reklama

Títo ľudia zničia Fica

„Nie opozícia, nie Ficova neschopnosť, nie kríza, ale títo nenásytní, arogantní prisluhovači falošníci. Nestačí, že majú veľké platy, ešte si aj odmeny odsúhlasia a neštítia sa toho. Načo má mať Róm na starostu strednú školu a títo VŠ primátori, aký je medzi nimi rozdiel? Že sa Boha neboja takto sa správať k ľuďom čo im dali hlasy vo voľbách.“ napísal niekto pod nickom „entere“ v diskusii pod mojim článkom. Krutý paradox. O čo ide?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Rozdeľovanie odmien v Bardejove sa stalo terčom ostrej kritiky

Pretože mesto skončilo v hodnotení samosprávnych opatrení na treťom mieste od konca. Dôvodom sú odmeny.

Ekonomickí analytici, podnikatelia, primátori, starostovia, zástupcovia akademickej obce, stavovských a mimovládnych organizácií vyhodnotili nadeľovanie odmien v Bardejove ako tretie najhoršie samosprávne opatrenie v rámci Slovenska. Projekt realizuje Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR).

Najlepšia je Lomnička

V hodnotiacej komisii nájdeme lekárov, advokátov, univerzitných profesorov, politológov aj analytikov. Za posledný štvrťrok komisia vyhodnotila štyri najlepšie a tri najhoršie opatrenia miest a obcí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najvyššie oceneným opatrením sa stala systematická a dlhodobá práca obce Lomnička (okres Stará Ľubovňa) v oblasti vzdelávania rómskych detí a mládeže.

Kým inde je bežné, že rómski žiaci prepadávajú, povinnú školskú dochádzku končia v piatej triede a polovica Rómov na Slovensku nemá ukončené ani základné vzdelanie, v Lomničke až 70 percent žiakov ukončí prinajmenšom základné vzdelanie v deviatom ročníku.

Druhým najúspešnejším samosprávnym opatrením v druhom štvrťroku sa stala elektronická súťaž mesta Bratislava na údržbu ciest a celoročnú opravu výtlkov, v ktorej sa podarilo konečnú sumu znížiť až o 40 % a mesto tak ušetrí milióny eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako tretie najúspešnejšie bolo ohodnotené opatrenie z Komárna, ktoré zaviedlo dvojjazyčné formuláre na zaplatenie daňových poplatkov.

Banská Bystrica: Trestanec kontrolórom

Najhoršie hodnoteným opatrením sa stalo konanie vo firme Banskobystrická regionálna správa ciest, patriacej pod banskobystrickú župu.

Na miesto kontrolóra tam bol dosadený viackrát trestaný muž, pričom verejnosť informáciu o takomto voľnom mieste nemala, a teda sa o miesto nikto iný uchádzať nemohol.

Druhým najhorším opatrením bolo šafárenie s obecnými bytmi v bratislavskej mestskej časti Dúbravka, kde až 80 % nájomcov nespĺňalo kritériá na ich udelenie. Z prevodov pritom mali profitovať priamo úradníci mestskej časti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretie najhoršie hodnotené opatrenie patrí bardejovskej radnici za prideľovanie bizarných odmien.

Odmeny po „bardejovsky“

Na májovom mestskom zastupiteľstve schválili bardejovskí poslanci tisícové odmeny konateľom mestských obchodných spoločností.

Medzi odmenenými bol napríklad aj bývalý konateľ, ktorý funkciu vykonával do 30. 6. 2013 a už vo firme nepracuje.

Ďalším odmeneným sa stal konateľ novovzniknutej mestskej eseročky Mestské lesy, ktorá ukončila rok v strate 3 340,87 eur. Tomu s platom 2-tisíc eur schválili poslanci odmenu 2,5-tisíca eur.

Čerešničkou na torte je odmena pre konateľa Bardejovskej televíznej spoločnosti, ktorá je vyššia ako zisk podniku. Ten dosiahol výšku 1 463,24 eur, pričom konateľ dostal dvojtisícovú odmenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nespokojnosť je na mieste

Odmeny sa nepozdávajú ani predsedovi Združenia občanov miest a obcí Slovenska Vladimírovi Špánikovi, podľa ktorého takéto netransparentné spôsoby v mestských podnikoch vyvolávajú oprávnený pocit nedôvery občanov voči primátorom či zastupiteľstvu.

„Odmeny po bardejovsky si svoje postavenie v hodnotení vyslúžili najmä za to, že prevažná časť komisie zastáva názor, že odmeny nad rámec základných miezd by sa mali udeľovať v nadväznosti a v súlade s dosiahnutým hospodárskym výsledkom rovnako, ako je to v súkromnej sfére,“ uvádza sa v tlačovej správe CPHR.

Ekonomická analytička z poradenskej spoločnosti Amrop Slovakia Tatiana Šulíková vyjadrila názor, že „vedenie mesta sa voči svojim občanom a voličom správa arogantne. Odmeny boli pridelené netransparentne, prevažne konateľom a manažérom, ktorí na ne nie sú odkázaní a v nejednom prípade si odmenu ani nezaslúžili. Nespokojnosť občanov je na mieste.“

Primátor mlčí

„Kým nebudú existovať v každej územnej samospráve jasné a zastupiteľstvom odsúhlasené kritériá na udeľovanie odmien z verejných zdrojov, možno sa len domnievať, či to bolo, resp. nebolo oprávnené. Hodnotiť treba kritériá a ich dodržiavanie, nie výšku odmeny,“ komentoval kauzu odmien Andrej Šteiner, riaditeľ Karpatského rozvojového inštitútu v Košiciach.

Primátor mesta Boris Hanuščak (Smer) na otázku, čo si myslí o hodnotení udeľovania odmien nezávislými odborníkmi neodpovedal.

Mario Hudák

Mario Hudák

Mario Hudák

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Píšem. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu