reklama

Priprav si kapsu, naučíme sa hľadať diamanty

„Všetko, čo chceme, je niekto, kto nás bude počúvať." Franklin P. Jones svojim výrokom vystihol jednu z popredných ľudských potrieb. Neviem, či aj vy, ale ja rád striedam samotu so spoločnosťou. Totiž sú dni, keď koleso môjho života nejde zastaviť, no a práve priatelia sú vtedy onou hybnou silou, ktorá ho núti neustále sa krútiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Avšak skôr či neskôr jemne zaklope aj nutkanie byť sám – ponoriť sa do svojho vnútra a izolovať sa od ostatného sveta. Akokoľvek však mám rád samotu a nerobí mi problém v nej zotrvať aj pár dní, nedokázal by som bez priateľov existovať celý život. Chýbali by mi asi tak, ako slepému človeku chýba zrak.

U ľudí prichádza všetko postupne. V určitom momente života sa naučia chodiť, v ďalšom zasa čítať a písať, potom myslieť na vyššej úrovni, naučia sa ľúbiť atď. Takto nadíde aj deň, keď sa sklamú v najbližšom človeku a zistia, že skutočných priateľov je buď len za hrsť alebo žiaden. Razom si uvedomia, že závisť, klamstvo, pýcha či egoizmus dokážu spáliť navonok pevné mosty aj tých najlepších priateľstiev. Veru, práve tie neradostné pády, podrazy a sklamania nám otvárajú oči. To, čo sa navonok javilo ako diamant krášliaci naše vnútro, zrazu stratilo lesk a premenilo sa na bezcenné sklíčko, neraz nám zanechajúce hlbokú jazvu na duši. Best friend sa zmenil na kohosi patriaceho do našej minulosti. Občas to bolí viac ako zhasnutá láska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neustále našim životom prechádzajú rôzne osoby. Niektorí ním len preletia a čoskoro na nich zabúdame, iní sa síce vytratia navždy, ale nechávajú v nás hlbokú pečať a ďalší sú našou každodennou súčasťou, bez ktorej je nám ťažko existovať. Teda nie je priateľ ako priateľ, nie je diamant ako diamant. Aj Ludwig van Beethoven sa raz posťažoval, že síce jeho genialita má priateľov mnoho, jeho láska ani jedného. Jednoduchým príkladom povrchnosti súčasného trendu v oblasti priateľstiev je táto hádanka: Veľkomesto v plnej žiare, vychytená diskotéka. Pred vstupom zastaví luxusné auto, z ktorého vystúpi ulízaný chlapík s nelacným výzorom (a s kamenným srdcom), vstúpi dnu. Vzápätí dnu vojde aj akýsi neupravený sedliak s natrhnutými nohavicami, v starých teniskách a vynosenom tričku po staršom bratovi (a s dobrým srdcom). Oprú sa o bar a počkajú. Čo myslíte, ktorý si za danú noc získa viac „priateľov“?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Priateľ je druhé ja.“ (Zenón z Kitia) Je to človek, ktorý nám povie pravdu, je k nám úprimný, nezávidí nám, ani sa nad nás nepovýši – nie je s nami priateľom len z vypočítavosti. Ako hovorí staré slovenské príslovie: Dobrá studňa v suchu vodu dáva, dobrý priateľ v núdzi sa spoznáva. Ak by ste chceli zbohatnúť vďaka nachádzaniu perál a diamantov, asi by ste zistili, že to nie je také jednoduché. Podobne je to s priateľmi – nájsť tých skutočných, ktorí sú ako šití pre vašu kapsu (vnútro), nie je jednoduché. Naučme sa ich hľadať, rozlišovať a dať im najavo, že sú pre nás vzácni. Naučme sa byť ostražití v tom, komu dovolíme vstúpiť do nášho života. Naučme sa strážiť si tých skutočných – strážiť si ich ako vzácny diamant, ako oko v hlave, bez ktorého by bol náš život chudobnejším. S dobrým priateľom sa kráča svetom ľahšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Kolísanie šťasteny testuje spoľahlivosť priateľov.“ (Cicero)

Marcel Páleš

Marcel Páleš

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Okrem mnohého iného ma zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahujem hranice priemernosti, milujem čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádzam neobyčajné v obyčajnom, nájdete ma často strateného v pozorovaní kolobehu života. Soľou môjho života je umenie, korením priatelia a najsilnejšou prísadou nad všetko vyvýšená láska. Spomedzi priateľov si najviac cením Boha, preto mastretnete aj v božích chrámoch, kde vyhľadávam pokoj v duši. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaŽivý pozdrav z MárniceIdúc ulicouCesta za zmyslom životaPrózaPoéziaSlová nad zrkadlomBohNočná návštevaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu