reklama

Hľadanie lásky je rybárčením v oceáne života

Jeden z mojich priateľov je vášnivý rybár. Má to v rodine. Často si volajú s otcom a bratom, že chytili takú či onakú rybu. Úlovok samozrejme vždy poteší. Raz ma vzal so sebou a mohol som okúsiť čaro rybárčenia. Nahodíte udicu a čakáte. Sadol som si tam na brehu a obchytkávaný slnečnými lúčmi som sa ponoril do myšlienok. Čľapla mi do nich aj láska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Nevieme s istotou, kto vlastne vymyslel svet, či to bola nadľudská bytosť alebo všetko vzniklo len akosi náhodne po veľkom tresku. Poprípade či si každý z nás nehrá svoj Matrix. Keďže som veriaci, „obviňujem“ zo správcovstva sveta Boha. Vec pohľadu. Ak to bol On – nedá mi nepochváliť ho za to, že každému z nás pri narodení vsietil do vnútra potrebu milovať a byť milovaný. Je síce pravdou, že v partnerskej láske je to často dlhodobá náročná úloha, kým si „ulovíme“ tú pravú lásku.

Hľadanie pre nás „vyrobenej“ osoby, našej polovičky, sa mi zdá byť podobné ako chytanie rýb. Ste buď rybárom alebo rybou. Buď si niekoho ulovíte vy alebo si niekto uloví vás. Tých nahodení je síce občas neúrekom, kým vôbec čosi zaberie, ale trpezlivosť zväčša ruže prináša. Občas nám niečo zožerie návnadu a zlomí udicu, občas zistíme, že sme chytili nesprávnu rybku, no a občas je to blízke Hemingwayovmu Santiagovi, starcovi, ktorý svoju životnú rybu chytil na sklonku života po poriadne namáhavom boji. Bez tejto partnerskej lásky by tu avšak bolo pusto podobne ako keď na jeseň stromy zhodia listové ošatenie a pôsobia schátralo. Takisto vyprahnuté vie byť vnútro ľudí, ktorí už dlho nepocítili pocit byť milovaný či milovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nejeden z nás na lásku dokonca prestal či ani nezačal veriť. Sú pred ňou zatvorení alebo majú strach v ňu uveriť. Anglický filozof Bertrand Russell výstižne povedal, že „báť sa lásky znamená báť sa života. A kto sa bojí života, je už z troch štvrtín mŕtvy.“

Ako som tam, pri tom rybárčení, vysedával a vyprevádzal slnko, priplávalo k návnade rýb niekoľko. Občas bolo potrebné vytrvalo počkať, ale presne tak je to aj v živote – otvoríme svoje srdce a počkáme. Vpláva nám do neho niekto, na koho sme čakali, poprípade sa my staneme rybou, ktorá zablúdi do srdca niekomu druhému. Láska je nevyspytateľná. Prajem vám jej čo najviac, milí čitatelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Človek bez lásky je na tom oveľa horšie ako zem bez oblohy.“ (G. R. Deržavin)

Marcel Páleš

Marcel Páleš

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Okrem mnohého iného ma zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahujem hranice priemernosti, milujem čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádzam neobyčajné v obyčajnom, nájdete ma často strateného v pozorovaní kolobehu života. Soľou môjho života je umenie, korením priatelia a najsilnejšou prísadou nad všetko vyvýšená láska. Spomedzi priateľov si najviac cením Boha, preto mastretnete aj v božích chrámoch, kde vyhľadávam pokoj v duši. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaŽivý pozdrav z MárniceIdúc ulicouCesta za zmyslom životaPrózaPoéziaSlová nad zrkadlomBohNočná návštevaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu