reklama

Nové pravidlá týkajúce sa krátkodobého nájmu

Nové pravidlá týkajúce sa krátkodobého nájmu špecifikuje nový zákon z 19. marca 2014 o krátkodobom nájme bytu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kedže tento priestor na písanie je značne obmedzený, tak v krátkosti vyberám naozaj len to podstatné:

Tento zákon sa nevzťahuje na nájomné pomery v bytoch obstaraných podľa osobitných predpisov, napr. v služobných bytoch, v bytoch osobitného určenia, v bytoch nachádzajúcich sa v domoch osobitného určenia podľa osobitného predpisu, v družstevných bytoch, v bytoch vo vlastníctve obcí, vyšších územných celkov a vo vlastníctve hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava, mesta Košice a ich mestských častí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krátkodobým nájmom bytu sa na účely tohto zákona rozumie nájom založený nájomnou zmluvou, na základe ktorej nájom vrátane jeho predĺžení trvá najviac šesť rokov.

Zmluvné strany sa môžu v nájomnej zmluve dohodnúť na peňažnej zábezpeke, ktorá slúži na zabezpečenie prípadných pohľadávok prenajímateľa voči nájomcovi z dôvodu neplatenia nájomného alebo úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a príslušenstva, z dôvodu spôsobenej škody na byte alebo jeho zariadení alebo v súvislosti s inými pohľadávkami súvisiacimi s užívaním bytu. Výška zábezpeky nesmie prekročiť trojnásobok mesačného nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výpovedná lehota nesmie byť kratšia ako jeden mesiac.

Nájomca je povinný na vlastné náklady vypratať byt a ten odovzdať prenajímateľovi v stave zodpovedajúcom obvyklému opotrebeniu, a to ku dňu skončenia nájmu, ak sa zmluvné strany písomne nedohodnú inak. 

Ak nájomca byt nevyprace alebo neodovzdá prenajímateľovi ani v lehote desiatich kalendárnych dní odo dňa skončenia nájmu je prenajímateľ oprávnený na účely zabezpečenia pohľadávok zadržať hnuteľné veci nájomcu nachádzajúce sa v byte, okrem vecí, ktoré sú vylúčené z exekúcie. Tento zákon nadobudol účinnosť 1. mája 2014.

Ak sa vás tento zákon dotýka, odporúčam si ho prečítať celý.

Martin Dlugolinský

Martin Dlugolinský

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Majiteľ realitnej kancelárie v Poprade. Kontakt:martin.dlugolinsky@gmail.com0911 106 926>> www.martindlugolinsky.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu