reklama

Zabudnuté vône detstva

Určite to poznáte - náhodne niekde niečo začujete, zavoniate, alebo zazriete a zrazu sa vám vynorí dávna spomienka. Príjemná, alebo občas, žiaľ, i menej príjemná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Tak som si i ja, chtiac-nechtiac, zaspomínala na časy detských radovánok. Počas pracovanio-oddychovania v záhradke - takom upokojujúcom a osviežujúcom, zvlášť pre mestského človeka - som nečakane zacítila už zabudnutú, ale povedomú vôňu. Vône nie sú pre mňa nejako zvlášť v živote dôležité, hlavne preto, že som nebola obdarená príliš dobrým čuchom. Ale je zopár vôní, ktoré sú už asi natrvalo spojené s mojím detstvom.

Obrázok blogu

V záhrade som mimovoľne zavadila o rozkvitnutý muškát, ktorý ma hneď obdaril svojou arómou. A muškátová vôňa je veru pekná - podmanivá, lahodiaca... a okrem toho mi vyvolala spomienky na chvíle prežité u starých rodičov - v ich rodinnom domčeku, na ich dvore, v ich záhrade. Pretože babka pestovala krásne muškáty, ktoré kraľovali v oknách domu i na dvorčeku. Neviem, ako to robila, ale vždy bohato kvitli a nádherne voňali. Ak tú vôňu nepoznáte, určite ju choďte „okoštovať". I keď netvrdím, že každému sa bude páčiť...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj vôňa vlhkého sena ma priviedla k týmto spomienkam. Dedko choval králiky a v ich „domčeku" bolo vždy cítiť príjemnú vôňu sena a trávy. Na králičky mám veselé spomienky, lebo sa s nimi dalo krásne hrať - naťahovať, škrabkať, hladkať... len škoda, že mali tendenciu utekať :-).

A ešte jedna aróma je spojená so starými rodičmi. Keď sa otvorili staré skrine, na mňa - ako dieťa - pôsobiace viac-menej ako tabu, zavanula z nich „vôňa" naftalínu, ktorý sa používal proti moliam :-). Myslím, že to pomáhalo, čo sa vôbec nečudujem... Odvtedy mi naftalín evokuje niečo dávne, takmer zabudnuté, ale zároveň aj tajomné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jasné, že ani detské roky nie sú vždy ružové a nezaobídu sa bez trpkých spomienok, ale je zaujímavé, že človek si pamätá radšej to pekné a veselé...

Jana Májeková

Jana Májeková

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hľadajúca, túžiaca, žijúca... Zoznam autorových rubrík:  FilmDivadloKnihyCestujeme po SlovenskuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu