reklama

Blahoslavení

Aj v občianskom kalendári je dnešný deň pomenovaný „Všetkých svätých“. Kto sú však tí svätí, ktorých dnes oslavujeme, za koho ich pokladáme?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)
Obrázok blogu
(zdroj: osobný archív)

Boli a sú to ľudia ako my, ktorí žili na tomto svete a svoju jedinečnú cestu spojili s Bohom, presne tak, ako ju s Bohom môžeme spojiť aj my. Nebolo by dobre, keby sme za svätého pokladali niekoho mimo tohto sveta, niekoho nereálneho, s vyvrátenými očami na svätom obrázku.

Svätí v tých podmienkach, starostiach a radostiach, ktoré prežívali, kráčali cestou, ktorú im ukazoval Boh v modlitbe a vo svedomí. Bola a je to cesta blahoslavenstiev, o ktorej nám hovorí Ježiš v Novom zákone (Mt 5, 1-12) a na ktorú pozýva všetkých.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa máme po nej konkrétne vydať, alebo ako máme blahoslavenstvám porozumieť? Najskôr treba povedať, že kráčať Ježišovou cestou, nie je niečo neuskutočniteľné, nereálne. Uznať, že sme slabí a len vlastnými silami to nedokážeme, je správne a pravdivé. Kresťanská viera, ale svoj základ nečerpá vo viere v ľudské sily, ale vo viere v Božieho Syna Ježiša, ktorý nám cestu blahoslavenstiev priniesol a ktorý nám zároveň podáva pomoc, milosť a milosrdenstvo, dary ktorými nás po nej vedie. Blahoslavenstvami nám vysvetľuje, ako máme spolu s ním, po tejto ceste kráčať.

Blahoslavenstvá sú princípy, o ktorých je veriaci človek presvedčený, že toho kto sa nimi riadi, privedú do nebeského kráľovstva. Môžeme povedať, že taký človek, sa stane blahoslavený, alebo v dnešnom jazyku, dosiahne plnosť šťastia. Pojem šťastie sa v súčasnosti predkladá a chápe zvláštnym spôsobom. Šťastným človekom je človek, ktorého všetky potreby sú plne uspokojené. Šťastným je človek, ktorý má peniaze, postavenie a dosiahne všetko, čo si zažiada. Šťastie postavená iba na materiálnej stránke, je však veľmi prchavé a keď príde choroba, nečakaná tragédia, vtedy sa rúti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ježišove blahoslavenstvá nám ukazujú koreň šťastia, ktoré je odpoveďou na hlbokú túžbu nášho vnútra, ktoré bytostne túži po Bohu. Ježišovi „chudobní v duchu“ sú tí, ktorí nedávajú na prvé miesto peniaze, ale lásku k Bohu a blížnemu. Ježišovi „plačúci, ktorí budú potešení“ sú tí, ktorí vedome ľutujú svoje hriechy a chcú sa napraviť. Ježišovi „tichí, ktorí dostanú zem“ sú tí, ktorí sa neženú, bez vyberania prostriedkov, po dobrách, ale trpezlivo čakajú na povýšenie a dôverujú v Božie prisľúbenia. Ježišovi „lační po spravodlivosti“ sú tí, ktorí veria, že prirodzená spravodlivosť je základnou nositeľkou pokoja v spoločnosti a v ľudských vzťahoch a vždy sa ju snažia presadzovať, aj v situáciách, kedy im to nevyhovuje. Ježišovi „milosrdní“ sú tí, ktorí vo vedomí si vlastných chýb, nemoralizujú chyby druhého, neohovárajú ho, ale prenechávajú súd na Boha a snažia sa pomôcť človeku. Ježišovi „čistého srdca“ sú ľudia dobrého svedomia, ktorí toto počúvajú a chránia si ho. A napokon Ježišovi „tvorcovia pokoja“ sú tí, ktorí získavajú vnútorný pokoj na základe princípov blahoslavenstiev a tento vnášajú do problémov a nervozity tohto sveta. Dôležitou vecou je uvedomenie si skutočnosti, že svätosť nemožno získať iba vlastným úsilím. Jedinú svätosť, ktorú môže mať kresťan je tá, ktorú dostáva ako dar od Boha, ktorý jediný je svätý. Túto môže dostať vtedy, keď ju prijme, ako výsledok svojho vnútorného uvažovania vo svedomí a vnútorného rozhovoru s Bohom.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Blahoslavenstvá teda kresťanom, ale aj tým, ktorí sa podľa nich, podľa najlepšieho svedomia, snažia žiť, dláždia cestu do neba, ktoré je našim konečným cieľom. Ich hĺbku nie je možné slovami úplne vyjadriť. Životom, otvoreným na Božiu milosť, ju však ukázali a naďalej ukazujú svätí, ktorých dnes oslavujeme.

Martin Šabo

Martin Šabo

Bloger 
  • Počet článkov:  51
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Svet a ľudia okolo mňa mi nie sú ľahostajní. Som katolícky kňaz, chcem slobodne uvažovať a písať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéHistóriaZamysleniaPodolínecCirkev a štátSpoločnosťOsobnosti viery

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu