reklama

Ako je na tom kvalita vysokých škôl?

Veľa sa toho v posledných rokoch nahovorilo o vysokých školách a ich kvalite. Niektorí vravia, že ich je veľa a tým trpí ich kvalita. Iní zase tvrdia, že je to v poriadku tak, ako to je. Osobne mám pocit, že ani jedno z týchto tvrdení nie je správne. Na každom rohu je vraj pravdy trochu. Platí to samozrejme aj v tomto prípade.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V momente, ako sa začal rozmáhať v našej krajine kapitalizmus začali vysoké školy rásť ako huby po daždi. Prípadne sa už existujúce školy rozširovali o nové odbory. Ľudia prahli a stále prahnú po “vyššom” vzdelaní. Keďže sa vysokoškolsky vzdelaní ľudia mali v minulosti dobre (preto lebo boli skôr vzácnosťou), tak pri prvej príležitosti chceli a začali všetci študovať. Mnoho špekulantov prišlo na to, že to je dobrý biznis. Dá sa povedať, že pokiaľ niečo ovplyvňuje kvalitu vysokých škôl tak je to neutíchajúca túžba po peniazoch. Množstvo škôl s tým súvisí len nepriamo. Kým je dopyt po vysokoškolskom vzdelaní tak budú vznikať nové školy. Avšak v poslednej dobe ani nie je taký dopyt po vzdelaní, ako po diplome.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Musíme si uvedomiť, že študenti nie sú vždy najbystrejší, ale platia. To je podľa môjho názoru dôvod znižovania kvality vysokých škôl. Ak chce škola profitovať, tak musí mať nejakých študentov, ktorí platia resp. štát za nich. Pokiaľ ich škola vyhodí na základe zlého prospechu, tak príde o peniaze. Riešenie? Zníži sa latka. Prichádzame na to kde je pes zakopaný. Hovoríme o vysokých školách v individualistickej a kapitalistickej spoločnosti, takže logicky, vedeniu môže byť relatívne jedno čo sa kto naučí, hlavne, že platí. Množstvo študentov sa snaží školou prejsť s čo možno najmenším úsilím, takže logicky im nejde o vzdelanie, ale o titul. Bohužial si všetci myslia, že titul im zaručí žiarivú budúcnosť. Možno sa rýchlejšie zamestnajú, ale ak je človek tupý tak nevydrží v práci dlho, česť výnimkám (či radšej nie).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naštastie existujú školy, ktorým naozaj záleží na rozvoji mládeže a odborov, ktoré ponúkajú. Niekoľko škôl resp. univerzít na Slovensku produkuje skutočnú elitu. Zvyšné školy založené len ako živobytie nejakého chamtivca, produkujú len zbytočne preškolených pracovníkov pri páse (ak ich tam vôbec zoberú).

Martin Kučera

Martin Kučera

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent vysokej školy a rekreačný športovec. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu