Viete prečo sa drví mramor do cestovín?

Aj vám chutia talianske cestoviny? Zbystrite pozornosť, možno odteraz budú o trochu menej

Viete prečo sa drví mramor do cestovín?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Carrara…

… je talianske mesto v regióne Toskánsko. Pomerne malé, nie príliš historicky a pamiatkovo významné, nachádzajú sa tu však carrarské lomy, v ktorých sa už niekoľko storočí ťaží mramor. Na ňom je postavená celá sláva tohto mestečka. Mramoru je tu totiž naozaj veľa a lomy sú skutočne impozantné.

Ťaží sa tam niekoľko druhov mramoru, každý typ v inom údolí. Nájdete tu biely, sivý, čistý, so žilkami, bez žiliek. Najpopulárnejší je biely, ktorý sa používa na sochy a luxusné obklady, ale využitie nájde každý z nich. O tom svedčí hlavne to, že sa neťaží na sklad a všetko, čo sa naláme, to sa ihneď aj predá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To vravíme o tom kvalitnom, nepoškodenom, blokovom, ktorý sa dá využiť na obklady, dlažby, kuchynské linky, schodiská, stolíky, rôzne architektonické diela a na všetko iné, čo z mramoru dokážete vyrobiť.

mramorové býky
mramorové býky 

Čo s menej kvalitným

Ten sa drví, melie na prach a využíva v:

  • zdravotníckom priemysle,

  • kozmetike,

  • potravinárstve.

A prečo v potravinárstve? Mramor (kryštalický vápenec) je premenená hornina skladajúca sa z 95 % z kryštálov karbonátov, najčastejšie kalcitu (CaCO3). Preto sa v potravinárstve používa ako zdroj vápnika. To bola prvá informácia, ktorú sme dostali v carrarských lomoch.

Vápnik je látka, ktorá je pre fungovanie nášho organizmu nevyhnutná. Tvorí základnú štruktúru kostí a zubov. Slúži na správne fungovanie svalov a na ich prirodzené a komfortné sťahovanie, naťahovanie a uvoľňovanie. Je dôležitý na správnu funkciu srdca a na zrážanlivosť krvi. Tak prečo nevyužiť mramor ako zdroj vápnika, keď je ho tak veľa?

SkryťVypnúť reklamu

A ešte je ťažký. Zaznela druhá informácia od pracovníkov v lome a druhý dôvod, prečo sa carrarský mramor pridáva do jedla. Pretože mnohé jedlá sa predávajú na váhu. Tak prečo nevyužiť mramor na zvýšenie váhy, keď je ho tak veľa?

Takže ak niekedy na balení talianskych cestovín, na téglikoch od jogurtov a rôznych mliečnych nápojoch objavíte nápis, že potravina obsahuje prírodný vápnik, vedzte, že zrejme konzumujete carrarský (prípadne iný) mramor. V tejto súvislosti mi napadá jedna otázka?

Vážne by vám robil problém pomletý alebo inak spracovaný hmyz v múke alebo iných potravinách, keď dokážeme pojedať kúsky štrku a ešte pri tom aj slintať od rozkoše? 🤔

SkryťVypnúť reklamu

Marian Letko

Marian Letko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  297
  •  | 
  • Páči sa:  18 360x

Život je nekompromisný, splní nám obavy i sny. Tak pozor na to čo chceme, lebo tu kašu si zjeme. (HzM) Ya BastaVytvorte si svoju vizitku Zoznam autorových rubrík:  FikciašportFotocestou necestoustava sahlboke uvahySvet podľa MaroškapolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

219 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu