reklama

Nechá Fico pudlíka zožrať slovenské zlaté teľa ?

Odhliadnime od famózneho divadla pána Fica k návrhu na zvýšenie cien plynu. Vecne je nepodstatné, lebo vládnuca strana má pod kontrolou obe inštitúcie, ktoré o takomto návrhu rozhodujú - valné zhromaždenie SPP a aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Takže minoritný akcionár v SPP nemôže proti vôli vlády presadiť de facto nič. A vzdialené riziká súdov a arbitráže pána premiéra v minulosti neodrádzali od presadzovania jeho cieľov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (67)

Prejdime ale od divadla jednou vetou k literatúre: V klasickej rozprávke zanechal mlynár rodinný mlyn najstaršiemu synovi, lebo bol najskúsenejší a najmúdrejší. Aj dnes v slušnej firme správca vozového parku dáva najdrahšie a najvýkonnejšie vozidlo zvyčajne najskúsenejšiemu vodičovi. Je to logické - váš najvzácnejší majetok sa snažíte dať najkompetentnejšiemu správcovi či manažérovi.

Presne túto úvahu uplatnilo Slovensko pri privatizácii 49% slovenského zlatého teľaťa - najhodnotnejšieho a najdrahšieho podniku štátu, ktorým je SPP. Žiadalo totiž, aby týmto privatizérom a teda aj správcom časti štátneho podielu bol tzv. „kvalifikovaný" investor. Teda taký, ktorý je o.i. skúseným odborníkom v plynárenstve a súčasne aj dostatočne kapitálovo silný, aby SPP podporoval aj pri najnáročnejších investičných plánoch. Zjednodušene, aby partner štátu v SPP bol silný aj múdry. Aj z tohto dôvodu bolo viťazom konzorcium medzinárodných plynárenských gigantov E.on Ruhrgas / Gaz de France (a pôvodne aj Gazprom).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A tu sme pri jadre problému, ktorý teraz „rieši" Ficova vláda. Zahraniční investori by radi svoj podiel odpredali, no bráni im zmluva, kde si Slovensko pred rokmi veľmi rozumne vyrokovalo, že aj akýkoľvek ďaľší predaj 49% akcií SPP môže ale aj nemusí odsúhlasiť. Obzvlášť vtedy, ak by išlo o nekvalifikovaného investora. Aj podľa opakovaných vyjadrení pána Fica sa zdá, že česká spoločnosť EPH (spoločný podnik českej PPF p. Kellnera a slovenskej J&T skupiny, ostávajúcich 20% vlastní exmanažér J&T), ktorá sa uchádza o vstup do SPP, nie je kvalifikovaný investor. Teda taký, ktorý by pre Slovensko a hlavne SPP bol prínosom odborným a kapitálovým. Evidentne je to tak - EPH v plynárenstve podniká len z malej časti a jeho majetok je podľa vládneho materiálu v porovnaní s „kupovaným" SPP menej než tretinový. Ako povedal jeden môj známy: „Je to ako keď chce pudlík zožrať teľa !"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Len pre doplnenie, majetok (t.j. aktíva, bilančná suma) SPP je 8,3 mld. €, majetok EPH je 2,3 mld. € (28% z SPP). Majetok akcionárov EPH je 18,2 mld €, pričom majetok súčasných zahraničných akcionárov je spolu 366 mld € (t.j. 20krát viac ako pri EPH).

Je zrejmé, že EPH asi nie je pre SPP v nijakom smere prínosným, a teda „kvalifikovaným" investorom. Naopak sme v situácii, kde médiami spomínaná kúpna cena 2,5-3 mld. € za podiel v SPP presahuje podľa vládneho materiálu dokonca celkový majetok EPH. Je tu veľké riziko, že takýto investor nebude peniaze do SPP investovať, ale ich z SPP odlievať. Tak to aspoň vyplýva z návrhu dohody medzi SR a EPH. A po odbornej stránke zatiaľ prínosom nebude.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Situácia sa zdá jasná. Ficova vláda podľa zmluvy žiadneho investora, obzvlášť nekvalifikovaného, schváliť nemusí. Rovnako, ako v súčasnosti nemusia jeho nominanti akceptovať žiaden návrh na zvyšovanie cien. A investora môže pokojne hľadať iného, vhodnejšieho. Dovtedy v SPP zostanú súčasní plynárenskí giganti. Prečo ale napriek takto jasnej situácii vláda už tretíkrát rokovala o predaji 49% v SPP firme EPH ? A dokonca ho predbežne už aj odobrila ? Môžu za to priateľstvá z jachty v Monaku ?

Marcel Klimek

Marcel Klimek

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  39x

Makroekonóm, bankár, podpredseda hnutia NOVA Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu