reklama

To čertisko zvádza nás neustále

Každý z nás má v sebe aj dobrého, aj zlého radcu. Sú ako anjel a čert. Nabádajú nás, radia nám, šepkajú vo chvíľach nerozhodnosti. Najlepšie rady má síce "anjel" v nás, no keď sa nám raz do niečoho nechce, s radosťou podliehame skvelým argumentom "čerta".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

Každý z nás má v sebe aj dobrého, aj zlého radcu. Je zrejmé, že dobrého veľa nebýva, preto často počujeme podpichovačný hlas toho zlého, nazvime si ho „čert“. Nabáda nás k činom, najmä vo chvíľach, kedy by to našej pohodlnosti vyhovovalo. Trebárs máme určitú povinnosť, no akosi sa nám do nej nechce, ten „čert“ v nás nám posunie do myšlienok celkom slušnú ospravedlňujúcu výhovorku a je to vyriešené. Povinnosť ustúpi, pohodlnosť zvíťazí a sila vôle prehráva. Najlepšie rady má síce ten druhý, „anjel“ v nás, no ale keď sa nám raz do niečoho nechce, s radosťou podliehame skvelým argumentom „čerta“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Avšak keď človek v niečom alebo vo všetkom úplne prepadá „čertovým“ radám, stratí sa. Jedného dňa sa nájde v nesvojej koži. Zisťuje, že nedosiahol veci, za ktorými sa chcel vydať, že niečo ho stiahlo z cesty, vybočil.

Mám priateľa, s ktorým som si kedysi skvele rozumel, páčilo sa mi aj to, že mal určitú snahu niečo dosiahnuť. Ešte ako chlapčiská sme sedávali za mestom na moste a hľadiac na prírodu viedli rozpravy o živote. Potom však prepadol závislosti na tráve a dodnes sa jej nezbavil. Stratil sa z mnohého dobrého, čo sa v ňom dalo rozvíjať a jeho život začal stagnovať, upadal do akéhosi priemerného tieňa. Ostáva len dúfať, že ho to raz prejde a „vráti sa do seba“, bude človekom, ktorého som poznal predtým.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko je o tom, ktorému hlasu v nás dáme šancu. Všetka snaha, naše konanie a myslenie záleží od toho, kto v nás prevláda, kto nás vedie. Iste, je ťažšie ísť tou „dobrou“ a vytrvalou cestou, ale žať potom úrodu dosiahnutého stojí zato.

Skúste sa pozastaviť nad tými dvoma hlasmi, odlíšiť ich a vydať sa tou náročnejšou cestou. Dovedie vás ku krajšiemu životu.

Nechcem byť len svojim tieňom, chcem ten tieň viesť.

„Zlo nie je opakom dobra, je iba jeho prekážkou.“ (Avicenna)

Marcel Páleš

Marcel Páleš

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Okrem mnohého iného ma zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahujem hranice priemernosti, milujem čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádzam neobyčajné v obyčajnom, nájdete ma často strateného v pozorovaní kolobehu života. Soľou môjho života je umenie, korením priatelia a najsilnejšou prísadou nad všetko vyvýšená láska. Spomedzi priateľov si najviac cením Boha, preto mastretnete aj v božích chrámoch, kde vyhľadávam pokoj v duši. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaŽivý pozdrav z MárniceIdúc ulicouCesta za zmyslom životaPrózaPoéziaSlová nad zrkadlomBohNočná návštevaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu