reklama

Páni Babiš, Fico a Holjenčík: Aj v Šali „bude líp“?

Nie tak dávno - pred voľbami v ČR - sľuboval Andrej Babiš, že „bude líp". V ČR možno naozaj aj bude. Ale jednej z jeho najvýznamnejších fabrík na Slovensku - Duslu Šaľa - hrozí, že veľká časť jej výroby skončí. O prácu môže prísť až 600 ľudí a  vznikne nová hladová dolina. Prečo ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Agrofert toto rozhodnutie podľa médií odôvodnil vysokými poplatkami za energie a distribúciu zemného plynu. Pretože vo faktúre za plyn a elektrinu všetci ( domácnosti i firmy) platíme okrem ceny samotnej energie a plynu aj tzv. distribučné poplatky (teda poplatky za dopravu elektriny a plynu k odberateľovi). A kým samotné ceny elektriny a plynu sú v zásade trhové a dlhodobo klesajú, o distribučných poplatkoch rozhoduje štátny regulačný úrad ÚRSO. Na jeho čele sedí energetická pravá ruka p. Fica - p. Holjenčík. A tieto distrubučné poplatky na Slovensku za úradovania p. Holjenčíka veselo rastú. Ako som písal (tutu), distribučné poplatky za elektrinu pre firmy sú (podľa eurostatu) najvyššie v celej EÚ a pre domácnosti jedny z najvyšších v EÚ. Aj Agrofert/Duslo uvádza, že za distribúciu plynu (aj elektriny) platí v SR 2-násobne viac ako v ČR a 4-násobne viac ako v Nemecku. A miesto samotnej distribúcie sa v nich skladáme napr. majiteľom lánov slnečných elektrární a platíme im 400€/MWh (skryto, cez „distribučné poplatky"), kým trhová cena cene elektriny je desatinová (40€). Môžeme spolu hádať, kto boli majitelia prvých fotovoltaických elektrární v SR, a komu sa 15 rokov máme takto kráľovsky skladať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôsledky takto nastavených poplatkov sú jasné:

  • Pre firmy - likvidujú ich konkurencieschopnosť na zahraničných i domácom trhu (a nepriamo potom prispievajú k nezamestnanosti)

  • Pre ľudí - prehlbujú energetickú chudobu v SR (stav, keď ľudia nemajú na teplo a elektrinu).

Samozrejme, žiaden podnikateľ s tým nie je a nemôže byť spokojný (okrem teda tých pôvodných majiteľov lánov slnečných kolektorov). A mnohí protestujú. Ale veľkí si to už vybavujú - napr. US Steel ale aj Slovalco si už vydupali štátnu „výpomoc". Vybaví si ju aj Babišovo Duslo ?

Nuž, nezávislý tip podľa mňa bude, že áno. Pred voľbami (prezidentskými, euro- či komunálnymi koncom tohto roka), nebude premiér Fico riskovať zatvorenie veľkej prevádzky takejto fabriky. Ale aké to bude riešenie? Dostane Duslo štátnu dotáciu z našich daní, ako žiada? Lebo doterajšie riešenia pre veľké firmy boli vždy v prospech jedného konkrétneho a na ťarchu mnohých (tisícov) nás ostatných.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A v tom je problém. Že jeden veľmi podnik (a podnikateľ) si to vybaví. Ale stovky tisíc živnostníkov a tisíce malých a stredných podnikov, bohužiaľ, nie. Oni „môžu" len platiť. Alebo „zavrieť krám".

Ale aby všetkým bolo „líp", treba systémovú zmenu. Vymeniť p. Holjenčíka. A znížiť distribučné poplatky aspoň na priemer EÚ. Pre všetkých, nielen pre „vybraných".

Marcel Klimek

Marcel Klimek

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  39x

Makroekonóm, bankár, podpredseda hnutia NOVA Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu