reklama

Ukájanie tela je „in“, duša je často „off“

„Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi, čo na štýle môjho života mám zmeniť?" mohlo by znieť z úst hlavného hrdinu akejsi novodobej filozofickej rozprávky. Zrkadlo je síce obyčajnou všednou vecou každodennej rutiny, avšak zároveň veľmi užitočnou. Táto čarovná vec patrí k tým najúprimnejším „kamošom", akých máme k dispozícii. Je „kruto" pravdivé. Srdečne nám o nás prezradí pravdivo nielen vtedy, keď vyzeráme tip-top, ale aj v tie momenty, keď sme „posiati" chybičkami krásy. Čo tak vytiahnuť aj vnútorné zrkadlo a zočiť obraz nášho vnútra? Nepraskne? :o)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Mnohí ľudia (najmä nežné pohlavie) má tendenciu vyťahovania zrkadla každých pár minút, predovšetkým v situáciách zvýšeného výskytu opačného pohlavia. Fyzický výzor je dnes neraz vysoko nad ten vnútorný, je „in“. Radšej si kozmetikujeme telo, než dušu. Viete, prečo sa oplatí vsadiť na fyzický vzhľad? Lebo do vnútra Vám neuvidí nikto. Teda možno že ste bezočivá, bezcitlivá a dementná beštia, ale Váš výzor Vás pasuje na popredné priečky sledovanosti, keď vykročíte frekventovanou ulicou (muži aj ženy). Až pri hlbšom pohľade a prieniku do Vášho vnútra sa predostiera holá pravda a tu „múdrejší ustúpi“, v tomto zmysle – zuteká. Súčasná doba si však často vystačí s tým „fyzickým prienikom“ (sex), keďže stúpa počet „plytkých“ ľudí, ktorých akési hlbšie nezmysly (ako láska, duša, zmysel života) nezaujímajú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už pradedo filozofie, ujo Platón, zdôrazňoval, že základným prvkom bytia človeka je duša, nie telo. Takisto o pár storočí starý známy Augustinus podotkol, že človek je najvyššou duchovnou bytosťou a najvyššou bytosťou tvorstva. V podstate by sme mali načúvať teda viac hlasu, ktorý vychádza zvnútra tela. To vnútorné klopkanie tam bude vždy, u niekoho hlasné, u iných takmer podprahové.

Ako je to teda dnes ohľadom „peelingu“ duše? Skôr sa vrháme do činností, kde naplno ukojíme potreby tela (adrenalín, zábava, orgazmus a iné lakôtky), pričom potreby duše sa u mnohých dostali do mŕtveho stavu. Je pravdou, že potreby tela nie sú na zahodenie, avšak nemali by sme ignorovať ani tie duševné. Všetko s mierou. U mnohých ľudí sa ale duša stala už len hluchonemým objektom, pripútaným na zabudnuté lôžko. Dnešné detiská a mládež poväčšine nepoznajú iný druh záujmu ako sú diskotéky, rôzne alkoholické akcie, primitívne činnosti, ktoré človeka absolútne nepozdvihnú zo stavu šedej priemernosti všednosti bytia. Mnohí dospelí sú na tom rovnako.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Latinský výraz cultura pôvodne označoval pestovanie. Cicero slovo použil vo filozofii, ktorú chápal ako cultura animi, kultúrou ducha. V prioritnom jednoduchom výklade si teda kultúru môžeme vysvetliť ako pestovanie ducha. Človek pre odlíšenie od zvierat a naplnenie podstaty svojho bytia musí „obrábať“ a pestovať nielen svoje telo, ale práve duchovné vnútro, ktorého potreby sa mu stávajú prostriedkom k naplneniu zmyslu jeho života.

Vnútorné zrkadielko je u nás mnohých už tak zaprášené, že v ňom nevidíme ani náznak nejakej tej duše. Na druhej strane, to svetské zrkadlo nútime, aby nám niekoľkokrát denne ukázalo náš obraz. Možno až staroba, kedy krása tela ustúpi, u mnohých poodkryje pravý zmysel života a vtedy nejeden človek pochopí, aké krásne sú možnosti „ukájania“ duše.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prameňom radostí tela sú veci svetské a často všedné, avšak najhlbší dotyk s naplnením zmyslu života pocíti človek až po vyslyšaní volania jeho vnútra.


Marcel Páleš

Marcel Páleš

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Okrem mnohého iného ma zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahujem hranice priemernosti, milujem čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádzam neobyčajné v obyčajnom, nájdete ma často strateného v pozorovaní kolobehu života. Soľou môjho života je umenie, korením priatelia a najsilnejšou prísadou nad všetko vyvýšená láska. Spomedzi priateľov si najviac cením Boha, preto mastretnete aj v božích chrámoch, kde vyhľadávam pokoj v duši. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaŽivý pozdrav z MárniceIdúc ulicouCesta za zmyslom životaPrózaPoéziaSlová nad zrkadlomBohNočná návštevaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu