reklama

5(8) Ako sa Tibor prihováral k stromom

Pri svojich indiánskych behoch adamovskými lesmi vnímal Tibor prírodu vo všetkých detailoch. Prihováral sa ku zvieratám, ku kameňom i k stromom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Raz ho boleli zuby, obrátil sa s naliehavou prosbou k mohutnému buku.

- Prosím tě, strome, nemóžeš ma zbavyt téj strašlyvéj bolescy? Šak ma to bolý už try dny a ket my to neprestane, budem moset spáchat sebevraždu alebo ýt k dochtorovy.

Prosba naozaj pomohla. Kým prišiel Tibor domov, zuby ho neboleli. Pretože pri tej bolesti toho veľa nenajedol, mal hlad. No len čo zahryzol do chleba, zareval od bolesti, bolesť zubov sa obnovila v ešte väčšej intenzite. Okamžite sa vrátil do lesa k stromu s výčitkami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- To mám umret od hladu? Šak ket sy ma zbavýl bolescy, prečo sy to nespravýl hnet tak, aby sem sa móhol aj najest?

Na začudovanie, bolesť zubov sa opäť stratila a neobjavila sa ani pri jedení. Čím viac sa Tibor zbližoval s prírodou, tým viac jej rozumel a príroda rozumela jemu. 

Raz sa Tibor vybral na svoju obvyklú túru a hneď za Adamovom stretol v lese skupinu malých žiačikov aj s pani učiteľkou. Žiaci boli príliš hluční, naháňali sa pomedzi stromy, vykrikovali jeden cez druhého. Pani učiteľku to hnevalo. V snahe skrotiť ich, rozrevala sa na deti tak silno, ako len dlhoročné učiteľky vedia.

- Děcka, neřvěte tady v lese jako zvěř!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tibor sa pri skupinke zastavil, prihovoril sa k deťom i k pani učiteľke.

- Děcka, vaše pani učitelka vám neradí dobře. Naopak, chovejte se v lese jako zvěř.

Pani učiteľka s deťmi stíchli, pozerali na Tibora ako na blázna.

- Ano, chovejte se v lese jako divá zvěř. – pokračoval Tibor. – Poslouchejte! No poslouchejte!

Deti sa započúvali do ticha v lese.

- Slyšíte, že by zvěř řvala jako vy? Neslyšíte, protože zveř v lese zásadně neřve. Tak se taky tak chovejte a v lese nehulákajte jako lidi. Sbohem! – odzdravil Tibor a pobral sa ďalej do lesa.

Prekvapené deti nechal s pani učiteľkou. Pochopili. Správali sa v lese potom veľmi ticho. A pani učiteľka neskôr pozvala Tibora na besedu s deťmi. Tibor im rozprával o krásnej prírode v okolí Adamova. No o svojom vzťahu k práci taktne a pedagogicky pomlčal...

Marián Minárik-Častovský

Marián Minárik-Častovský

Bloger 
  • Počet článkov:  279
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Narodil som sa 25.marca 1939 v Častej ako večný optimista. Hoci som len obyčajný smrteľník, páči sa mi to, čo pánu Bohu: rastliny, kvetiny, zvieratá, ryby, vtáky, ľudia, lúky, stromy, zem, skaly, hory, oblaky, hviezdy, mesiac, slnko, voda, vzduch... Ja viem, je toho veľa, ale takí sme už my – optimisti. Zo všetkého však najkrajšia je žena. Tá sa pánu Bohu podarila k jeho vrcholnej spokojnosti. Potom už prestal tvoriť, celú nedeľu odpočíval a kochal sa pohľadom na jej krásu..... Zoznam autorových rubrík:  Historky spod Častovskej vežePoviedkyMoja poéziaÚvahySpomienkyMyšlienkyNedeľná chvíľka poézieNapadlo miMinipríbehyMoja rodná ČastáNeznáme objektyPríbeh s fotografiamiVýpisky z k níhŠperkyZ ciest po zemskej guliSpravodajstvo pod čiarou

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu