reklama

Záchranky a moje déja vu.

„Tu ide o biznis so zdravím," povedal poslanec za SDKÚ Viliam Novotný na margo výberového konania na záchranky. Priznám sa, také déja vu som dávno nemala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (131)

Za takmer rovnaký výrok ma bývalý minister Rudolf Zajac zažaloval. Povedala som ho na tlačovej besede po poslaneckom prieskume k výberovému konaniu na záchranky. To čo sme vtedy zistili na ministerstve bolo šokujúce. Víťazmi na prevádzkovanie záchraniek sa stali firmy, ktorých sídlo bolo v bývalej rozpadnutej maštali. Firma, ktorá v čase vyhlásenia tendra nebola zaregistrovaná v obchodnom registri a ďalšie „drobnosti."

Bolo to šokujúce a išlo jednoznačne iba o biznis so zdravím. Čo bolo na Zajacovom výberovom konaní úplne najhoršie bolo to, že bral záchranný systém nemocniciam, ktoré ho vybudovali, prevádzkovali a investovali do záchraniek ešte v čase, keď to nebolo také lukratívne. A zisk, ktorý mohli mať chceli investovať do nemocnice. Doteraz si pamätám, keď primátori miest týchto nemocníc a riaditelia prišli na zdravotnícky výbor NR SR a ani neprehovorili, lebo im to vtedajší vládni poslanci vrátane p. poslanca Novotného nedovolili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bolo to veľmi nespravodlivé, účelové a pravdepodobne niekde aj nezákonné konanie. Za ministra Zajaca boli platby zo zdravotných poisťovní na záchranky ešte vyššie ako teraz. O zvýšení platieb rozhodol exminister vyhláškou krátko po ukončení výberového konania.

Mimochodom, súd s Rudolfom Zajacom som vyhrala. Nikdy som nepochybovala o tom, že som mala pravdu.

Toľko pohľad do minulosti. A teraz súčasnosť. Výberové konanie pod taktovkou ministra Rašiho je o tom istom. Niekomu vziať, niekomu dať. Vtedajšie záujmy vystriedali terajšie záujmy. Minister Raši hovorí, že podmienky tendra sú rovnaké ako za Zajaca. Neviem, či sa mám smiať či plakať pri pohľade na tých, ktorí za Zajaca kričali o zlodejstve a teraz robia to isté a tiež na tých, ktorí vtedy cynicky obhajovali Zajaca a teraz sa boja či nejde o „biznis so zdravím."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stále som presvedčená, že politika sa dá robiť aj inak. Ale naozaj ich treba vymeniť. Inak to bude stále šach s tými istými figúrkami, ktoré sú raz biele raz čierne, raz na jednej strane, raz na druhej. A stále tá istá hra. Rozumiem ľuďom, ktorí sa pozerajú na politikov a dvíha sa im z toho niekedy žalúdok. Vidia tie isté tváre, ktoré včera hovorili a konali úplne inak a dnes sú spravodliví a naopak. A stále hlasnejšie hovorím. Títo sa už nezmenia. Pošlite ich preč.

Zuzana Martináková

Zuzana Martináková

Zuzana Martináková

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Narodená 5.5.1961 v Púchove, ale už dlhé roky žije v našom hlavnom meste. Dlhé obdobie novinárka, ale posledných päť rokov politička, ktorá by chcela, aby slušnosť v politike prestala byť na Slovensku len frázou. Matka troch detí, manželka, ale hlavne žena, ktorá má svoje názory na svet a chce sa s nimi podeliť aj s vami.Zuzana Martináková Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu