezident Gül nevyužil svoje právo zákon vetovať. V druhej polovici mesiaca ho podpísal, no vyžiadal si dve doložky, ktoré by mali zohľadniť úlohu súdu. Nespokojnosť následne vyhnala desaťtisíce Turkov do ulíc. Protesty ale od leta nie sú ničím výnimočným. V Istanbule sa podľa zvýšenej prítomnosti polície na uliciach zdá, že sa proti niečomu protestuje takmer každý piatok a sobotu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Justícia

Parlament, a pred niekoľkými dňami už aj prezident, odobrili rovnako aj nový zákon, ktorý dáva parlamentu možnosť zásadnejšie zasahovať do výberu sudcov a prokurátorov. Najvyššia rada sudcov a vyšetrovateľov Turecka (HSYK) podobne prejde zásadnou reštrukturalizáciou. Nová legislatíva získala podporu práve v čese, keď bolo z postov odvolaných asi 7 000 policajtov a desiatky vyšetrovateľov, ktorí mali na starosti prešetrovanie korupčného škandálu z konca roka 2013.

Nahrávky

Najväčší boom v krajine vyvolali na internete zverejnené nahrávky, ktoré z korupcie obviňujú priamo premiéra. Telefonický rozhovor, ktorý sa na webe objavil koncom februára, údajne zachytáva rozhovor Erdoğana a jeho 33-ročného syna Bilala, ktorí sa dohadujú na likvidácii desiatok miliónov ukrytých v ich sídle. Rozhovor sa mal uskutočniť práve v čase, keď v Turecku vypukol hon na čarodejnice, zvaný korupčný škandál. Nahrávka sa v priebehu niekoľkých hodín stala hitom internetu a sociálnych sietí, kde si ju vypočuli desaťtisíce užívateľov. Premiér nahrávky označil za „vydieranie, ktoré sa šíri cez Twitter“. Na druhej strane ale uviedol, že jeho telefón bol odpočúvaný. Pro-vládne periodiká následne písali o tom, že v krajine bolo nelegálne odpočúvaných tisíce telefonických rozhovorov významných podnikateľov, novinárov a vládnych predstaviteľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od začiatku vyšetrovania korupcie v Turecku za zosnovanie kampane za zvrhnutie vlády obviňuje Erdoğan moslimského klerika Fetulaha Gülena, ktorý žije v exile v Spojených štátoch. Bývalý premiérov spojenec prepojenie odmieta, no sám sa dnes vyjadruje k situácii v štáte omnoho kritickejšie a hlasnejšie ako kedykoľvek predtým, počas Erdoğanovej jedenásť ročnej vlády.

30. marca sa v krajine konajú regionálne voľby, ktoré napovedia omnoho viac o tom, ako veľmi tureckú verejnosť zasiahli protesty a vládne škandály. Už v auguste sa chystajú prezidentské voľby. A hoci sa očakáva, že Erdoğan oznámi svoju kandidatúru, v týchto dňoch vysvetľuje úplne iné veci. Od konca minulého roka bol donútený vymeniť takmer polovicu svojho kabinetu a v predvolebnej kampani má stále čo robiť, aby presvedčil ani nie tak nových, ako skôr svojich starých voličov.

Lucia Mrázová

Lucia Mrázová

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Po štúdiách žurnalistiky, európskych štúdií a mnohých krátkych a dlhých cestách po Európe, pôsobím medzi Bratislavou a Istanbulom. Píšem o živote v tomto gigantickom meste a politike, ktorá hýbe Tureckom.Dnes už pod menom Lucia Yar píšem na blogu Denníka N.Viac aj na @LuciaMrazova. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu