reklama

Bitcoin a ďalšie kryptomeny na nových maximách

Kryptomeny sa aktuálne vezú na rastovej vlne. Napriek tomu do nich netreba vložiť viac ako 5 % finančného majetku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Tento týždeň stúpali opäť kryptomeny na rekordné maximá, konkrétne Bitcoin v jednom bode prekonal hranicu nad 69 000 dolárov. Ethereum prekonalo hranicu 4 800 dolárov. Kryptomeny sú známe svojou vysokou volatilitou a je pomerne náročné odhadnúť kam až môže hodnota vystúpiť.

Bitcoin a Ethereum môžeme považovať za dve najpopulárnejšie kryptomeny, kedy aj platí, že ak prvá kryptomena z nejakého dôvodu stúpa, tak Ethereum ju väčšinou nasleduje. Investovanie do Bitcoinu je aktuálne jeden z top trendov hlavne u mladšej generácie a nemôžeme sa čudovať, pretože dosahuje pôsobivý výkon, ak vezmeme do úvahy, že v roku 2020 sa hodnota Bitcoinu pohybovala okolo 11 500 dolárov za mincu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vývoj hodnoty Bitcoinu počas 5-tich rokov.
Vývoj hodnoty Bitcoinu počas 5-tich rokov. (zdroj: Zdroj: www.investing.com)

Napriek vysokým nárastom sú kryptomeny jednou z najrizikovejších investícií. Výkyvy v hodnotách často prichádzajú nečakane a môžu byť zdrvujúce pre investorov, ktorí „dôverovali“ tomuto špekulatívnemu aktívu a rozhodli sa ho zaradiť do svojho investičného portfólia vo vyššej miere. Vo všeobecnosti sa odporúča diverzifikácia portfólia a investícia do kryptomien by mala byť nižšia ako 5%. Kvôli vidine vyššieho zisku sa však stretávame s investormi, ktorí investujú prevažnú časť svojich financií.

Čo sa skrýva pod DeFi?

V posledných mesiacoch sa upiera pozornosť v súvislosti s kryptomenami na DeFi. Je to decentralizovaný finančný systém umožňujúci používateľom podieľať sa na tradičných finančných aktivitách, ako je požičiavanie, ale bez zapojenia sprostredkovateľa. Základným cieľom DeFi je priniesť „tradičné“ finančné služby. To znamená, že teoreticky by ktokoľvek mohol požičiavať digitálne peniaze alebo naopak požičiavať si ich za konkurenčné úrokové sadzby. Dôležité je povedať, že by sa tu nevyskytol žiadny prostredník. Investori by tak mohli zarábať až dvojciferné percentuálne výnosy z úspor v určitých digitálnych tokenoch. Tento systém však prináša aj veľa rizík, ako sú napríklad hackeri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem vysokej volatility čelili kryptomeny v posledných dňoch tieňu z prípadu Squid kryptomeny. Kryptomena inšpirovaná seriálom od spoločnosti Netflix „Squid Game“, ktorý okrem iného valcuje všetky seriálové rebríčky, nečakane spadla po tom, čo si jej zakladatelia vyplatili peniaze a záhadne zmizli. Token s názvom SQUID dosiahol 1. novembra hodnotu nad 2 861 $ a následne klesol takmer na nulu. Tento prípad mohol odradiť mnohých investorov od investovania do kryptomien.

Treba však poukázať na neustály rastový trend krypto segmentu. Kryptomeny môžu byť platidlom budúcnosti, a tiež je predpoklad, že ich hodnota bude stále stúpať. Trh s kryptomenami má aktuálne hodnotu viac ako 3 bilióny dolárov, a to už nie je zanedbateľná čiastka.

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu