reklama

Azory – všade samé prírodné parky. Stromy, kvety, výhľady. Raj (posledná časť)

Najlepší čas na dovolenku na Azorské ostrovy je niekde v rozmedzí medzi januárom a decembrom.

Azory – všade samé prírodné parky. Stromy, kvety, výhľady. Raj (posledná časť)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Priemerná teplota sa pohybuje na úrovni okolo 22 – 23 stupňov celoročne. Vašou jedinou starosťou je ujasniť si, čo vlastne od dovolenky očakávate. Ak vám ide prioritne o turistiku a poznávanie ostrova, je prakticky jedno, kedy sa tam vyskytnete. Ak sa však chcete aj trošku opáliť, vyhriať sa na slnku a poleňošiť si na piesku pri mori, prípadne v dajakých termálnych prameňoch, najteplejšie je tam presne ako u nás. V júli a auguste. Vtedy je teplota vzduchu na úrovni 25 stupňov a vody 23 stupňov. Hoci sa to oproti našim štyridsiatkam nezdá nijako veľa, ale pri mori a azorskom slnku je to viac ako dostačujúce.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jednu z najkrajších pláží, ktorú môžete na ostrove Sao Miguel navštíviť, nájdete v meste Ribeira Quente. Túto oblasť na juhovýchode prezývajú dodnes desiatym ostrovom, keďže dostať sa tam je naozaj komplikované. Minimálne teda aspoň donedávna bolo. V tej oblasti sa vyskytlo zemetrasenie, ktoré vyústilo do zosuvov pôdy a závalov i tak pomerne úbohých ciest. Aktuálne v oblasti prebieha výstavba a úpravy vozoviek, takže prístup sa pomaly, ale predsa len zlepšuje.

pláž v Ribeira Quente
pláž v Ribeira Quente 

Prírodné rezervácie a botanické záhrady
Azorské ostrovy so svojou mikroklímou predstavujú pre kvety a všemožné druhy rastlín naozaj prírodný raj a dokonalé prostredie na ich rast a prosperitu. Na ostrove Sao Miguel sa nachádza množstvo botanických záhrad a prírodných rezervácií. Do niektorých je vstup voľný, niekde si zaplatíte. Ceny sú rôzne. Systém cenotvorby som úplne nepochopil. Jeden z najkrajších parkov, ktoré som mal možnosť na ostrove vidieť, bol zadarmo, v hlavnom meste, v parku, ktorý ma vôbec nezaujal, si pýtajú 5 €.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Caldeira Velha je ďalšia prírodná rezervácia, do ktorej sa platí vstupné. V tomto parku sa okrem exotických rastlín a papraďovoidných stromov nachádzajú i prírodné termálne jazerá, v ktorých sa môžete okúpať a vyhriať do sýtosti. To poteší hlavne vtedy, ak je nepriaznivé počasie, chladnejšie, hmla alebo rovno prší, čo je na ostrovoch úplne normálne počasie. K dispozícii máte prezliekacie kabínky i sprchy.

Caldeira Velha
Caldeira Velha 

Caldeira Velha
Caldeira Velha 

Ribeira dos Caldeirões a ďalší park. Tentoraz bez vstupného. Viacúrovňový, s krásnymi vodopádmi, jazierkami, stromami, kvetmi, chodníkmi, suvenírmi a kaviarničkou, v ktorej si môžete oddýchnuť a dať si niečo sladké pod zub. V tomto parku sme sa zhodli na tom, že Azorské ostrovy naozaj ešte nie sú až tak veľmi poškvrnené komerciou, lebo hoci je tento park nie príliš veľký, všade inde by sa doň platilo vstupné. Tu nie, tu ste si celú tú krásu mohli vychutnať len tak. Zadarmenko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ribeira dos Caldeiroes
Ribeira dos Caldeiroes 

Ribeira dos Caldeiroes
Ribeira dos Caldeiroes 

No a potom tu je ešte Terra Nostra – jedna z najkrajších botanických záhrad na ostrove, kde vám vyrazí dych bujná exotická vegetácia. Bola založená pred 200 rokmi a na ploche 12,5 ha sa môžete donekonečna prechádzať po cestičkách vedúcich medzi stromami, motať sa po hájoch, posedieť si pri jazierkach, vykúpať sa termálnych prameňoch a jazerách. Ak máte dostatok času, za desať eur dokážete v tomto parku stráviť bez problémov aj polovicu dňa.

Terra Nostra
Terra Nostra 
Terra Nostra
Terra Nostra 

Jeden veľký park

Hortenzie. Sú všade okolo ciest. Ako oddeľovače. Ako ploty...
Hortenzie. Sú všade okolo ciest. Ako oddeľovače. Ako ploty... 

Obrázok blogu


A hoci je na Azorských ostrovoch množstvo parkov, dalo by sa povedať, že Azory sú v podstate jeden veľký park. Kamkoľvek sa pohnete, kdekoľvek sa pozriete, všade vidíte množstvo zelene a nádherné prírodné scenérie. Či už sú to hory, lúky, pastviny, alebo skaly, pobrežie, more, výhľady – všetko je to dokonale zladené a spolu to vytvára miesto, kde si zaručene oddýchnete, kde pookrejete na tele i na duši. Je to raj na zemi, ktorý vás pohltí, dostane a na ktorý určite len tak ľahko nezabudnete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marian Letko

Marian Letko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  246
  •  | 
  • Páči sa:  2 218x

Život je nekompromisný, splní nám obavy i sny. Tak pozor na to čo chceme, lebo tu kašu si zjeme. (HzM) Ya BastaVytvorte si svoju vizitku Zoznam autorových rubrík:  FikciašportFotocestou necestoustava sahlboke uvahySvet podľa MaroškapolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu