Ak má vaše jedlo vôňu ako mydlo a chutí nahorklo až horkasto,
tak bol zlý postup alebo ste použili priveľa kvetu.
Je to veľmi delikátne korenie a treba byť opatrný pri varení.
Chviľku to trvá naučiť sa s ňou variť "od oka".
Raz sa to naučíte a ďalej to bude už len na vašej fantázií.
Jedlé časti sú kvet a listy, ktoré môžete použiť čerstvé alebo sušené.
Stonky sa používajú sušené a osobne ich používam pri grilovani.
Pri varení používam pomer 1:3 sušených kvetov voči čerstvým.
Bez kvetu a listov dám stonku na žhavé uhlíky a grilujem ovocie alebo mäso.
Levanduľa sa dobre kombinuje s kyslým ovocím ako citrón, broskyňa, marhule,
maliny, čierne ríbezle, alebo černice. Z byliniek je vhodná kombinácia
napríklad fenykel, tymián, rozmarín, oregáno alebo šalvia.
Na varenie sa používa hlavne anglická levandula - l. angustifolia/officinalis.
Čerstvý kvet dodá vašemu jedlu, hlavne šalátom nádhernú farbu.