Autolýza je reakcia, ktorá prebieha keď necháme múku pôsobit s vodou približne 20-30 minut. Začnú enzými prítomné v múke rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a lahko strávitelnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa pouzije autolýza chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší.
750 g múky T 650 , 500 ml vody
zapnite program miesenie a vymieste cesto, Stačí miesiť krátko.
cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.
pridajte 1 pl kvásku LM alebo ražného kvásku. 1 čajovú lyžičku soli a môžte ale nemusíte pridať jednu čajovú lyžičku razce kôli chuti.
Zapnite program miesenie a vymieste cesto.
Cesto nechajte odpočíva´t 2 hod.
zapnite znovu program miesenie.
po skončení miesenia vytiahnite nože a cesto nechajte odpočívať 7 až 8 hod kým nenakysne.
chlieb pečte 1 hod, 10 minút. Kedže maximalný čas na tejto pekárničke je 1 hod pridám potom ešte 10 minút.
Chlieb vyklopiť z pekárničky a necha´t na mriežke vychladnúť.