
Autolýza je reakcia, ktorá prebieha keď necháme múku pôsobit s vodou približne 20-30 minut. Začnú enzými prítomné v múke rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a lahko strávitelnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa pouzije autolýza chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší.

750 g múky T 650 , 500 ml vody

zapnite program miesenie a vymieste cesto, Stačí miesiť krátko.

cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.

pridajte 1 pl kvásku LM alebo ražného kvásku. 1 čajovú lyžičku soli a môžte ale nemusíte pridať jednu čajovú lyžičku razce kôli chuti.

Zapnite program miesenie a vymieste cesto.

Cesto nechajte odpočíva´t 2 hod.

zapnite znovu program miesenie.

po skončení miesenia vytiahnite nože a cesto nechajte odpočívať 7 až 8 hod kým nenakysne.


chlieb pečte 1 hod, 10 minút. Kedže maximalný čas na tejto pekárničke je 1 hod pridám potom ešte 10 minút.


Chlieb vyklopiť z pekárničky a necha´t na mriežke vychladnúť.
