reklama

Veterný mlyn v Holíči

Pri prezeraní webových stránok mesta Skalice a Holíč som objavil jednu zaujímavosť, o ktorej som ešte nepočul ani ju nevidel na vlastné oči. Ide o pôsobivú kamennú trojpodlažnú budovu veterného mlyna holandského typu z osemdesiatych rokov 19. storočia, ktorá je jediná na Slovensku. A tak som sa vybral do Holíča...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Mlyn sa nachádza pri starej sýpke, kde sa dalo zaparkovať auto a odtiaľ bolo potrebné prejsť do neďalekého lesíka. Na území Slovenska boli veterné mlyny pomerne zriedkavé, pretože sa vzhľadom na vhodnú riečnu sieť a reliéf krajiny uprednostňovala výstavba vodných mlynov. Veterný mlyn v Holíči je jediným zachovaným mlynom svojho druhu na Slovensku. Ide o typ holandského murovaného veterného mlyna postaveného v osemdesiatych rokoch 19. storočia.

Obrázok blogu

Kamenná trojpodlažná budova kruhového pôdorysu má tvar valca pôvodne s otáčavou kupolovitou strieškou s dreveným veterným vertikálnym kolesom. Strieška sa podľa potreby automaticky natáča v smere vetra.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do budovy mlyna sa vstupovalo na prízemí, kde bol aj byt mlynára. Na ďalších podlažiach bola mlynica s charakteristickými malými okienkami na osvetlenie priestoru.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Mlyn fungoval podobne ako vodné mlyny, miesto vodného kolesa ho poháňalo veterné koleso na spoločnom hriadeli s pálečným kolesom. Pálečné koleso otáčalo ozubením pastorka na vretene a zároveň aj mlecím horným kameňom.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

V mlyne sa prestalo mlieť po prvej svetovej vojne. Potom mlyn dlho chátral, až kým ho miestne poľovnícke združenie po roku 1970 dalo zrekonštruovať.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Mlyn je bez vnútorného zariadenia, využíva sa ako poľovnícka chata. V príjemnom okolí mlyna sa organizujú rôzne kultúrne podujatia mesta Holíč. Takže netreba cestovať dlhú trasu do Holandska, keď máme aj na Slovensku takúto krásu :-)

Marián Juriš

Marián Juriš

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Muškát žltý Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu