2.časť: Lepok - každodenný tichý zabiják v našom tele

O lepku sa už veľa píše a ešte viac sa bude. Podľa mňa a mnohých je to tichý zabijak nášho tela podobne ako cukor. Obsahuje ho pšenica, raž, špalda, jačmeň. Je otázne, čí ho mam konzumovať v pečive alebo nie, alebo sem-tam môžem?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Samozrejme, ak dodržujete nepísané pravidlo 90/10, to znamená že 90% vášho čašu a podielu stravy ste disciplinovaný a 10% čašu tvoria sem-tam prehrešky, potom je to v poriadku a pravdepodobne netrpíte zdravotnými problémami v dôsledku konzumácie lepku.

Baviť sa budeme skôr o nedisciplinovanosti a nevedomosti, o ľuďoch, ktorí netušia o veľkých negatívach lepku, chodia od lekára k lekárovi, ale veselo papkajú pravidelne chlieb, rožky....cestoviny na obed.....večer nejaká pizza, hamburger, langoše alebo opäť chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ti by mali spozornieť. Tieto fakty Vám môžu pomôcť.

Lepok je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Lepok (glutén) sa nerozpúšťa vo vode, vďaka čomu sa dá izolovať vyplavením škrobu. Keď si zoberiete do hrsti bielu múku a premyjete ju pod tečúcou vodou, vyplavia sa škroby a vláknina a zostane Vám na dlani ten lepkavý zvyšok - lepok, ja ho nazývam lepidlo.

V čom je teda problém? - Lepok je veľmi agresívny proteín, ktorý ako šmirgeľ škriabe výstelku vášho čreva, s čim súvisia ďalšie problémy vstrebávania a absorpcie živín z čreva, v dôsledku čoho vzniká celý rád chorôb.

Výskum a svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že asi len 1-2 % ľudí vo svete trpí celiakiou. Avšak, celiakia je len vrcholkom ľadovca!

SkryťVypnúť reklamu

 Rozlišujeme 3 odlišné tipy problému:

 • Celiakia - choroba neznášanlivosti imunitného systému voči lepku

 • Intolerancia na lepok

 • Alergia na lepok

Naštastie, alergiu a celiakiu vieme jasne identifikovať!

Avšak celý problém nastáva pri intolerancii, pri ktorej nám momentálne zlyháva diagnostika. Sme často odkázaní na osobné testovanie a subjektívne pocity.

Pri diagnostike intolerancie na lepok sa viac-menej dostávame ku kameňu úrazu! 

Problém je najmä v tom, že klasické testy riešia najmä celiakiu. Doktori tak pracujú s identifikáciou alpha gliadínu, transglutaminázy-2 a deaminového gliadínu.Čo ak však pacient reaguje na glutenín, gluteomorphin, a transglutaminázu-3, či dokonca transglutaminázu-6? Žalúdok totiž môže byť v pohode, ale koža, či dokonca mozog vôbec nie v pohode a trpí po konzumácií pšenice.

SkryťVypnúť reklamu

A tak sa vám môže kľudne stať, že v septembri, ked ste boli napríklad v Imunovitale na testoch, ukázali Vam testy intoleranciu na pšenicu, jačmeň a špaldu, keďže ste tieto potreviny bežne konzumovali. Potom vybrané potraviny nahradíte ražou a výrazne limitujete príjem iných obilnín. Prídete na testy v decembri a zrazu vám látky IgG vybehnú na raž, pričom intolerancia na pšenicu, jačmeň a špaldu klesne.

Obrázok blogu

Zdroj: dusanplichta.com

Vďaka novému Cyrex Array testu v Amerike, ktorý má schopnosť riešiť v súčasnosti najkompletnejšiu reaktivitu na proteíny v obilí, sa diagnostika dostala opäť o výrazný krok vpred. Ako vidíte na obrázku dole, v súčasnosti sa vieme na intolerancie pozrieť oveľa viac individualizovane, ako je tomu bežne zvykom (máš celiakiu/nemáš celiakiu).

SkryťVypnúť reklamu

To bolo trošku vedy a lepkových výrazov, poďme sa pozrieť na to, aké problémy spôsobuje lepok nám bežným ľudom. Sú to choroby spojené s imunitným, autoimunitným a zápalovým procesom v našom tele.

Vedecky je už podložené, že mnohé z chorôb súvisiacich s mozgom, od depresie po demenciu, sú úzko spojené so spôsobom stravovania a životným štýlom!

Ak blúdite po lekároch s týmito chorobami, skúste sa zamyslieť, ci nemože byť problémom množstvo lepku vo Vašej strave. S lepkom sa totiž spájajú choroby, ktoré Vás môžu trápiť. Často ide o mentálne schopnosti, rýchlu únavu, mozgovú hmlu a ďalšie:

- problémy s pamäťou

- problémy so sústredením a koncentráciou

- ADHD (najmä u deti)

- časte migrény a bolesti hlavy

- depresia

- úzkosť a chronický stres

- poruchy nálady

- epilepsia

- nespavosť

- chronické bolesti hlavy

- zápalové stavy a choroby (choroby kože, začervenania)

- črevné problémy (nadúvanie, časté grganie)

- cukrovka, obezita

V týchto všetkých chorobách môže mať prsty lepok a často aj má. Bežný lekár Vám to nepovie, lebo je iba predpisovač liekov a v skutočnosti je iba malo uvedomelých obvodných lekárov v SR. Lekárov pri týchto chorobách nenapadne test citlivosti na lepok, lebo bude drahý a radšej Vás pošlú k ďalšiemu "odborníkovi."

Jediné riešenie ako to zistiť, je na sebe otestovať kúru minimálne na 2 týždne bez lepku (pečivo, cestoviny, koláče, všetko z bielej múky), no ja odporúčam 1 mesiac, ale odborníci na lepok radia až 3 mesiace. (David, Perlmutter, Fasano, Švorcová). Už po týždni by ste mali lepšie cítiť z oblasti Vášho trávenia.

Kým strava s vynechaním cukru eliminuje výkyvy nálad (stálejšia osobnosť) a zdegeneruje Vás imunitný systém, strava bez lepku Vám pravdepodobne zlepší trávenie, ale hlavne vylepši Vaše mentálne uvažovanie, myslenie. Ak navyše trpíte s jednou vyše uvedených chorôb (úzkosť, depresia, nespavosť....) Váš stav sa zlepši a možno aj vylieči (pri dlhodobom vynechaní lepku). Ak chcete vedieť viac, spomenutý autori vyliečili tisíce pacientov, stačí čítať ich knihy. Napr.: Nie je náhoda, že veľa ľudí s chronickými bolesťami hlavy ma aj silnú citlivosť na lepok.

Dôležitý záver posledných rokov je, že kým citlivosť na lepok Vám testy na celiakiu odhaliť presne nemusia, problémy s fungovaním mozgu môžete mať bez toho, aby ste mali alebo cítili akékoľvek gastrointestinálne problémy!

Preto s lepkom je navyše spojený aj významný vznik depresií. Každý, kto pociťuje prvotne fázy smútku, úzkosti a počiatočnej depresie by mal spozornieť, pretože lepok poškodzuje najmä črevá. Mal by lepok minimálne na 3 mesiace vylúčiť zo stravy. Áno, črevá sú každý deň poškodzované konzumáciou obilnín a pšenica ma na tom významný podiel. A je úplne jedno, či je to čisto biele pečivo, alebo tmavé, alebo celozrnné, alebo so semienkami atď.

Ak máte dobrý pocit, že ste si kúpili tmavý alebo celozrnný rožok na raňajky z bežného obchodu namiesto bieleho, je to klamlivý pocit! Lepok je v každom z nich!

Poškodené črevo každodenným príjmom lepku totiž nedokáže efektívne absorbovať látky, ktoré udržiavajú mozog zdravý: zinok, tryptofán, vitamíny B, aj keď ich beriete dostatok vo výživových doplnkoch. Nervové bunky v našich črevách ( áno, počujete dobre - nervové bunky) vyrábajú až 90% serotonínu v našom tele, potrebného pre náš mozog a pre našu pohodu. Serotonín sa vytvára aj v našom mozgu, no v črevách sa ho vytvára podstatne viac až 80%. Serotonín ako neurotransmiter a prenášač vzruchov v mozgu sa nazýva aj hormón dobrej nálady a stravou bez lepku navodíme v našich cievach efektívnejšie podmienky na jeho výrobu.

Záver: Áno, ešte stále žijeme v spoločnosti, kde nevieme, čo jeme. Možno, za pár rokov to tak nebude a prísna legislatíva a kontroly zmenia "nepôvod potravín" na pravý pôvod so všetkými testami o nezávadnosti, no tak skoro to asi nebude. Preto ešte stále kupujeme v obchodoch mačku vo vreci. Pri pšenici bude však stále platiť, že aj keby to bolo tá najlepšia vyšľachtená odroda, lepok v nej figurovať pravdepodobne bude stále a všetky jeho negatíva spojené s ním tiež.

Podľa mňa ostáva konzumácia dnešnej pšenice a výrobkov z nej ako lákadlo voňavého pečiva zo stánku v meste, ako zvyk našich starých mám, ktoré piekli voňavý chlebík z múky od najbližšieho mlynára, alebo obľúbené buchty a koláče cez víkend.

Uvedomme si, že dnešný typ vyšľachtenej pšenice s dôrazom na rýchlosť a profit je úplne iná pšenica ako pred 60 až 100 rokmi. Niektoré štúdie ukazujú, že dnešná pšenica obsahuje až 40x viac lepku ako to bolo pred 60 rokmi.

A preto hovorím, že je lepšie ju nekonzumovať, ako konzumovať. Jej výživové parametre v žiadnom prípade nevykompenzujú jej negatíva. Lepšie výživové parametre majú stovky iných potravín. Každý sme iní, sebapozorovanie vlastného tela pár dní bez pšenice si môže vyskúšať každý na sebe. V tomto článku sa však snažím povzbudiť ľudí s uvedenými chorobami spomenutými vyššie, ktorí stále konzumujú lepok.

Veľa ľudí píše a hovorí, že v dnešnom svete a počas práce, najmä tej stresujúcej by už nemohli nič jesť, keby vylúčili cukor a pšenicu, ale sú to presne tí ľudia, ktorí si nevedia nájsť svoj balance.

Dnes je trh omnoho ďalej v ponuke tovarov ako pred 10 rokmi, len si treba disciplinovane nájsť ten svoj, ktorý mi vyhovuje, vôbec to nie je finančne nákladne v porovnaní s negatívami konzumácie lepku a cukru.Máme obrovskú výhodu, že žijeme v dobe, keď už vieme, čo lepok spôsobuje, preto je na nás, či túto výhodu využijeme vo svoj prospech.

Nabudúce už nebudem taký kritický :) a povieme si niečo o cholesterole, zdravých tukoch a ich výhodách.

Zdroje: dusanplichta.com, perlmutter - psenicny mozog

Lukáš Jančúch

Lukáš Jančúch

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nevyriešené témy nielen ekonómie a ich zjavná jednoduchosť ma odsudzujú na ich ďalšie študovanie a pomenovanie tým správnym menom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu