Hoteliérstvo a gastronómia na Slovensku: časť 2

V nadväznosti na článok o fungovaní reštauračných zariadení na Slovensku (r. 2017) https://martinabukovska.blog.sme.sk/c/459628/hotelierstvo-a-gastronomia-na-slovensku-sucasny-pohlad.html

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vzhľadom na aktuálnu situáciu (Covid 19) je potrebné objasniť gastro – komunikáciu. Pandémia covidu ohrozuje spoločnosť v každej krajine. Nikto, žiadna vláda na svete nevie zvládať pandémiu, nakoľko tu nikdy nebola. Nič sa nedeje chaoticky, chaoticky reagujú len médiá, ktorých cieľom je ovládať myslenie ľudí. Vláda prijíma opatrenia vždy podľa aktuálnej situácie, pritom ľudia si neuvedomujú, že hlavným problémom sú oni sami. 

Nič nie je tak akútne, čo by sa nedalo riešiť. Pomoc od štátu určená pre gastro-biznis je priamo úmerná hospodárskym výsledkom každého vykazujúceho podnikateľského subjektu. Ako už vieme, gastro - priemyslu resp. celému odvetviu turizmu sa nikdy za uplynulé roky nevenovala dostatočná pozornosť, preto u nás turizmus v globále nikdy aktívne nefungoval. Jedným z dôvodov je aj fakt, že nízke mzdy v tomto segmente sú spojené s nízkou produktivitou práce. Nehovoríme o produktivite zamestnancov, ale skôr ich zamestnávateľov. Kľúčovou otázkou, ktorá bola celé roky zanedbávaná bolo riešiť zvýšenie produktivity zamestnávateľov. V prvom rade sa mal štát za minulé roky venovať inováciám, zvyšovaniu zamestnanosti a hlavne čo je dôležité zmene zákonov, ktoré by zabraňovali čiernemu podnikaniu v tomto segmente.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V týchto neľahkých časoch doplácame nielen v turizme na predošlú amatérsku vládu - SmeroHlasu, ktorá uprednostňovala osobný prospech pred fungovaním štátu. Preto sa v hotelovom biznise darilo predovšetkým podnikateľom, ktorí nedodržiavali zákon. Tým nedokážu vyťažiť ani minimum toho, čo im štát môže v týchto problematických časoch poskytnúť. Pri vyplácaní minimálnej mzdy a zvyšok na ruku (veľmi častý jav) sa nemôžu čudovať, že zamestnanec má problém s vyžitím, keďže štát vypláca 80% zo mzdy zamestnanca. Štát nielenže prepláca 80% zo mzdy zamestnanca, ale prepláca aj odvody. Pri neplatení daní a odvodov sa zamestnávateľ nemôže čudovať a protestovať, že je z podpory vyradený. Pravidlá sú pravidlá a tie treba dodržiavať. Žiaľ, tringelty na ruku, odvody z minimálnej mzdy, aj po toľkých rokoch ešte nájdeme jedincov, ktorým to pripadá normálne. Ak by aspoň 10% odložili a nemíňali na hlúposti tak dnes nemajú tento problém. To je všetko naše ZRKADLO. Niektorí podnikatelia obzvlášť v tomto biznise sú podnikavci – žiť na vysokej nohe, mať dom, veľké auto. Ale takto to nefunguje. Som si istá, že väčšina podnikateľov nerozumie tomu, čo je to podnikateľské riziko a ako je potrebné vytvoriť si rezervu. Podpora v nezamestnanosti sa vypláca z odvedených odvodov a nie z daní ako si mnohí mylne myslia. Podnikateľské riziko sa týka nepredvídaných udalostí, čím COVID určite je. Ak je podnik zavretý, kvôli pandémii, majú zamestnanci nárok na náhradu mzdy, a to je tých spomínaných 80%. Takže v týchto prípadoch problém určite nie je. Smolou je, že keď podnikateľ okrádal štát, tým pádom okrádal aj zamestnancov tak sa nemožno čudovať, že nemajú z čoho žiť. Jednoduchá matematika KOĽKO PRISPIEVALI, TAKÉ MAJÚ TERAZ NÁHRADY. Sama osobne poznám kopu takto (ne)fungujúcich podnikov a neustále som proti tomu bojovala. Namiesto neustáleho sťažovania sa a arogantného vykrikovania v médiách je potrebné zapojiť hlavne rozum a vymyslieť nové inovatívne spôsoby ako zvýšiť svoje príjmy. Podnikateľ musí vedieť ZNÁŠAŤ aj ťažké chvíle a musí byť vždy na to PRIPRAVENÝ.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia počas totalitnej cenzúry SmeroHlasu len potichu pritakávali a nechávali sa neustále okrádať - teraz musia niesť následky svojich činov.

Poctiví zamestnávatelia plniaci si svoje povinnosti voči štátu nemajú problém s udržaním prevádzky ako aj svojich zamestnancov. Gastro funguje tak ako má. Keby zamestnanci ako aj zamestnávatelia bojovali za uplynulé roky za svoje práva tak by k takejto situácii nemohlo dôjsť. 

Ľuďom vadí, že keď sa štát správa zákonne tak majú problémy. Je pandémia, na rozhodnutiach, ktoré tu máme sa podieľa hlavne celý krízový štáb zložený z epidemiológov a rôznych ďalších odborníkov, takže žiadny Matovič, ako si niektoré individuality naivne myslia. Preto sa treba správať ZODPOVEDNE a myslieť nielen na svoje zdravie, ale aj na zdravie celej spoločnosti. Len vtedy je tu nádej, že tieto ťažké časy spolu ZVLÁDNEME.

Martina Bukovská

Martina Bukovská

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Neľutuj, keď sa v Tvojom živote čokoľvek stalo, nemôžeš to zmeniť, ani vrátiť späť.Všetko má svoj význam...... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,087 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

146 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

107 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu