reklama

Systémový prístup k výstavbe ozbrojených síl

Od Ozbrojených síl SR sa očakáva, že v krízovej situácii budú schopné plnohodnotne realizovať politické ciele, ktoré ozbrojeným silám stanovuje politické vedenie štátu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Štát by mal však svojim konaním preukázať občanovi, že prostriedky vynakladané na obranu sú použité efektívne, hospodárne a transparentne.

Výstavba ozbrojených síl v poslednom čase nereflektuje skutočné potreby obrany štátu. Skutočné potreby rozvoja obrany musia byť totiž založené na analýzach súčasných a budúcich možných hrozieb, na úlohácha politických cieľoch štátu a na medzinárodných záväzkoch Slovenskej republiky.

Príkladov neefektívne vynaložených verejných zdrojov na modernizáciu výzbroje, techniky a materiálu za posledné štvrťstoročie je v archívoch Ministerstva obrany SR viac než dosť. Príčin tohto stavu je viac a niektorým z nich sa bolo možné vyhnúť, pokiaľ by fungovali základné zásady strategického rozhodovania a dlhodobého plánovania už v čase, keď bolo rozhodnuté o delení ČSFR a kedy sa menil globálny prístup k otázkam obrany. V tej dobe totiž mladá Slovenská republika zrejme nedokázala odhadnúť ďalšie smerovanie rozvoja spoločnosti a už vôbec nie definovať víziu rozvoja obrany štátu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začiatkom deväťdesiatych rokov bolo rozhodnuté o realizácii mnohých časovo a finančne náročných projektov štátnej objednávky vývoja nových, alebo modernizácie už používaných zbraňových systémov a obrnenej techniky. Niektoré z nich napriek úspešnému výskumu a vývoju boli síce administratívne zavedené do výzbroje Ozbrojených síl Slovenskej republiky, avšak nikdy neboli obstarané na zvýšenie ich bojaschopnosti. V niektorých prípadoch to bolo najmä preto, že počas trvania vývoja a skúšok prototypu sa zásadne menili strategické zámery rozvoja Ozbrojených síl SR. Po ukončení vývoja tak už nebol politický záujem na obstaraní výsledného a úspešného produktu do OS SR, aj keď v danom čase by vojaci uvítali tento produkt vo svojich jednotkách. Za posledných 25 rokov takto štát neefektívne minul stovky miliónov Eur, ktoré nemohli byť v aktuálnom čase použité na akútne potreby rozvoja obrany štátu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V ostatných rokoch sú niektoré projekty rozvoja hlavných druhov výzbroje poznačené obdobným fenoménom, ktorý spôsobuje stroskotanie projektu ešte pred tým, než sú úspešne ukončené skúšky prototypu. Ide najmä o to, že zadanie projektu často nie je založené na vojenskej požiadavke, na dlhodobých plánoch a priebeh realizácie projektu nerešpektuje základné zásady výskumu a vývoja. Tieto zlyhania spôsobujú, že výsledky vývoja nezaručujú nielen požadovanú vysokú technickú kvalitu, ale čo je horšie, negarantujú ani vojakmi očakávanú vojenskú kvalitu. Kvalitu, na ktorú sa vojaci budú môcť spoľahnúť v operačnom použití, a na ktorej bude závisieť nielen splnenie politických cieľov, ale veľakrát aj životy vojakov, ktorí túto techniku obsluhujú.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je nevyhnutné, aby v čase zdrojovej núdze boli tieto negatívne faktory úplne eliminované najmä s ohľadom na to, že stále pretrváva rozpor medzi potrebami obrany štátu a ich zdrojovým zabezpečením a prognóza výšky obranných výdavkov na nasledujúce roky sa ani zďaleka nepribližuje deklarovaným 1,6 % HDP do roku 2020.

V tomto kontexte bude #Sieť podporovať stabilitu dlhodobých cieľov modernizácie a naplňovanie základných zásad a princípov výskumu a vývoja výzbroje, techniky a materiálu. 

Ďalšie články nájdete aj na www.siet.sk

Ivan Máčovský, vedúci pracovnej skupiny pre národnú obranu strany #SIEŤ

Ivan Máčovský

Ivan Máčovský

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Roky pôsobil na veliacich a riadiacich pozíciách v rezorte obrany. Dnes je vedúcim stálej pracovnej skupiny pre národnú obranu v strane #SIEŤ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu