reklama

Ján Pavol II a Ronald Reagan: Vzťah, ktorý ide do kín v duchu lásky k jedinej žene

Prezident a pápež: Nepravdepodobná dvojka. Takto začína rozprávať o dvoch asi najväčších (prinajmenšom jedných z najväčších) osobnostiach 20. storočia obsah k filmu The Divine Plan (Boží plán). Lenže písať nebudem o filme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Aj keď by bolo perfektné, keby sa dostal aj k nám. No zameriame sa skôr na osobnosti a vzťah týchto dvoch pánov.

Určite je každému jasné, že priateľský vzťah medzi katolíckym pápežom a protestantským prezidentom nie je niečo typické. História nás naučila skôr opak. Aj keď sa našlo v minulosti mnoho osôb, ktoré dokázali rozdiely prehliadať v záujme bratskej spolupráce. Netreba napríklad prehliadnuť priateľstvo amerického biskupa Fultona J. Sheena a protestantského pastora Billyho Grahama. A to len na základe spoločného uznania, že "Sme všetci jednoducho hriešnici, ktorí potrebujú Kristovu spásonosnú milosť".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inak to nebolo ani v prípade priateľstva Svätého Otca Jána Pavla II a amerického prezidenta Ronalda Reagana. Najskôr u nich zvíťazila láska k blížnemu a spojila ich spoločná túžba po slobode, mieri a odpor voči neprávostiam komunizmu či nukleárnej vojne.

Obrázok blogu
(zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Paul_II_Ronald_Reagan_monument_Gdansk.jpg)

Okrem toho majú veľa spoločného (jedného by z toho možno aj zmrazilo). Obaja boli obeťou atentátnikov (rozdiel medzi jednotlivými atentátmi bol 6 dní). Obaja mužom, ktorí na nich vystrelili, odpustili. Obaja vyrastali v chudobe. Obaja mali v sebe nekonečnú nádej a vieru v to, že svet môže byť predsa len lepšie miesto, než je.

Obaja sa spolu stretli niekoľkokrát a pán Reagan si dokonca tieto stretnutia zapisoval do denníka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obom mužom mnoho historikov pripisuje podiel na páde Sovietskeho zväzu...

Obaja svoj život považovali za misiu plnenia Božích plánov...A boj za slobodu považovali za prvoradý...

A čo je asi najprekvapivejšie, americký prezident zdieľal s Jánom Pavlom II spoločnú lásku a obdiv k Fatimskej Panne Márii. A práve Fatimu prezident nekonečne podľa mnohých autorov uznával ( možno nájsť a prečítať si aj jeho príhovor na Lisabonskom letisku, kde o Fatime a jej zázrakoch hovorí, či nespočetné množstvo článkov od Paula Kengora, vrátane jeho knihy Pápež a Prezident...) .

Prečo sa rozhodol práve americký protestantský prezident obdivovať a vzdávať úctu zjaveniu Panny Márie vo Fatime? Možno práve preto, že (okrem iného, jeho vlastný otec aj brat boli katolíci) jedno z tajomstiev Fatimy obsahuje aj proroctvo o Sovietskom zväze, proti ktorému celý život zbrojil a ktoré sa neskôr aj naplnilo...A nesmieme ani opomenúť fakt, že samotný jeho priateľ, pápež Ján Pavol II, bol v deň výročia prvého zjavenia (13. mája) postrelený a svoju záchranu a prežitie pripisoval práve Matke Božej....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dvaja rozdielni muži, ktorí sa vo svojom živote rozhodli viac sa sústrediť na to, čo ich spája, než na to, čo ich rozdeľuje a toto všetko pod vplyvom spoločnej lásky k jednej žene...ich Matke

Martina Šulová

Martina Šulová

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Blogerka, editorka, feministka, aktivistka za ľudské práva, práva žien a detí, pro - life /rka(?), no hlavne žena - človek, sem - tam si urobím rozhovory s osobami, ktoré ma zaujmú, aby som mala informácie a odpovede na svoje otázky priamo zo zdroja. Ako sa vraví : Keď to neurobíš ty, kto iný? Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu