(text: Lukáš, foto/tipy: Mária, v hlavných úlohách #malavrtkafavoritka)
Deň VI.
Z Muline sa vraciame 10 km do prístavu Preko, odkiaľ sa presunieme do mesta Zadar. Jednak preto, aby sme sa dostali na ostrov Pag a jednak preto, aby som kúpil v Trogire zabudnutú nabíjačku. (Mária mi na to prišla, aj keď som statočne zatĺkal).



V Zadare sa dlho nezdržiavame - už sme tu kedysi boli a hlavne sa už tešíme na ostrov paški syru a vína, Pag. Vyrážame teda krížom priamo na poloostrov. Na Pagu som pred tým nikdy nebol. Bol som však vystríhaný, že tam fakt nič nie je. A fakt tam nič nebolo. Teda takmer. Zastaviť sa oplatí napríklad na južnej vstupnej bráne, kde je zaujímavý Paški most a komu chýba obdobná selfie, nemal by zaváhať. My sme nezávahali.


Keď sme všade videli tu (s)púšť, radšej sme u miestneho priekupníka s vodou a kolou dokúpili tekuté zásoby. Predsa len, po párdňovom putovaní už máme skúsenosti ostrieľaného cestovateľa a nič nenechávame na náhodu.

Do mesta Pag prichádzame poobede dobre naladení. Kúpeľ v mori nesmie chýbať. Počasie však pohodový večer pod hviezdami neveští, a tak radšej o 4-tej objednávame ubytovanie cez Airbnb. O 6-tej sme už u Velimíra na apartmáne. Takto sme sa vyhli dvom upršaným nociam a pánka Velimíra môžeme ako hostiteľa len a len odporúčať.


Pár slov k cenám na pobreží Chorvátska v čase písania tohto článku na papier - píše sa rok 2017 AD. Je tu pomerne draho. Aspoň pre takého obyčajného Slováka, ktorý si eurá zarába robotou. Ale niet sa čomu čudovať. Je to tu sám Bavor. A keď nie Bavor, tak aspoň Nemec a jeho kúpna sila je o niečo vyššia ako sila Slováka. Prečo by sa potom taký Chorvát neprispôsobil, keď potrebuje za 4 až 5 mesiacov zarobiť na celý rok. Takže veľké obyčajné čapované stojí od 15 do 25-30 kuna. Sladoled od 7 do 10 (a to sme tu zmrzlinára roka ani nenašli!) a večera pre dvoch od 150 kuna (nečakaj však nič extra – možno ti za to vyjde 2x pizza alebo smažené rybičky s pečenými zemiakmi). Ako sme sa neskôr dozvedeli od pani Lidije (domorodkyňa z Rijeky), ceny sú v lete v letoviskách pomerne vysoké aj pre miestneho Chorváta.

TIPY z cesty:
SPORT TRACKER cyklotrasa Muline–Preko-Zadar–Pag
v ZADARE si určite treba prejsť centrum starého mesta, má úžasnú atmosféru - uvidíš tam aj Morský orgán (prvý svojho druhu na svete-velice odporúčame), najznámejšiu chorvátsku stredovekú baziliku a symbol mesta - Kostol sv. Donata z 9. stor., Rímske fórum z 1. stor, Námestie 3 studní a parky s úžasným výhľadom na more.
mesto PAG – krásne historické mesto,
v Pagu "sušia" aj šmankóznu morskú soľ. Také šaláty sme si s ňou robili MŇAAAM. Ak chceš o tomto procese vedieť viac, navštív aj Museum of salt v Pagu - my sme tam neboli, ale Tripadvisor hovorí, ževraj to je velice dobré :)
Pre ostrov Pag je typický ovčí paški syr – áno, na tej pustatine si ovce mlsajú na mini kríčkoch - syr má charakteristickú chuť a predávajú ho normálne miestni na stolčeku pred domom,.Treba ochutnať. A ešte paška čipka – tetušky tu na každom roku háčkujú o 100-300, vidíš, hneď máš aj suvenír pre babku.
Apartmán Velimír - fakt bol milý, aj hrozno sme si mohli vziat z jeho mini záhrady.
V dalšom diele budeme pokračovať trasou z mesta Pag, okolo pláže ZRCE až do Novalje. Napíšeme aj to, prečo nám tento najkratší úsek cesty trval najdlhšie.
Zbogom