Normy /laicky porcie/ sú veľké, tvrdia zástupcovia západných okresov napr. z Bratislavy, Trenčína, Nitry či Trnavy . Takto ich však predpisujú materiálno - spotrebné receptúry jedální pre jednotlivé vekové kategórie.
Na západe si deti samé naberajú polievku. Zo skúseností vedúcich jedální vieme, že deti polievku väčšinou odmietajú.
Tu dochádza k veľkému plytvaniu jedlom, pretože normy sa musia dodržať. Polievka /ale aj príloha k hlavnému jedlu/ sa musí navariť presne podľa počtu stravníkov. Nemožno na jej úkor nakúpiť napr. viac ovocia. Takže je to aj otázka finančná. Peniaze sa vylievajú do pomyjí.
Východoslovenské školské jedálne sa sťažovali, že normy sú malé. Žiadali ich zvýšiť. Deťom jedlo v školskej jedálni nestačí.
Na východe majú deti polievku presne nameranú do taniera, inak by sa všetkým neušla.
Skúsené vedúce školských jedální z východu tvrdia, že pre mnohé deti je jedlo v školskej jedálni najhodnotnejšie a niekedy aj jediné jedlo dňa.
Chlieb je všade o dvoch kôrkach. Pre mnohých, najmä na východe, je chlieb trochu viac horký.