reklama

Hodina Ha

Každý človek má právo vedieť, kedy príde jeho dátum a hodina. TEN dátum a TÁ hodina, keď poslednýkrát vydýchne. Kedy si pre neho príde teta s kosou, Mort, Sachmet, či nejaký bôžik. Jednotné univerzálne pomenovanie – smrť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

V poslednej dobe som často na pohreboch. Nie je to žiadna moja úchylka ani hobby, ale nemilá povinnosť, ktorá sa usadila v mojej rodine. Dlho som premýšľala, či je smútok spôsobený odchodom danej osoby alebo dôkazom celkovej nezmyselnosti bytia. Práve na cintoríne obklopený množstvom náhrobných kameňov s vyrytými menami si uvedomujeme, že raz tu bude naveky stáť aj naše meno. Myslím, že práve tento fakt v nás vyvolá najväčšie zúfalstvo ceremónie lúčenia sa s mŕtvym príbuzným. S faktom smrti blízkeho sa vyrovnáme – skôr, či neskôr. Pochopíme, že jeho život skončil a náš pokračuje. Ale tá spomienka… čierna blúdna myšlienka nás bude prenasledovať viac ako inokedy. Málokto je taký šťastlivec, že si vypočuje verdikt, kedy TO príde a len niektorí z nás dostanú toľko milosti, že ani nevedia o sekunde, kedy zomreli. Ale je to fér?
Opakujem: každý z nás by mal vedieť, kedy TO príde. Prečo tak apelujem?
Samozrejme, že by ma zamrazilo, keby sa mi pri vyčiarkovaní dní z kalendára blížilo číslo v červenom krúžku, ale aspoň by som vedela žiť.
Žiť. Však každý žije, nie?! Omyl! Väčšina z nás prežíva. Lopotí sa cestou života. Hovoríme si, čo všetko by sme chceli zažiť, skúsiť a čo všetku „určite“ urobíme. Kto z nás to stihne? Len to odkladáme, pretože dúfame, že máme čas. Spoliehame sa, že je TO ešte ďaleko. A čo ak nie? Čo by ste urobili, keby ste sa dozvedeli, že za týždeň zomriete? Panika, stres, strach, smútok, hnev… prirodzené pocity. Potom by sa asi väčšina z nás vykašlala na zabehnutý stereotyp daný spoločnosťou a dnešným „životným“ štýlom a konečne by začala žiť. Všimli by sme si, aký krásny môže byť západ aj východ slnka. Zistili by sme, koľko jedál sme neochutnali. Odvážili by sme sa splniť si sen a vycestovať, či minúť ťažké prachy na vytúžený lístok na koncert. Konečne by sme si našli čas a zašli na kávičku k priateľmi. Sadli by sme si k spoločnej večeri so svojou rodinou. Zahrali sa s našimi deťmi v parku. Či povedali partnerovi, ako veľmi ho milujeme.
Skutočne potrebujeme až „deadline“, aby sme zistili, čo je skutočne dôležité?


Miriam Malecová

Miriam Malecová

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

priatelia ma poznajú pod prezývkou tigri, teda tigríča. hovorím, že ja som ešte len mláďa, malý tiger, ktorý dospieva, ale ako sa tak pozerá na svet okolo seba, tak nie je si istý, či sa chce zaradiť do sveta vraj dospelých. som taká, aká som. bojovník, ktorého zbrane sú slová. keďže život je boj, teda jedna veľká džungla, tak idem hrať hru o prežitie. Zoznam autorových rubrík:  vykecávačkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu