Levanduľa v jedle

Levanduľa je nielen krásna a voňavá rastlina, ale aj skvelé korenie. Určite niekto namietne, že to je ako jesť mydlo, nuž to je dôsledok zlého používania.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak má vaše jedlo vôňu ako mydlo a chutí nahorklo až horkasto,
tak bol zlý postup alebo ste použili priveľa kvetu.
Je to veľmi delikátne korenie a treba byť opatrný pri varení.
Chviľku to trvá naučiť sa s ňou variť "od oka".
Raz sa to naučíte a ďalej to bude už len na vašej fantázií.

Jedlé časti sú kvet a listy, ktoré môžete použiť čerstvé alebo sušené.
Stonky sa používajú sušené a osobne ich používam pri grilovani.
Pri varení používam pomer 1:3 sušených kvetov voči čerstvým.

Bez kvetu a listov dám stonku na žhavé uhlíky a grilujem ovocie alebo mäso.
Levanduľa sa dobre kombinuje s kyslým ovocím ako citrón, broskyňa, marhule,
maliny, čierne ríbezle, alebo černice. Z byliniek je vhodná kombinácia
napríklad fenykel, tymián, rozmarín, oregáno alebo šalvia.
Na varenie sa používa hlavne anglická levandula - l. angustifolia/officinalis.
Čerstvý kvet dodá vašemu jedlu, hlavne šalátom nádhernú farbu.

Marek Baláž

Marek Baláž

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som vášnivý pestovateľ, nadšenec a experimentátor, ktorý prepadol vôni levandule. Zoznam autorových rubrík:  VšeobecneReceptySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

293 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martin Sukupčák

Martin Sukupčák

121 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

206 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

36 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu