reklama

Koľko promile znesie dieťa?

Kanylou chytám žilu, ktorá mi uhýba. Nemôžem sa do nej trafiť. Dievča má chladné, mokré ruky. Ani sa necukne, keď jej prepichnem kožu a vŕtam sa v podkoží. Nahnem sa viac nad ňu. Cítim z nej zvratky. Nadvihne mi žalúdok a chcem to rýchlo ukončiť. Naštastie sa cieva zľutuje a nechá ma vojsť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (159)

Cez víkend sa detské oddelenie pravidelne mení na záchytku. Medzi deti s cukrovkou, chronickými ochoreniami, zápalmi pľúc...privážajú záchranky, alebo policajti opité deti.

Tie, ktoré to neprehnali až tak veľmi, a nie sú laicky povedané v "ťažkej kóme", končia na bežnom oddeleni. Tie druhé končia na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

Násťroční chlapci, aj dievčence. Ráno na sedení menujú doktorky ich čísla ako: 12 ročná - 2,5 promile, 18 ročný 3 promile atď...

Dievča prijaté špinavé, nájdené na ulici. Pomočené zapáchajúce všetkými vnútornostnými tekutinami. V tomto stave môže len dúfať, že všetky tekutiny v nej sú jej. Reaguje len na bolestivé podnety. Zavedie sa jej hadica do žalúdka a poriadne sa vyumýva zvnútra. Jej čísla?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

13 ročná a 3,1 promile.

"Bola som na kamarátovej oslave. V bare mi objednávali, tak som pila. Fernet...vodka...ani neviem koľko. Potom sme odchádzali a viac si nepamätám" hovorí a pritom sa jej jemne trasie ruka. "Je mi veľmi ľúto, že som sklamala rodičov", pokračuje, "museli sa o mňa veľmi báť..."

"Pila som, lebo všetci pili. potom je väčšia zábava..."

Alkohol je droga. Droga každodenná, všedná, ktorá ani nepôsobí tak "nebezpečne". Deti pijú, lebo chcú porušovať zákazy. Byť ako dospelí. Je to vstupenka do partie, kto by jej teda odolal? Alkohol vás robí šťastnými a slobodnými.

Následky na detský organizmus sú široké. Od zásahu do vývoja (najmä mozgu) až po smrť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Deti pijú takpovediac do nemoty. Nevedia odhadnúť svoju hranicu, čo môže byť veľmi nebezpečné. Po vytriezvení nastupujú rodičia. Ich reakcie sú rozličné. Od protektívnych až po nenávistné. Tak či onak realita je krutá a za povyrazenie si ich miláčka im poisťovňa zaučtuje hospitalizáciu. Ceny sa pohybujú okolo 700 Euro. Za hospitalizáciu na jednotke intezívnej starostlivosti aj 10 násobok tejto sumy.

Problémom je aj agresivita. Tieto deti vedia byť aj veľkí 16-18 roční chalani. Podgurážení alkoholom nie raz privezení v sprievode policajtov s putami na rukách. Bývajú agresívni a ťažko zvládnuteľní. O ochranke ako v amerických filmoch sa vám môže len zdať... Okrem nadávok sa doktorkám a doktorom ujdú aj facky. K tomu si predstavte, že by ste boli hospitalizovaní na oddelení so svojim 7-10 ročným dieťaťom a vedľa by vyčíňal takýto opilec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moja kolegyňa rozprávala zážitok, kedy sa im ťažko podarilo jedného spacifikovať. Vysprchovali ho zo sračiek, v ktorých bol a napojili na infúziu. Po polnoci sa ozval na chodbe krik. Pacient si ústami vytrhol kanylu a celý zakrvavený pobehoval po chodbe a rozbíjal všetko, čo mu prišlo do cesty...

Deti by mali vedieť, že pitie alkoholu nie je len taká "samozrejmosť"... akou ju robíme...

Marek Gajdoš

Marek Gajdoš

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Lekár na novorodeneckom oddelení. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáS úsmevomČo Vy na to?FotečkyRozprávky-nerozprávkyTatryPrahaPoézia?SúkromnéZ práce

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu