reklama

Technická vzdialenosť medzi nami alebo priateľstvo cez sms-ku

Aká je naozajstná vzdialenosť človeka od človeka? Z technického hľadiska veľmi blízka.  Taká, ako sú vzdialené prsty od klávesnice počítača alebo mobilu. Ale z duchovnej stránky veľmi vzdialená, lebo už nemáme čas na obnovovanie priateľských väzieb. Všetci máme svoju rodinu, priateľov a známych, ale s koľkými sa vidíme tak často, ako by sme mali?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

V dnešnej modernej dobe, keď už je náš svet obklopený najmodernejšou technikou sa stávame bezduchými otrokmi doby. Fascinujúce vynálezy ako telefón, počítač, internet nám mali uľahčiť každodenný život a pomôcť hospodáriť s časom. Všetko má svoje klady a zápory. A rovnako je to aj v tomto. Prichádzame o živý kontakt s ľuďmi, ktorí sú nám blízki. Dnes stačí zodvihnúť telefón, napísať sms správu a sme v kontakte s našimi najbližšími alebo kamarátmi.

Strácame však to najdôležitejšie, a to je skutočné priateľstvo. To sa nezakladá na počte neprijatých hovorov alebo prečítaných správ. Ale na súčte úsmevov, ktoré si osobne odovzdáme. Známa veta, ktorá sa snaží ospravedlniť našu neschopnosť si nájsť čas na ľudí vraví: ,,Nezáleží ako si ďaleko alebo blízko, ale že ťa mám vo svojom srdci." Myslím si, že to znie trochu sebecky, pretože ňou sa len snažíme zakryť fakt, že náš čas je natoľko drahý, že aj cesta za kamarátom je pre nás akási strata. Pritom strácame len sami seba navzájom a svoju ľudskosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Prečo nám stačí krátka správa alebo minútový telefonát s človekom, ktorý je nám blízky? Asi si myslíme, že technika nám dopomáha budovať si vzťahy. Zabúdame na to, že tie budujú len spoločné okamihy. Možno sa cez telefón zasmejeme, poplačeme si, ale nevidíme sa navzájom v danej chvíli. Nevidíme našu mimiku, gestá, ktoré sú niekedy také veľavravné, že môžeme z nich vyčítať takmer všetko. 

 Preto nezabúdajme na to, že priateľ nám nepodá pomocnú ruku cez telefón, ale len osobne. A ak niekomu stačia na udržiavanie priateľstiev výdobytky doby, tak verte, že aj najinteligentnejšia technika môže zlyhať, pretože nemá to, čo má človek. Srdce a city. 

Lucia Nižníková

Lucia Nižníková

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Tá, ktorá verí, že ešte na tomto svete je nejaké dobro a spravodlivosť. :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu