
BIO
Biopotraviny sú produktom ekologického poľnohospodárstva – čiže bez „neorganických“ pesticídov, hnojív a genetického inžinierstva. V súčasnosti sú pestované v EU zhruba na 4% poľnohospodárskej pôdy, pričom toto číslo neustále rastie.
Výhody
Propagátori BIO potravín sa predbiehajú v chválení ich pozitívnych vlastností. Niektorí to samozrejme preháňajú a hovoria o niekoľkonásobne vyšších obsahoch cenných látok.
Sú štúdie skutočne potvrdzujúce vyšší podiel vitamínov, minerálov a vlákniny v organicky pestovaných potravinách oproti tým konvenčným. Ku príkladu najnovšia štúdia porovnávajúca podiel 16 dôležitých živín v biopotravinách a konvenčných potravinách uvádza, že biopotraviny ich obsahujú v priemere o 25% viac.
Nie všetky štúdie však dospeli k podobným výsledkom. Niektoré nezaznamenali žiadne významné rozdiely. Zrejme aj z toho vyplýva zdržanlivý postoj potravinárskych autorít k uznaniu nutričných benefitov biopotravín.
Pravdu povediac rozdiel v niekoľkých desiatkach percent by nebol prekvapením, keďže ekologické poľnohospodárstvo je šetrnejšie k pôde. Výskum naďalej intenzívne pokračuje a čoskoro sa snáď dočkáme vedeckého konsenzu.
Ďalším proklamovaným benefitom biopotravín je nižší obsah herbicídov a insekticídov. Konvenčné potraviny ich síce môžu obsahovať v určitom stopovom množstve, avšak žiadny negatívny efekt na zdravie pre konzumenta nebol preukázaný.
Samozrejme nie všetci kupujú biopotraviny iba kvôli možným zdravotným benefitom. Pre niektorých konzumentov môžu mať pre prírodu šetrenejšie metódy poľnohospodárstva dostatočnú pridanú hodnotu nato aby načreli hlbšie do mešca.
Nevýhody
Vyššia cena je v súčasnosti najväčším hendikepom biopotravín. Jej príčinou však nie je len economy of scale, ale aj náročnejšie technológie pestovania a spracovania biopotravín. Biopotraviny sú oveľa náročnejšie predovšetkým na ľudské zdroje.
A majú aj ďalšiu nepríjemnú nevýhodu, ktorá je druhou stranou mince nepoužívania chémie. Sú citlivejšie na kontamináciu a to nielen škodcami, ale aj hubami a fekálnymi baktériami.
Kontroverzná debata vzniká aj ohľadom výnosov na obrábanú plochu. Sú štúdie naznačujúce o 20% menšie výnosy, avšak podľa iných sa to týka hlavne rozvinutých krajín. Nerozvinuté krajiny by pestovaním biopotravín mohli svoje výnosy paradoxne zvýšiť. Nemajú totiž taký prístup k chemickému ošetrovaniu a hnojivám, bez ktorých nie sú konvenčné plodiny tak úspešné.
Veru, chudobné krajiny by mohli byť ideálnymi dodávateľmi biopotravín. To by však nemohli existovať určité bariéry v medzinárodnom obchode (ale to je už iná téma).
Záver
Experti na výživu odporúčajú prispôsobiť jedálniček súčasným poznatkom o zdravej výžive namiesto delenia na bio/nebio. Napokon vyvážená strava obsahuje dostatok všetkých potrebných látok, a nemusí byť nutne 2x drahšia.
Biopotraviny však určite budú mať na trhu svoje miesto aj v budúcnosti. Nutrične hodnotnejšie potraviny môžu bežnému spotrebiteľovi významne obohatiť jedálniček. Napokon kto z nás sa stravuje „vyvážene“? Pre mnohých solventnejších kupujúcich zasa ten pocit, že “robím pre seba niečo navyše” za tých pár tisícok mesačne naviac stojí.
Nabudúce o GMO...