Levanduľa v jedle

Levanduľa je nielen krásna a voňavá rastlina, ale aj skvelé korenie. Určite niekto namietne, že to je ako jesť mydlo, nuž to je dôsledok zlého používania.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak má vaše jedlo vôňu ako mydlo a chutí nahorklo až horkasto,
tak bol zlý postup alebo ste použili priveľa kvetu.
Je to veľmi delikátne korenie a treba byť opatrný pri varení.
Chviľku to trvá naučiť sa s ňou variť "od oka".
Raz sa to naučíte a ďalej to bude už len na vašej fantázií.

Jedlé časti sú kvet a listy, ktoré môžete použiť čerstvé alebo sušené.
Stonky sa používajú sušené a osobne ich používam pri grilovani.
Pri varení používam pomer 1:3 sušených kvetov voči čerstvým.

Bez kvetu a listov dám stonku na žhavé uhlíky a grilujem ovocie alebo mäso.
Levanduľa sa dobre kombinuje s kyslým ovocím ako citrón, broskyňa, marhule,
maliny, čierne ríbezle, alebo černice. Z byliniek je vhodná kombinácia
napríklad fenykel, tymián, rozmarín, oregáno alebo šalvia.
Na varenie sa používa hlavne anglická levandula - l. angustifolia/officinalis.
Čerstvý kvet dodá vašemu jedlu, hlavne šalátom nádhernú farbu.

Marek Baláž

Marek Baláž

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som vášnivý pestovateľ, nadšenec a experimentátor, ktorý prepadol vôni levandule. Zoznam autorových rubrík:  VšeobecneReceptySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Skryť Zatvoriť reklamu