reklama

Stres aj nesprávne sedenie spôsobuje rakovinu, beh rovno smrť

Vyhýbajte sa stresu, seďte vzpriamene, behajte pomaly...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

alebo prestaňte pozerať televízne noviny.

Skutočne netuším, či existuje v súčasnosti práca, v ktorej by nebol prítomný faktor stresu. Mám ju aj ja a majú ju všetci v mojom okolí. Či už je to obchodný zástupca, učiteľka, živnostníčka, šofér alebo len predavačka v Lidli. A teraz ešte k tomu všetkému moderátorka v televíznych novinách zahlási, že okrem stresujúcej práce máme ešte aj nábeh na rakovinu. Jeden by si povedal, že veď to je všeobecne známa vec...

Čo ma už dostalo, bola informácia, že na rakovinu majú nábeh aj všetci tí, ktorí majú možno menej stresujúcu prácu, v kancelárii, za počítačom. Keď nesedia tak, ako sedieť majú, čiže vzpriamene, s chodidlami položenými na zemi a nohami v kolenách zalomenými do pravého uhla. Vraj trošku pomáha fit lopta, ale skutočne len trošku, keďže tá vás síce núti sedieť vzpriamene, avšak nemôžete na nej sedieť dlho. Síce sa zmenší vaša šanca dostať rakovinu, zato sa vám však zväčší šanca poškodiť si nejaké svaly v dolnej časti chrbta, pretože pri sedení na fit lopte nemáte poriadnu stabilitu a oporu, ktorú vám poskytuje práve tá stolička, na ktorej máte šancu dostať tú rakovinu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stresu sa predsa zbaviť dá a rakovinu nepotrebujem. Budem musieť začať športovať, povedal som si po vzhliadnutí tých depresívnych reportáži, a ihneď som začal listovať v novom katalógu Lidlu v ktorom som si všimol kompletnú ponuku pre bežcov. Od ponožiek cez tenisky, nohavice, tričká, bundy, hodinky merajúce tlak a celkový výkon až po pás merajúci frekvenciu srdca. Pekne som si to všetko zrátal, skontroloval, či mi budú stačiť financie a tešil sa na to, ako si nakúpim výstroj a vybehnem s vetrom vo vlasoch do polí.

Chyba. Z ďalšej reportáže som sa dozvedel, že keď budem behať rýchlo, mám veľkú šancu, že takúto záťaž moje srdce nevydrží a dostanem infarkt. Nevadí, ja netrénovaný jedinec, ktorého najväčšia aktivita predstavuje výstup po 17 schodoch z obývačky do spálne, predsa rýchlo behať nebudem. Čo keď sa však vypracujem? Čo potom? A čo znamená rýchle behanie? Čo keď dostanem infarkt medzi stromami a nepôjde okolo človek, ale napríklad nejaký medveď? Ten mi len ťažko zavolá pomoc. V lese zvyčajne nebýva kvalitný mobilný signál.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takéto a iné pochmúrne myšlienky sa mi preháňali v hlave, musel som vymyslieť niečo iné, menej nebezpečné. Ale čo? Na kolieskových korčuliach sa síce ako-tak udržím, brzdiť však viem len nárazom do stĺpu či stromu. Trikrát som sa už topil, takže ani do bazéna ma to príliš neláka a dvakrát som spadol z bicykla.To skutočne neexistuje žiadny pohyb, pri ktorom by bolo radosť zomrieť?

Vyzerá to tak, že najistejšie bude zostať doma na gauči a sledovať televíziu. Tam mi hrozí stres len vtedy, keď prerušia zaujímavý reklamný blok nejakým trápnym filmom a smrť pri veľkej námahe mi nehrozí vôbec. Je rozhodnuté.

Marian Letko

Marian Letko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  246
  •  | 
  • Páči sa:  2 218x

Život je nekompromisný, splní nám obavy i sny. Tak pozor na to čo chceme, lebo tu kašu si zjeme. (HzM) Ya BastaVytvorte si svoju vizitku Zoznam autorových rubrík:  FikciašportFotocestou necestoustava sahlboke uvahySvet podľa MaroškapolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu