Marek Baláž
Nový blog Violette's Garden
Chcel by som všetkých návštevníkov tohto blogu pozvať na nový blog-web o Levanduli, kde najdete články a recepty na jedlá z Levandule. Violette's Garden
Som vášnivý pestovateľ, nadšenec a experimentátor, ktorý prepadol vôni levandule. Zoznam autorových rubrík: Všeobecne, Recepty, Súkromné, Nezaradené
Chcel by som všetkých návštevníkov tohto blogu pozvať na nový blog-web o Levanduli, kde najdete články a recepty na jedlá z Levandule. Violette's Garden
Začiatkom leta, keď celé Provensálsko zaleje slnko a sfarbia sa lúky do fialova. Vo vzduchu je cítiť nasládlu vôňu levandule. Niekedy máte pocit, že rastie všade. Levanduľa záhŕňa viac ako 30 druhov. Rastie nadivoko, ale hlavne sa pestuje v Stredozemí (Provensálsku, Toskánsku), Španielsku, Bulharsku, Chorvátsku, ale aj v Severnej Afrike, Indii, Austrálii, na Novom Zelande alebo v Amerike.
Levanduľa je nielen krásna a voňavá rastlina, ale aj skvelé korenie. Určite niekto namietne, že to je ako jesť mydlo, nuž to je dôsledok zlého používania.
V tomto sparnom počasí určite každého poteší osviežujúca limonáda. Touto limonádou som si hasil smäd minulý týždeň na chalupe, ked som strihal levanduľu a robil viazaničky.Dopredu sa ospravedlňujem, že neprikladám fotky, pokúsim sa to napraviť pri iných receptoch.
Tento recept je velmi jednoduchý a je určený pre všetkých milovníkov bagiet. Nie je snaď nič fajnovejšie ako čerstvo upečená bageta natrená bylinkovým maslom.
Aromatická a liečivá rastlina známa pre svoju nezameniteľnú sviežu a nasládlu vôňu. Dnes sa používa v parfémoch, aromaterapii alebo pri poruche spánku, strese a depresii. Niekoho asi prekvapí, že v niektorých krajinách sa používa aj na varenie. Napríklad známe provensálske korenie obsahuje levanduľu.