
Po vajíčkach príde onedlho na rad mäso. Vraj kvôli maximálnej neúrode krmovín, ktorá spôsobila zvýšenie ich ceny a následne samozrejme aj mäsa. Človek by to možno akceptoval, keby to fungovalo aj naopak. Čiže, ak by pri maximálnej nadúrode krmovín, došlo k zníženiu cien mäsa. Toho sa však zrejme „obávať" nemusíme. Skôr toho, že ceny pôjdu hore už v okamihu, ako si ošípané prečítajú správu o zdražení v novinách.
Ako zlý vtip pôsobí aj ďalšia informácia. Slovensko vyrába asi 40 percent svojej spotreby bravčového mäsa, problémom však je, že viac ako tretinu z toho vyvezie do zahraničia. Naspäť sa následne dovezie najmä mrazené zahraničné mäso a lacný „odpad z Európy".
Slovákom tento „odpad" s radosťou ponúkajú siete obchodných reťazcov, ktoré navyše kvôli veľkému odberu majú ďalšie výrazné nákupné zľavy. A my tiež s radosťou tieto „akciové" výrobky potom nakupujeme. No nekúp to, keď je to v akcii. A to nehovorím o tom, že mnohokrát ide o nanovo prebaľované mäsové výrobky po záruke.
Európa zrejme skúša, čo tá „Slovač" všetko znesie. Alebo ináč povedané, do akej miery sme sprostí. Ináč to neviem pomenovať, ak mám pochopiť, prečo sú pri našich nízkych platoch ceny potravín vyššie, ako v tých istých supermarketoch , napríklad v Nemecku.
Ale možno poznám riešenie, ako sa vyhnúť negatívnym dôsledkom zdraženia mäsa. Budeme jesť len niektoré druhy párok a šuniek. A nech mi predavač láskavo vysvetlí, akého mäsa v nich sa to zdraženie vlastne týka....
Alebo ešte lepšie riešenie. Staňme sa národom vegetariánov a poďme sa pásť. Len je na druhej strane otázne, či pri súčasných suchách, nepôjde onedlho hore aj cena trávy...
Foto: 24hod.sk