reklama

Ako vyzerá strašiak koronavírus?

Ako vyzerá koronavírus SARS-CoV-2 pod mikroskopom? Čo ste ešte o ňom možno nevedeli a ako sa pred ním chrániť? Ako nás napáda? Zistite viac v nasledujúcom článku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

SARS-CoV-2 alebo COVID-19? Čo je čo?

Nový koronavírus, ktorý sa na začiatku označoval ako nCoV-2019, bol následne pomenovaný SARS-CoV-2. Choroba, ktorú spôsobuje má názov COVID-19, pochádzajúci z anglického názvu COronaVIrus Disease 2019

vírus SARS-CoV-2
vírus SARS-CoV-2 (zdroj: zdroj: Moving Medical Media archív)

Veľká rodina koronavírusov

Koronavírusy predstavujú veľkú rodinu vírusov, ktoré sú bežne prítomné najmä u rôznych druhov zvierat, vrátane tiav, hovädzieho dobytka, mačiek a netopierov. Živočíšne koronavírusy môžu len zriedkavo infikovať ľudskú populáciu a následne sa ňou šíriť, čiže prekročiť tzv. medzidruhovú bariéru. Toto je však prípad SARS-CoV-2 a jeho príbuzných predchodcov MERS-CoV z roku 2012 a SARS-CoV z roku 2002. Koronavírus SARS-CoV-2 patrí do skupiny betakoronavírusov a má svoj pôvod u netopierov. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Betakoronavírusy spôsobujú respiračné a tráviace ochorenia. Obsahujú genetickú informáciu vo forme RNA a vo svojom obale majú bielkovinové výčnelky, ktoré pripomínajú slnečnú korónu a umožňujú vírusu dostať sa do bunky. Receptor pre vírus SARS-CoV-2 označovaný ako ACE2 sa nachádza na povrchu slizníc ústnej dutiny, dýchacieho a tráviaceho traktu.

Obrázok blogu
(zdroj: zdroj: Moving Medical Media archív)
Obrázok blogu
(zdroj: zdroj: Moving Medical Media archív)

Šírenie ochorenia 

SARS-CoV-2 prvýkrát vypukol v Číne a doteraz bol odhalený na šesťdesiatich lokalitách v medzinárodnom meradle. Veľká miera pacientov v epicentre prepuknutia choroby v meste Wuhan v čínskej provincii Hubei bola nejakým spôsobom prepojená s trhom s morskými plodmi a živými zvieratami, čo naznačuje šírenie vírusu zo zvierat na ľudskú populáciu. Narastajúci počet pacientov neskôr nepreukazoval žiadnu spojitosť s trhmi so zvieratami, čo zase implikuje začiatok šírenia vírusu medzi ľuďmi navzájom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najväčšie hrozby

Ohniská nových vírusových infekcií u ľudí sú vždy predmetom záujmu z pohľadu verejného zdravia. Výška ich rizika závisí od charakteristík samotného vírusu, vrátane toho, do akej miery sa šíri medzi ľuďmi, závažnosti následnej choroby a od dostupných lekárskych alebo iných opatrení na kontrolu dopadu vírusu (napríklad existencia vakcíny alebo liečiv). Skutočnosti, že SARS-CoV-2 spôsobil ochorenie, ktoré v niektorých prípadoch skončilo smrťou a jeho pretrvávajúce šírenie medzi ľuďmi, sú znepokojujúce. Tieto faktory spĺňajú dve z kritérií na definíciu pandémie. Čím viac sa jeho šírenie presúva z komunít na medzinárodnú úroveň, tým viac sa približujeme k splneniu aj tretieho kritéria definície pandémie, ktorým je celosvetové šírenie nového vírusu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najväčšia hrozba koronavírusu SARS-CoV-2 spočíva v jeho šírení vzdušnou cestou kvapôčkovou nákazou. Môžu ho teda prenášať aj infikované osoby, ktoré nemajú žiadne alebo len veľmi mierne vonkajšie prejavy ochorenia. Ochorenie COVID-19 sa prejavuje širokou škálou prejavov ochorení dýchacích ciest - od miernych prejavov, ako sú kašeľ a zvýšená teplota, cez závažné prejavy vysokej horúčky, dusivého kašľa, hnačky, bolesti svalov, až po ťažký zápal pľúc a zlyhanie obličiek, ktoré sa môžu končiť smrťou. Ťažkým priebehom ochorenia sú najviac ohrození starší ľudia nad 65 rokov a ľudia s pridruženými chronickými chorobami a s oslabenou imunitou. V drvivej väčšine prípadov je priebeh ochorenia len mierny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tipy prevencie pre verejnosť

Tým, že sa oboznámite s najzákladnejšími faktami o ochorení COVID-19, pomôžete zastaviť šírenie dezinformácií a mylných informácií a lepšie sa pred ochorením chrániť. 

  1. Na koronavírus SARS-CoV-2môže ochorieť ktokoľvek, bez ohľadu na ich rasu či etnický pôvod. Šírenie paniky a strachu z osôb ázijského pôvodu je neopodstatnené. 

  2. Riziko nákazy vírusom SARS-CoV-2 na Slovensku je v súčasnosti nízke.

  3. Osoba, ktorá bola v karanténe alebo bola prepustená z izolácie, nepredstavuje riziko infekcie pre iných ľudí.

  4. Šírenie ochorenia COVID-19 môžete zastaviť tým, že poznáte jeho príznaky: horúčka, kašeľ, dýchavičnosť. 

  5. Prísnym dodržiavaním jednoduchých hygienických návykov zamedzíte šíreniu ochorenia: umývajte si ruky často mydlom a vodou najmenej po dobu 20 sekúnd, najmä po použití toaliet, pred jedlom a po fúkaní nosa, kašľaní alebo kýchaní. Nedotýkajte sa svojich očí, nosa a úst nevyčistenými rukami. Nekýchajte do dlaní, ale do lakťového ohybu alebo do papierovej vreckovky a tú ihneď po použití vyhoďte do uzavretej odpadovej nádoby. Ak ste chorí, ostaňte doma. Nevyhľadávajte miesta s vysokou hustotou ľudí, ak to nie je nevyhnutné. 

​Zdroje:

  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/summary.html

  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/share-facts.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fabout%2Fshare-facts-stop-fear.html

  • https://www.sav.sk/index.php?doc=services-news&source_no=20&news_no=8723 

Marian Zelina

Marian Zelina

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som CEO firmy Moving Medical Media a Moving Interactive Media, ktoré sa zameriavajú na poskytovanie interaktívnych mediálnych riešení vo farmaceutickom a biotechnologickom priemysle ako aj v oblasti životného prostredia. Píšem o zaujímavých vedeckých poznatkoch v environmentálnej oblasti a oblasti medicíny a o tom, ako moderné technológie pomáhajú pri komunikácii odborných znalostí širšej verejnosti. Zoznam autorových rubrík:  ZdravieDigitálne vzdelávanieŽivotné prostredie

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu