reklama

Rosh Hashana

Novoročné záväzky si dávam, pochopiteľne, vždy na Nový rok. Dvakrát do roka... Čo je Rosh Hashana? alebo ako a kedy Židia slávia Nový rok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)
"Na dobrý rok" (zdroj: www.wikipedia.org)
"Na dobrý rok" (zdroj: www.wikipedia.org) 

Mám doma dva kalendáre - gregoriánsky a hebrejský. Prvý je solárny, riadi sa slnkom a mesiace majú 30 alebo 31 dní (okrem jedného). Druhý je lunárno-solárny. To znamená, že mesiac má 28 dní a nový mesiac je vždy (v tradičnejších spoločnostiach) "potvrdený" uzretím "nového mesiaca" (teraz myslím už tú planétu a nie časový abstraktný pojem). V judaizme je však mnoho sviatkov spojených s určitým ročným obdobím (ktoré zase súvisia so slnkom) a aby sa teda zabránilo nadmernému putovaniu sviatkov, pridá sa raz za čas k existujúcim 12 mesiacom trinásty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dátum židovského Nového roku teda nemá presný ekvivalent v gregoriánskom kalendári. Vždy však pripadne na babie leto/skorú jeseň. Tento rok sa Rosh Hashana začína v stredu 12.9.

Posledný mesiac v roku (elul) sa každé ráno trúbi na shofar. Je to roh z barana, lepšie povedané z rôznych druhov baranov (aj rôzne potom znejú...od slabšieho takmer smiešneho zvuku až po hlučné dunivé trúbenie...a mimochodom je poriadne ťažké na to pekne trúbiť, som skúšala).

Rosh Hashana je posledným dňom trúbenia na shofar a zároveň prvým dňom tzv. Yamim Noraim (Dni pokánia), desať dní medzi Rosh Hashana a Yom Kipur (oba sviatky sú tzv. Chagim Gdolim, čiže Vysoké sviatky...no proste patria medzi tie dôležitejšie).
Počas týchto 10 dní by sa človek, podľa názvu, mal pokať a snažiť sa o to, aby na Yom Kipur bola jeho duša zapísaná do Knihy živých (tj. tých dobrých) a nie do Knihy mŕtvých (tj. zlých). Aj keď tieto dni sú skôr smutné, Rosh Hashana je v podstate veselý sviatok. Začína sa, ako všetky židovské sviatky, v predvečer po západe slnka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Novoročná hostina je veľkou udalosťou, podávajú sa hlavne symbolické sladké jedlá - jablká v mede napríklad, a takisto granátové jablko, ktorého jadierka symbolizujú hojnosť. Nasledujúci rok má byť totiž sladký a plný hojnosti. Aj novoročné prianie znie "Dobrý a sladký rok" (Shana tovah u-metukah). Nejedia sa orechy, pretože v hebrejčine má slovo orech rovnakú číselnú hodnotu ako slovo hriech (každé písmeno hebrejskej abecedy má svoju hodnotu, v kabalistických kruhoch sa s tým vraj veľa narába).
Častým zvykom je aj darovanie darčekov, najmä v Izraeli. U nás na Slovensku tuším menej. Ale veď to by sa aj moji rodičia zbláznili keby mi museli toľkokrát za rok darčeky kupovať, hehe...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A keď už sme pri tom, tak pre mňa je aj tak Rosh Hashana v prvom rade o niečom inom (kto by to ešte nevedel, tak len pripomínam, že doma židovské tradície veľmi nedodržiavame) - je to o tom, že v synagóge stretnem svojich priateľov a známych, ľudí, ktorých nevidím celý rok. Je to o tom, že raz za rok sa stretneme na jednom mieste takmer celá komunita, že si povymeniame novinky a zážitky....jednoducho o stretnutí sa ľudí, veď na to synagóga (beit kneset - dom zhromaždenia) predsa je.

A tak sa teším, že konečne po dvoch rokoch strávim Rosh Hashana opäť v bratislavkej synagóge!

Dobrý a sladký nový rok!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

(zdroj: www.bangitout.com)

Ranya Malovičová

Ranya Malovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Študentka politických vied so zameraním na Blízky a Stredný Východ na Institut d'études politiques de Paris. Momentálne v Káhire. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáTak toto som ja...Môj židovský svetDopisy z púšteDopisy z FrancúzskaRodina mojaTancuj, tancuj, vykrúcajTaké všeličoSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu