Som veľký labužník, čo sa kávy týka a preto sa vždy pozerám, aký kávovar tá ktorá kaviareň má a tiež druh kávy, ktorý používa. Domov si profesionálny kávovar kúpiť nemôžem a vlastne ani nechcem. V našej domácnosti som jediný kávičkár ja a ani naša kuchyňa nie je dostatočne veľká. Preto som to vyriešila po svojom. A tu začína môj návod na dobrú kávu:
Základom je káva zomletá pred prípravou. Kým som neskúsila, neverila som. Od kedy som dostala ručný mlynček na kávu a zrnká si meliem, pomletej odstátej káve neviem prísť na chuť. Druhou potrebnou súčasťou je konvička na kávu - mokka pot - moka hrnček. Taká tá talianská hliníková konvička, ktorú už dnes predáva a vyrába kde-kto. Ja mám originál talianskú hliníkovú. Ak sa tvárite pobúrene a znechutene pri zmienke o hliníku a jediné, čo si predstavíte je príbor zo školskej jedálne, ste na tom podobne ako ja pred pár mesiacmi. Ale Taliani tvrdia, že hliník, do ktorého sa časom chuť kávy akoby vpije, dodáva Vašej káve tú správnu chuť. Vyskúšala som nerezovú konvičku aj hliníkovú a musím priznať, že tá " AL káva" je o poznanie lepšia.
Do spodnej časti konvičky nalejete vodu, do sitka dáte čerstvo zomletú kávu a zatvoríte. Konvičku postavíte na sporák a necháte na miernom ohni. Až káva začne "bublať", ešte nie je hotová, nevypínať! Hotová je vo chvíli, keď stíchne. Vtedy si zoberte vašu obľúbenú šálku, nalejte si kávu, ochuťte si ju podľa svojej chute. Sadnite si, zoberte si do rúk knihu a vychutnávajte si svoju kávu. Ja idem urobiť presne to isté. Moja konvička už na mňa volá.