reklama

Ja a Boh

Týmto článkom odpovedám na otázku rozhlasového poslucháča, ktorý sa ma v Nočnej Pyramíde spýtal, aký je môj vzťah k Bohu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

 Boh v mojich rozhovoroch vždy odíde a keď treba, tak príde. A v ďalších rozhovoroch tak bude stále. Vždy bude prichádzať i odchádzať. Môj Boh mi dáva toľko slobody, koľko ja jemu. Dáva mi toľko pomoci, že toľko mu ja nevládzem dať. Pomáha mi tam, kde jeho pomoc potrebujem. On moju pomoc nepotrebuje, rozpráva sa so mnou sám. Nepotrebuje k tomu prostredníkov a tlmočníkov.

 Ľudí nemožno deliť na dobrých katolíkov a na ostatných zlých, niekedy hanlivo označovaných za pohanov. Pochodil som kus sveta a všade som sa stretol s dobrými ľuďmi, či to boli kresťania, či protestanti, či budhisti, či šintoisti, či neveriaci.Videl som ľudí, ktorí sa modlili k stromu, videl som ľudí, ktorí sa modlili k vychádzajúcemu slnku, ku Kristovi na kríži, k Budhovi, k Alahovi. Podoba Boha môže mať minimálne toľko tvárí, koľko je ľudí na zemi - veď nás stvoril na svoj obraz.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Každému jeho viera osvetľuje cestu k dobru. Nikdy som necítil potrebu vravieť im, že ich cesta je zlá, že tá moja je lepšia. Moslimovia ma pozvali do chrámu, hoci vedeli, že nie som moslim. Bol som v čamskom chráme, kde som nepochopil, prečo je hlavným objektom chrámu kamenné spodobnenie mužského pohlavného údu. Bol som v prímorskej dedinke, kde za Boha považovali veľrybu. Všade ma privítali dobrí ľudia. Pil som vodu z posvätných prameňov šintoistických chrámov... Myslíte si, že ma za to Boh odsúdil a opustil? Nie, stále ho cítim za sebou. Cítim jeho múdrosť, poznám jeho humor, hľadám jeho zámer so mnou. Nikdy mi ho nepovedal, no ja si myslím, že ho poznám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď bolo posledné sčítanie obyvateľov Československa, formulár som vyplňoval na konzuláte vo vietnamskom Saigone (správne Ho Tchi Minh-ovom meste). Pozastavil som sa nad otázkou z formulára, akého som náboženstva. Zamyslel som sa a po chvíli som do rubriky napísal, že uznávam všetky náboženstvá.... Uľavilo sa mi, lebo som nikomui neublížil a myslím si, že môj Boh bol so mnou spokojný...  A nič sa na tom nezmení, ak sa medzi vami nájdu aj takí, čo so mnou spokojní nebudú...

Marián Minárik-Častovský

Marián Minárik-Častovský

Bloger 
  • Počet článkov:  279
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Narodil som sa 25.marca 1939 v Častej ako večný optimista. Hoci som len obyčajný smrteľník, páči sa mi to, čo pánu Bohu: rastliny, kvetiny, zvieratá, ryby, vtáky, ľudia, lúky, stromy, zem, skaly, hory, oblaky, hviezdy, mesiac, slnko, voda, vzduch... Ja viem, je toho veľa, ale takí sme už my – optimisti. Zo všetkého však najkrajšia je žena. Tá sa pánu Bohu podarila k jeho vrcholnej spokojnosti. Potom už prestal tvoriť, celú nedeľu odpočíval a kochal sa pohľadom na jej krásu..... Zoznam autorových rubrík:  Historky spod Častovskej vežePoviedkyMoja poéziaÚvahySpomienkyMyšlienkyNedeľná chvíľka poézieNapadlo miMinipríbehyMoja rodná ČastáNeznáme objektyPríbeh s fotografiamiVýpisky z k níhŠperkyZ ciest po zemskej guliSpravodajstvo pod čiarou

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu