reklama

Memento ako dôkaz.

V nedeľu sme si pripomenuli Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Odhadujem, že si ho pripomenulo iba málo z nás. Prečo, keď z etického a vlastne aj z historického hľadiska má tento deň rozmer priam gigantický?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

 Natíska sa prirodzená odpoveď. Každý z nás si radšej pripomína pozitívne udalosti a tie negatívne sa snaží zo svojej mysle vytesnať. Avšak, existuje aj iná príčina. Pred niekoľkými dňami sme oslávili 74. Výročie vypuknutia SNP. Pompézne oslavy, národná hrdosť. Nikde som však nepočul snahu o objektívne zhodnotenie významu povstania. Nikde som nepočul otázku prečo sme nepovstali trebárs už v roku 1941 a nie až v roku 1944. Dňa 9.septembra 1941 prijala slovenská vláda nehanebný Židovský kódex, ktorý vyhlásil skupinu vlastných občanov za menejcenných a vystavili ich prenasledovaniu, diskriminácii a deportáciám do koncentračných táborov. Nasledujúce 3 roky sme vzorne arizovali a v čase, keď sa spojenci vylodili v Normandii a pred našimi východnými hranicami stála Červená armáda, teda o výsledku 2.svetovej vojny už bolo de facto rozhodnuté, sme povstali. Nuž dobre, radšej neskoro ako nikdy, vraví sa. Ale aróma účelovosti, oportunizmu a kalkulácie sa tým sotva rozplynie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Bolo zaujímavé sledovať ako sa pri príležitosti zmieneného štátneho sviatku striedali na pódiu naši čelní predstavitelia a predbiehali sa vo vyhláseniach o akýchsi imaginárnych hrádzach, ktoré je nutné postaviť šíriacemu sa extrémizmu a fašizmu. Boli to tí istí politici, ktorí sú zodpovední za neutešený stav našej spoločnosti, za nefungujúce štátne inštitúcie, za krádeže vo verejnom obstarávaní a v neposlednom rade aj za absenciu zmysluplnej stratégie riešenia rómskeho problému . Skrátka, za banánovú príchuť našej súčasnosti, ktorá je príčinou „hnednutia“ názorov aj inak súdnych občanov tohto štátu, v ktorých zlyháva demokracia a preto ako cestu z marazmu ponúka riešenia extrémne. Ako pred 80-imi rokmi, rovnako aj teraz je dôležité nájsť vinníka mimo nás. Vtedy to boli Židia, dnes sú to Rómovia. Náckovia v parlamente nám vytrvalo ostreľujú obe signálne sústavy prebúdzajúc v našom vnútri jednu z najprimitívnejších ľudských emócii – rasovú nenávisť prameniacu v strachu z inakosti. Nepoznajúc históriu stávame sa obeťami vlastného sebaklamu, kedy si nevytvárame názory z overených faktov, ale fakty selektujeme a prispôsobujeme vlastnému, zjednodušenému videniu sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Všetko sa začalo odôvodnenou, naoko racionálnou nenávisťou a skončilo tým najhorším v histórii ľudstva. V nedeľu som si spomenul na deti, ženy, starcov ako na kosť vychudnutí a zúbožení zazerajú cez plot z ostnatého drôtu a snažil sa predstaviť si, aké hrôzy prežili. Spomenul som si na pokusy Anjela smrti, umierajúcich v plynových komorách, na popravených ranou do zátylka. Holokaust nie je len memento, ale aj dôkaz. Dôkaz zverskosti driemajúcej v našom srdci.

Martin Turčan

Martin Turčan

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  2 038x

Srdcom východniar, ale zo Spiša, nie Šariša :-) V súčasnosti žijem a pracujem v metropole Severu - Žiline. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu