Samozrejme, ak dodržujete nepísané pravidlo 90/10, to znamená že 90% vášho čašu a podielu stravy ste disciplinovaný a 10% čašu tvoria sem-tam prehrešky, potom je to v poriadku a pravdepodobne netrpíte zdravotnými problémami v dôsledku konzumácie lepku.
Baviť sa budeme skôr o nedisciplinovanosti a nevedomosti, o ľuďoch, ktorí netušia o veľkých negatívach lepku, chodia od lekára k lekárovi, ale veselo papkajú pravidelne chlieb, rožky....cestoviny na obed.....večer nejaká pizza, hamburger, langoše alebo opäť chlieb.
Ti by mali spozornieť. Tieto fakty Vám môžu pomôcť.
Lepok je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Lepok (glutén) sa nerozpúšťa vo vode, vďaka čomu sa dá izolovať vyplavením škrobu. Keď si zoberiete do hrsti bielu múku a premyjete ju pod tečúcou vodou, vyplavia sa škroby a vláknina a zostane Vám na dlani ten lepkavý zvyšok - lepok, ja ho nazývam lepidlo.
V čom je teda problém? - Lepok je veľmi agresívny proteín, ktorý ako šmirgeľ škriabe výstelku vášho čreva, s čim súvisia ďalšie problémy vstrebávania a absorpcie živín z čreva, v dôsledku čoho vzniká celý rád chorôb.
Výskum a svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že asi len 1-2 % ľudí vo svete trpí celiakiou. Avšak, celiakia je len vrcholkom ľadovca!
Rozlišujeme 3 odlišné tipy problému:
• Celiakia - choroba neznášanlivosti imunitného systému voči lepku
• Intolerancia na lepok
• Alergia na lepok
Naštastie, alergiu a celiakiu vieme jasne identifikovať!
Avšak celý problém nastáva pri intolerancii, pri ktorej nám momentálne zlyháva diagnostika. Sme často odkázaní na osobné testovanie a subjektívne pocity.
Pri diagnostike intolerancie na lepok sa viac-menej dostávame ku kameňu úrazu!
Problém je najmä v tom, že klasické testy riešia najmä celiakiu. Doktori tak pracujú s identifikáciou alpha gliadínu, transglutaminázy-2 a deaminového gliadínu.Čo ak však pacient reaguje na glutenín, gluteomorphin, a transglutaminázu-3, či dokonca transglutaminázu-6? Žalúdok totiž môže byť v pohode, ale koža, či dokonca mozog vôbec nie v pohode a trpí po konzumácií pšenice.
A tak sa vám môže kľudne stať, že v septembri, ked ste boli napríklad v Imunovitale na testoch, ukázali Vam testy intoleranciu na pšenicu, jačmeň a špaldu, keďže ste tieto potreviny bežne konzumovali. Potom vybrané potraviny nahradíte ražou a výrazne limitujete príjem iných obilnín. Prídete na testy v decembri a zrazu vám látky IgG vybehnú na raž, pričom intolerancia na pšenicu, jačmeň a špaldu klesne.

Zdroj: dusanplichta.com
Vďaka novému Cyrex Array testu v Amerike, ktorý má schopnosť riešiť v súčasnosti najkompletnejšiu reaktivitu na proteíny v obilí, sa diagnostika dostala opäť o výrazný krok vpred. Ako vidíte na obrázku dole, v súčasnosti sa vieme na intolerancie pozrieť oveľa viac individualizovane, ako je tomu bežne zvykom (máš celiakiu/nemáš celiakiu).
To bolo trošku vedy a lepkových výrazov, poďme sa pozrieť na to, aké problémy spôsobuje lepok nám bežným ľudom. Sú to choroby spojené s imunitným, autoimunitným a zápalovým procesom v našom tele.
Vedecky je už podložené, že mnohé z chorôb súvisiacich s mozgom, od depresie po demenciu, sú úzko spojené so spôsobom stravovania a životným štýlom!
Ak blúdite po lekároch s týmito chorobami, skúste sa zamyslieť, ci nemože byť problémom množstvo lepku vo Vašej strave. S lepkom sa totiž spájajú choroby, ktoré Vás môžu trápiť. Často ide o mentálne schopnosti, rýchlu únavu, mozgovú hmlu a ďalšie:
- problémy s pamäťou
- problémy so sústredením a koncentráciou
- ADHD (najmä u deti)
- časte migrény a bolesti hlavy
- depresia
- úzkosť a chronický stres
- poruchy nálady
- epilepsia
- nespavosť
- chronické bolesti hlavy
- zápalové stavy a choroby (choroby kože, začervenania)
- črevné problémy (nadúvanie, časté grganie)
- cukrovka, obezita
V týchto všetkých chorobách môže mať prsty lepok a často aj má. Bežný lekár Vám to nepovie, lebo je iba predpisovač liekov a v skutočnosti je iba malo uvedomelých obvodných lekárov v SR. Lekárov pri týchto chorobách nenapadne test citlivosti na lepok, lebo bude drahý a radšej Vás pošlú k ďalšiemu "odborníkovi."
Jediné riešenie ako to zistiť, je na sebe otestovať kúru minimálne na 2 týždne bez lepku (pečivo, cestoviny, koláče, všetko z bielej múky), no ja odporúčam 1 mesiac, ale odborníci na lepok radia až 3 mesiace. (David, Perlmutter, Fasano, Švorcová). Už po týždni by ste mali lepšie cítiť z oblasti Vášho trávenia.
Kým strava s vynechaním cukru eliminuje výkyvy nálad (stálejšia osobnosť) a zdegeneruje Vás imunitný systém, strava bez lepku Vám pravdepodobne zlepší trávenie, ale hlavne vylepši Vaše mentálne uvažovanie, myslenie. Ak navyše trpíte s jednou vyše uvedených chorôb (úzkosť, depresia, nespavosť....) Váš stav sa zlepši a možno aj vylieči (pri dlhodobom vynechaní lepku). Ak chcete vedieť viac, spomenutý autori vyliečili tisíce pacientov, stačí čítať ich knihy. Napr.: Nie je náhoda, že veľa ľudí s chronickými bolesťami hlavy ma aj silnú citlivosť na lepok.
Dôležitý záver posledných rokov je, že kým citlivosť na lepok Vám testy na celiakiu odhaliť presne nemusia, problémy s fungovaním mozgu môžete mať bez toho, aby ste mali alebo cítili akékoľvek gastrointestinálne problémy!
Preto s lepkom je navyše spojený aj významný vznik depresií. Každý, kto pociťuje prvotne fázy smútku, úzkosti a počiatočnej depresie by mal spozornieť, pretože lepok poškodzuje najmä črevá. Mal by lepok minimálne na 3 mesiace vylúčiť zo stravy. Áno, črevá sú každý deň poškodzované konzumáciou obilnín a pšenica ma na tom významný podiel. A je úplne jedno, či je to čisto biele pečivo, alebo tmavé, alebo celozrnné, alebo so semienkami atď.
Ak máte dobrý pocit, že ste si kúpili tmavý alebo celozrnný rožok na raňajky z bežného obchodu namiesto bieleho, je to klamlivý pocit! Lepok je v každom z nich!
Poškodené črevo každodenným príjmom lepku totiž nedokáže efektívne absorbovať látky, ktoré udržiavajú mozog zdravý: zinok, tryptofán, vitamíny B, aj keď ich beriete dostatok vo výživových doplnkoch. Nervové bunky v našich črevách ( áno, počujete dobre - nervové bunky) vyrábajú až 90% serotonínu v našom tele, potrebného pre náš mozog a pre našu pohodu. Serotonín sa vytvára aj v našom mozgu, no v črevách sa ho vytvára podstatne viac až 80%. Serotonín ako neurotransmiter a prenášač vzruchov v mozgu sa nazýva aj hormón dobrej nálady a stravou bez lepku navodíme v našich cievach efektívnejšie podmienky na jeho výrobu.
Záver: Áno, ešte stále žijeme v spoločnosti, kde nevieme, čo jeme. Možno, za pár rokov to tak nebude a prísna legislatíva a kontroly zmenia "nepôvod potravín" na pravý pôvod so všetkými testami o nezávadnosti, no tak skoro to asi nebude. Preto ešte stále kupujeme v obchodoch mačku vo vreci. Pri pšenici bude však stále platiť, že aj keby to bolo tá najlepšia vyšľachtená odroda, lepok v nej figurovať pravdepodobne bude stále a všetky jeho negatíva spojené s ním tiež.
Podľa mňa ostáva konzumácia dnešnej pšenice a výrobkov z nej ako lákadlo voňavého pečiva zo stánku v meste, ako zvyk našich starých mám, ktoré piekli voňavý chlebík z múky od najbližšieho mlynára, alebo obľúbené buchty a koláče cez víkend.
Uvedomme si, že dnešný typ vyšľachtenej pšenice s dôrazom na rýchlosť a profit je úplne iná pšenica ako pred 60 až 100 rokmi. Niektoré štúdie ukazujú, že dnešná pšenica obsahuje až 40x viac lepku ako to bolo pred 60 rokmi.
A preto hovorím, že je lepšie ju nekonzumovať, ako konzumovať. Jej výživové parametre v žiadnom prípade nevykompenzujú jej negatíva. Lepšie výživové parametre majú stovky iných potravín. Každý sme iní, sebapozorovanie vlastného tela pár dní bez pšenice si môže vyskúšať každý na sebe. V tomto článku sa však snažím povzbudiť ľudí s uvedenými chorobami spomenutými vyššie, ktorí stále konzumujú lepok.
Veľa ľudí píše a hovorí, že v dnešnom svete a počas práce, najmä tej stresujúcej by už nemohli nič jesť, keby vylúčili cukor a pšenicu, ale sú to presne tí ľudia, ktorí si nevedia nájsť svoj balance.
Dnes je trh omnoho ďalej v ponuke tovarov ako pred 10 rokmi, len si treba disciplinovane nájsť ten svoj, ktorý mi vyhovuje, vôbec to nie je finančne nákladne v porovnaní s negatívami konzumácie lepku a cukru.Máme obrovskú výhodu, že žijeme v dobe, keď už vieme, čo lepok spôsobuje, preto je na nás, či túto výhodu využijeme vo svoj prospech.
Nabudúce už nebudem taký kritický :) a povieme si niečo o cholesterole, zdravých tukoch a ich výhodách.
Zdroje: dusanplichta.com, perlmutter - psenicny mozog