reklama

Budhistickí hrdinovia

Už niekoľko týždňov trvá dráma v Barme – Mjanmarsku, v krajine južnej Ázie, kde sa niekoľko desiatok tisíc budhistických mníchov rozhodlo vyjadriť pokojnou formou svoj protest voči totalitnému režimu, ktorý v krajine vládne na základe šírenia strachu a odstrašujúcou silou zbraní proti nevinným ľuďom. Keďže tento režim trvá už 45 rokov a takéto demonštrácie nevypukli prvý krát, budhistickí mnísi si plne uvedomovali do čoho idú, že sa to môže skončiť masakrom, tak ako pri každej predchádzajúcej demonštrácii voči totalitnej vláde. Napriek tomu tak urobili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
Obrázok blogu
(zdroj: osobný archív)

Keďže som sa ani v jednom z článkov, ktoré prinášajú naše denníky nedočítal, aký je charakter režimu vojenskej junty, ktorá železnou rukou vládne v Barme – Mjanmarsku, dal som si tú námahu a vyhľadal som si tieto informácie na internete. Dozvedel som sa zaujímavé veci, ktoré ma však vôbec neprekvapili. História Barmy je veľmi široká, v skratke preto vymenujem iba základné údaje. V jedenástom storočí bolo založené Barmské kráľovstvo. Až do 19. stor. nebolo územie jednotné, bolo tu viacero menších kráľovstiev. V 19. storočí sa Barma stala koloniálnou súčasťou Bristskej Indie. Angličanov z Barmy vyhnali Japonci počas druhej svetovej vojny a po porážke Japoncov získala Barma v r. 1948 nezávislosť. Situácia v krajine bola veľmi nepokojná. Po získaní nezávislosti sa totiž vzbúrili horské kmene, komunisti a moslimovia, voči demokratickej vláde. Stav chaosu trval do r. 1962 kedy generál Ne Win zvrhol demokratickú vládu a krajina sa vydala cestou socializmu, podporovaná predovšetkým Čínou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ekonomika krajiny sa však zrútila v dôsledku čoho v r. 1987 až 1988 vypukli mohutné demonštrácie, ktoré vyústili do krvavých stretov s armádou. Generál Ne Win odstúpil zo svojej pozície a na čelo štátu sa postavil generál Saw Maung, ktorý sľúbil konanie volieb v r. 1989. Opozícia preto založila Národnú ligu pre demokraciu pod vedením Do Aun Scha Su Ťij, ktorá bola v čase volieb uväznená, napriek tomu ich však vyhrala. Vojenská junta voľby z pochopiteľných dôvodov neuznala a krvavo potlačila následné vzbury. Su Ťij zostala vo väzbe, medzinárodné spoločenstvo ju podporilo udelením Nobelovej ceny mieru v r. 1991, čo jej pravdepodobne zachránilo život. Okrem krátkeho obdobia od októbra 2001, do mája 2002 je Su Ťij pod stálym väzenským dozorom. Komunistická vojenská junta napriek prísľubom demokratizácie krajiny, tieto nikdy nedodržala, práve naopak vďaka bohatým zásobám ropy a zemného plynu, ktoré ťaží pomocou západoeurópskych spoločností a expeduje z väčšej časti do Číny, si udržuje neobmedzenú diktatúru. To, že tieto zdroje využíva koministická vláda iba na udržanie svojej neobmedzenej totality a dokonca obyvateľom niekoľkonásobne zvýšila ceny palív, už nemohli budhistickí mnísi ďalej tolerovať. Vyrazili do ulíc v tichej modlitbe. Ich začiatočná prosba, aby sa k nim ľudia nepripájali, ukazuje že sa rozhodli obetovať pre dobro ľudí a ušetriť ďalšie obete medzi nimi. Toto ich v mojich očiach veľmi vyzdvihuje a ukazuje, že pri obrane základných ľudských práv, máme s nimi v kresťanstve veľa spoločného a môžu byť aj pripomenutím, aby sme ani my nezabúdali na svoje korene, ktoré sú nerozlučne späté s obranou ľudských práv, ako to pripomenul aj II. Vatikánsky koncil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, že ich pokojné protesty vyústili do krvavej odvety zo strany komunistického vojenského režimu, následného zatvárania kláštorov a odvážania mníchov na neznáme miesta, mi pripomenulo najlepšie časy rozkvitajúceho komunizmu, vo Východnej Európe, za čias Josifa Vissarionoviča Stalina. To, že sa takéto veci dejú v 21. storočí pod záštitou krajiny, ktorá pripravuje olympijské hry, s vlažnou reakciou demokratického sveta je veľmi smutné. To, že sa to deje v krajine s vládnucou komunistickou ideológiou ma však neprekvapuje. Znovu sa tak potvrdzuje, že táto ideológia je vysoko deštrukčná, napriek svojmu pseudosociálnemu charakteru, ktorý o sebe rada prehlasuje.

Martin Šabo

Martin Šabo

Bloger 
  • Počet článkov:  51
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Svet a ľudia okolo mňa mi nie sú ľahostajní. Som katolícky kňaz, chcem slobodne uvažovať a písať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéHistóriaZamysleniaPodolínecCirkev a štátSpoločnosťOsobnosti viery

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu