reklama

Najzvodnejšia beštia nášho života

Funguje na báze podvedomia, prichádza odkiaľsi z tieňov myšlienok a šepká nám svoje odporúčania. Vynorí sa zo svojej tmy, aby nás do nej vtiahla, aby nás zviedla ako to šikovne urobil had v rajskej záhrade s Evčou a Adamom. Ak by mala byť Lenivosť obchodný zástupca poisťovne a ponúkať nám svoje produkty, asi by zarábala nehorázne prachy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Pripomienky ohľadom povinností sa vám množia, ale ona vás rada posmelí, aby ste ich odložili a naplno sa oddali bezstarostnému ničnerobeniu. Postrčí vás k tomu, aby ste odložili aj svoje hobby, svoje plány, svoju lásku, svoj deň, možno aj svoj život. Postará sa o váš čas, pretože je tu mnoho výdobytkov doby, ktoré jej k tomu dopomáhajú. Kráľovná Lenivosť je neustále veľmi zvodná.

Funguje na báze podvedomia, prichádza odkiaľsi z tieňov myšlienok a šepká nám svoje odporúčania. Vynorí sa zo svojej tmy, aby nás do nej vtiahla, aby nás zviedla ako to šikovne urobil had v rajskej záhrade s Evčou a Adamom. Ak by mala byť Lenivosť obchodný zástupca poisťovne a ponúkať nám svoje produkty, asi by zarábala nehorázne prachy. Avšak jej trofejami sme my, naše životy, ktoré sa jej veľmi dobre darí premieňať na prázdne vrecia s rutinou a otrepanými činnosťami bez vyššieho zmyslu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podstatou bytia človeka je totiž napĺňanie svojho života zmysluplnými činnosťami, ktorými sa odlíšime napríklad od podstaty zvierat, ktorými pozdvihneme svoju existenciu a hrdo dovedieme svoj ľudský údel do konca. Zvodná kráľovná lenivosť je tu na to, aby nás v tomto brzdila, poprípade aby nás postavila do stavu absolútnej ľahostajnosti.

Podobne ako rybári si rozprestierajú svoje siete, aby do nich nachytali ryby a nasýtili sa, podobne i človek každodenne rozkladá sieť svojich činností. Často však zabúda na to, že či niektoré z týchto činností nie sú vlastnou pascou. „Ako by mohol človek zapletený do tejto siete rutiny nezabúdať nato, že je človek, jedinečná osobnosť, že má len túto jedinú príležitosť žiť, s nádejou a sklamaním, so smútkom a bázňou, s túžbou po láske a s hrôzou pred ničotou a odlúčením?“ (Fromm)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súčasný človek sa často zabúda pozrieť na svet aj očami vnútra, ktoré v tej najhlbšej podstate túži po niečom bytostne vyššom, nielen materiálnom. Počas tohto odbočenia sa mnoho záležitostí, ktoré navonok tvoria šťastie súčasného človeka, stáva spúšťadlom jeho nešťastia.

Je pravdou, že občasné podľahnutie lenivosti je zdravé. Avšak platí aj stará známa veta, že všetkého veľa škodí. „Nič sa mi nechce“ je tá čarovná formulka, ktorá väčšinou otvára komnatu lenivosti, vyvoláva ju akoby niekto šúchal orientálnu lampu, z ktorej čochvíľa vyletí nejaký duch.

Pomôcky lenivosti sú nasledovné: televízia, počítačové hry, nesprávne využitý internet, alkohol, drogy a podobné druhy činností, pri ktorých nie ste nútení namáhať sa, pri ktorých sa úspešne nechávate unášať a vťahovať do roly zabijaka času.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je ľahké žiť život, kedy sa len vyvaľujete, dlho spíte, konzumujete, vyprázdňujete sa, užívate si zábavu, atď. Lenže zdá sa mi, že človek je zrodený pre to, aby sa svojim konaním pokúsil prekročiť zviera a potvrdiť svoje vyššie poslanie, hľadať to výnimočné a jedinečné, čo z neho vytvára človeka. Občas nás osud pritlačí tvárou k drsnej stene a nemáme chuť snažiť sa o čokoľvek, ale všetko je len otázka času, ktorý mnohé posúva dopredu.

Marcel Páleš

Marcel Páleš

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Okrem mnohého iného ma zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahujem hranice priemernosti, milujem čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádzam neobyčajné v obyčajnom, nájdete ma často strateného v pozorovaní kolobehu života. Soľou môjho života je umenie, korením priatelia a najsilnejšou prísadou nad všetko vyvýšená láska. Spomedzi priateľov si najviac cením Boha, preto mastretnete aj v božích chrámoch, kde vyhľadávam pokoj v duši. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaŽivý pozdrav z MárniceIdúc ulicouCesta za zmyslom životaPrózaPoéziaSlová nad zrkadlomBohNočná návštevaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu