reklama

Zneužíva Google svoje dominantné postavenie na trhu?

Google opäť čelí kritike okolo obmedzovania prístupu užívateľských dát a podozreniu z nelegálneho uprednostňovania svojich vlastných technológií online zobrazovania reklamy. Mohlo by ísť o ilegálne vytláčanie konkurencie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak by spoločnosť dostala príkaz zastaviť alebo obmedziť online reklamy, tak by to markantne ovplyvnilo jej zisky, prípadne aj jej pozíciu lídra v online priestore. Ide o základný kameň podnikania gigantu a EU tým otvára tzv. čiernu skrinku online reklamy, kedy Google automaticky vypočíta a ponúkne cenu za reklamný priestor inzerentom a publisherom.

Európska únia by mala otvoriť oficiálne vyšetrovanie online giganta do konca roka. Podľa agentúry Reuters mal Google za predchádzajúci rok výnos z online reklám vo výške 147 miliárd dolárov. Inzerenti sa sťažujú, že spoločnosť využíva svoje dominantné postavenie, pretože vyhnúť sa softwéru Google je nemožné a súvisí s platbou vysokých poplatkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Materská spoločnosť Alphabet, zatiaľ nezaznamenala markantný prepad hodnoty svojich akcií a na grafe môžeme vidieť, že podozrenia hodnotu akcií neovplyvňujú. Na druhej strane je vysoko pravdepodobné, že zlom môže prísť, ak vyšetrovatelia zistia zásadné pochybenia a monopolné ovplyvňovanie trhu.

ProfitLevel Zarska Zneuziva Google svoje postavenie?
ProfitLevel Zarska Zneuziva Google svoje postavenie? (zdroj: ProfitLevel Zarska)

Výkon spoločnosti Alphabet (Zdroj: Investing)

Toto nie je prvý prípad porušenia „pravidiel“, ktorému musí firma čeliť. Začiatkom júna prišiel francúzsky protimonopolný úrad s obvinením ohľadom zneužívania dominancie na trhu online reklamy. Internetový obor bude musieť zaplatiť pokutu zhruba 270 miliónov dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Európska komisia v posledných rokoch začala vyšetrovanie zamerané na digitálny svet, konkrétne na firmy Microsoft, Google a Amazon. Google vo Francúzsku prisľúbil sériu zmien v reklamnej technológii, avšak splní naozaj svoje sľuby? Pokuty v konečnom dôsledku zaplatia inzerenti a obrovské zisky všetkých technologických gigantov stále narastajú.

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu