reklama

Život medzi prvým nádychom a posledným výdychom

Nádychom život človeka na tomto svete začína a výdychom končí. Čo je medzitým?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Dieťa hneď po narodení sa najskôr nadýchne, ako by chcelo čosi povedať. Obyčajne je to však iba dlhý výkrik v zmysle: "Pozrite sa, ľudia, už som tu!" Alebo je jeho rev iba prejavom strachu z nového prostredia?

Samozrejme, nie po každom nadýchnutí je výdych spojený s krikom, plačom alebo smiechom. Čoskoro sa ľudské mláďa naučí využívať tíché dýchanie na rozmýšľanie alebo počúvanie, či na inú tvorivú činnosť.

Rokmi človek dospeje a zistí, že keď sa človek poriadne nadýchne, pri vydýchnutí sa dá aj niečo povedať. Treba sa však najskôr nadýchnuť. Podstatnú časť svojho života zvyknú ľudia potom vyplniť krátkymi mohutnými nádychmi a dlhými chabými rečami. Naučia sa dokonca umeniu využiť nádych svojho partnera k tomu, aby mu skočili do reči a podľa možnosti otupili jeho myšlienku, či prípadne úplne zvrátili smer reči. Niekedy príde medzi ľuďmi k takej vzájomnej synchronizácii nádychov, že vo výdychu potom naraz hovoria dvaja i viacerí partneri. Je to veľmi náročné na spotrebu vzduchu, pretože nie je možné v takom prípade hovoriť úsporne potichu a reči treba potom pridať na hlasitosti. Veľmi efektne sa táto skúsenosť využíva v opere.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ľudia sú vynaliezaví. Nie všetci sú schopní prekričať iných, preto si vymysleli písmo, ktoré má niekoľko výhod. Predovšetkým pri písaní je možné pokojne nadychovať sa i vydychovať, zároveň dôkladne formulovať a cibriť myšlienky. Partner je nútený čítať vaše myšlienky osamote a tým mu zoberiete možnosť skočiť vám do reči, čo veľmi otupuje jeho schopnosť stať sa vašim víťazným protivníkom.

Napriek tejto schopnosti väčšina ľudí neustále hľadá možnosť stretávať sa v slovných súbojoch, neustále poučovať, či aspoň oponovať a hádať sa a hádať. A je to jedno, či je to v krčme, v parlamente alebo v posteli, len nech je to z pľúc do pľúc, komu ako dych stačí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo len troška múdremu človeku čas nádychu by mal stačiť na to, aby si dobre rozmyslel, čo chce vlastne povedať, a či vôbec treba niečo hovoriť. Obyčajne však až v starobe každý zmúdrie a pochopí, že ľudstvo nie je až také zvedavé na jeho názor, na jeho skúsenosti, ba ani na jeho prítomnosť na tomto svete. Keďže je múdry, nakoniec sa teda rozhodne už nikdy neprehovoriť a po poslednom vydýchnutí radšej sa už viacej ani nenadýchne. Tým sa jeho spolužitie s nami na tomto svete končí. A všetci, čo sme ostali dýchať nad jeho mŕtvym telom, v dlhých prejavoch pietne prerušovaných dlhými nádychmi, smútime nad stratou múdreho blížneho, ktorý nám ešte toľko toho mohol povedať, ale bohužiaľ, už nikdy neprehovorí...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Škoda, že dodýchal, ako radi by sme ho počúvali alebo skákali mu do reči!

Marián Minárik-Častovský

Marián Minárik-Častovský

Bloger 
  • Počet článkov:  279
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Narodil som sa 25.marca 1939 v Častej ako večný optimista. Hoci som len obyčajný smrteľník, páči sa mi to, čo pánu Bohu: rastliny, kvetiny, zvieratá, ryby, vtáky, ľudia, lúky, stromy, zem, skaly, hory, oblaky, hviezdy, mesiac, slnko, voda, vzduch... Ja viem, je toho veľa, ale takí sme už my – optimisti. Zo všetkého však najkrajšia je žena. Tá sa pánu Bohu podarila k jeho vrcholnej spokojnosti. Potom už prestal tvoriť, celú nedeľu odpočíval a kochal sa pohľadom na jej krásu..... Zoznam autorových rubrík:  Historky spod Častovskej vežePoviedkyMoja poéziaÚvahySpomienkyMyšlienkyNedeľná chvíľka poézieNapadlo miMinipríbehyMoja rodná ČastáNeznáme objektyPríbeh s fotografiamiVýpisky z k níhŠperkyZ ciest po zemskej guliSpravodajstvo pod čiarou

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu