reklama

Aj v malých dedinách chcú ľudia pracovať a žiť

Ako vytvoriť viac pracovných miest, to je otázka, ktorá trápi väčšinu ľudí na Slovensku zo všetkého najviac. Minulý týždeň som celý strávil na východnom Slovensku a stretol som sa s mnohými ľuďmi a najčastejšia téma našich rozhovorov bola, ako priniesť viac práce.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (79)

Celá naša politika SDKÚ-DS v ekonomickej oblasti je orientovaná práve týmto smerom. Pre tento cieľ, vytvoriť viac pracovných miest, sme bojovali za zmenu Zákonníka práce, pripravovali odvodovú reformu. Pre tento cieľ realizujeme politiku podpory investorov tak, že tlačíme všetky nové investície do regiónov, s najvyššou mierou nezamestnanosti. Pre tento cieľ vieme že musíme znižiť byrokraciu a šikanovanie občanov štátom.

Táto snaha nie je márna, aj keď rok aj niekoľko mesiacov je príliš krátky čas, aby sme ešte viditeľnejšie dokázali otočiť ospalý trend v prílive investícií na Slovensko. Prilákanie investora, dohodnutie všetkých podmienok, zvlášť pri takej veľkej investícií ako je napríklad teraz ohlásená investícia oceliarskeho gigantu ThyssenKrupp, trvá mnoho mesiacov. A takýchto aj menších investícií sú pripravené a rozrokované desiatky. Táto jedna, ak sa bude realizovať, vytvorí tisíc pracovnýc miest v okolí Prešova. Je to veľmi dobrá správa, ale je to len prvá lastovička, ktorá ohlasuje príchod ďalších investorov, pokiaľ udržíme reformný kurz.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sú však oblasti, kde vytvoriť čo i len 5 až 10 nových pracovných miest je nesmierne ťažké. Sú to najmä malé dediny v odľahlých končinách na východe, severe, ale aj juhu Slovenska, kde vzdialenosť k najbližšiemu zamestnávateľovi je veľká. Dediny s 200,300 až 500 obyvateľmi, najmä v podhorských a horských oblastiach. Ani na týchto ľudí nesmieme zabúdať. Zároveň tieto obce sú často sužované povodňami z prívalových dažďov, ktoré dokážu za pár minút zmeniť lenivý horský potôčik na rozbúrenú riavu, ktorá strháva cesty, mosty, domy aj ľudské životy.

Prešiel som niekoľko takýchto obcí, rozprával sa s ľuďmi, so starostami.
Je veľmi dobré, že sa podarilo pred pár mesiacmi rozbehnúť protipovodňový program, ktorý prináša do týchto obcí hneď niekoľko pozitívnych zmien. Dáva prácu minimálne desiatim ľuďom v každej obci, ktorá sa do tohto programu zapojila. Spravidla sú to ľudia, ktorí boli dlhé roky nezamestnaní, ktorí už stratili často akúkoľvek nádej, že niekedy prácu nájdu, ľudia, ktorí mnohokrát upadli do beznádeje a skepsy. Dnes majú prácu, ktorá je pre nich zdrojom obživy a obrovskou molárnou vzpruhou. Zároveň ich práca nie je zbytočná. Nie je to zametanie ulíc. Títo ľudia stavajú za minimum prostriedkov hrádze na horských potôčikoch, stržiach a roklinách. Desiatky malých hrádzí vytvárajú prirodzené záchytné miesta, ktoré fungujú v čase prívalových vôd ako bariéra pred prívalovou vlnou, ktorá je schopná strhnúť polku dediny. Svojím síce malým objemom ale vynásobené desiatkami kaskád, sú schopné zadržať státisíce kubických metrov vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento projekt bol a je neustále spochybňovaný rôznymi odborníkmi a tiež odborníkmi. Áno, dnes prevláda názor, že len obrovské stavby, priehrady, z kameňa a betónu za stovky miliónov eur dokážu niečo zmeniť. Pre mnohých je nepredstaviteľné, že by tento problém mohol byť riešený aj trvalou starostlivosťou o krajinu, jej revitalizáciou, ktorú zabezpečujú miestni obyvatelia, len svojimi rukami a jednoduchými nástrojmi. Zdá sa to byť príliš lacné a jednoduché a preto aj neuveriteľné, že to môže fungovať.

Ja som sa rozprával s ľuďmi, ktorí tam žijú, so starostami, ktorí poznajú situáciu pred vznikom tohto projektu a potom, keď im tieto malé, ale mnohopočetné hrádze uchránili dediny pred prívalovými povodňami. Ukazuje sa, že sme iba zabudli na to, čo naši dedovia považovali za bežnú súčasť svojho každodenného života pri súžití s prírodou. Ukazuje sa, že návrat k tomu, čo bolo generáciami overené a vyskúšané je to najlepšie, čo v týchto odľahlých končinách môžme urobiť. Zároveň tak dávame prácu tam, kde by inak pracovné miesta vznikali veľmi ťažko. Revitalizujeme nie len krajinu, ale aj duše ľudí, ktorí sú v tomto programe zapojení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tomto programe chceme pokračovať. Podľa mňa by sa mal stať trvalou súčasťou aktívneho prístupu štátu k vidieku, k starostlivosti o krajinu a o obyvateľov žijúcich v týchto oblastiach. Dnes je v tomto programe zapojených 488 obcí a prácu v ňom našlo 7700 ľudí. Keď v ňom budeme pokračovať, môžme tak vytvoriť až desaťtisíc pracovných príležitostí pre nízko kvalifikovanú pracovnú silu na celom Slovensku.

Nie sú to umelo vytvárané pracovné miesta, títo ľudia realizujú účinné protipovodňové opatrenia, ktoré zabránia mnohomiliónovým škodám na majetku, pričom náklady sú zanedbateľné v porovnaní s akoukoľvek inou alternatívou ochrany pred povodňami v týchto horských a podhorských oblastiach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že tento projekt neodíde do stratena ani po voľbách, napriek silnej lobby, ktorá by radšej videla tieto prostriedky vo veľkých verejných zákazkách, realizovaných veľkými stavebnými firmami. Tento projekt má zmysel a budem ho všestranne podporovať. A tí, ktorí pochybujú, stačí keď počkajú na topenie snehov alebo na prvú jarnú búrku, tá najlepšie preverí opodstatnenosť tohto projektu.


Ľudo Kaník
poslanec SDKÚ-DS Páčil sa vám článok? Podporte ho v hlasovaní na

Ľudovít Kaník

Ľudovít Kaník

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslanec NR SR, zakladateľ politickej strany Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník. Exminister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a dlhoročný predseda DS, ktorá sa pod jeho vedením po dlhoročnej spolupráci s SDKÚ integrovala na politickú stranu SDKÚ-DS. Zodpovedný za reformu sociálneho a dôchodkového systému, trhu práce. Pripravil a zrealizoval reformu zákonníka práce, dôchodkovú reformu, reformu systému sociálnych dávok a boj s čiernou prácou. Zakladajúci člen občianskeho združenia SPORITEĽ na ochranu záujmov občanov, účastníkov dôchodkového sporenia v II. pilieri dôchodkového systému.www.kanik.skwww.demokratisk.skFB profilInstagram profilYoutube kanálFan page Demokratov Slovenskamail: ludo.kanik@gmail.com0905 488 888 Zoznam autorových rubrík:  DÔCHODKYPRÁCARODINAPOLITIKASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu