reklama

Zátišie s raketami

Raketa je prostriedok využívajúci takzvaný reaktívny motor na svoj pohon. Prvé boli vymyslené v Číne už v trinástom storočí. Ako veľa iných vynálezov, najskôr na vojenské účely. Nevyznačovali sa ale spoľahlivosťou ani presnosťou, tak boli pomerne rýchlo vytlačené delostrelectvom a ich vývoj sa obmedzil na výrobu ohňostrojov. Neskôr sa vrátili na bojové pole v napoleonských vojnách v prevedení Angličana Wiliama Congreva a účinné boli hlavne psychologicky, keďže plašili kone. Ale rovnako ako protivníkove, tak aj vlastné, preto napr. vojvoda Wellington pred bitkou pri Waterloo raketovú jednotku rozpustil a jej členov priradil k delám. Hoci v Británii uvažovali, že ich využijú v námorníctve na ostreľovanie pobrežných miest, ktoré by od nich ľahko vzbĺkli, upadli na čas do zabudnutia. Na svetovú scénu sa vrátili strašnou silou na sklonku druhej svetovej vojny. A vládnu jej doteraz. Dočkali sa ale aj iného využitia ako zabíjať ľudí. Na lety do vesmíru.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Raketa V2

Obrázok blogu

V Nemecku vyvinutá prvá balistická raketa na svete. Balistická značí, že spotrebuje palivo hneď po štarte a ďalej už iba letí ako kameň (prísne vzaté, môže ešte korigovať dráhu letu postrannými krídielkami, nie však nejako prudko meniť smer), kým nepadne na zem. Jej použitie proti Londýnu a južnému Anglicku spôsobilo veľký šok, lebo jej prílet nebolo počuť a vzhľadom k tomu, že trojnásobne prekonávala rýchlosť zvuku, ani ju nebolo možné zostreliť. Neskôr bola v ešte väčšom počte ako proti Anglicku použitá proti belgickým mestám, hlavne prístavu v Antverpách. Po vojne sa dočkala aj civilného využitia. Keď na ňu Američania pripevnili kameru, získali prvé fotografie Zeme z vesmíru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Raketa R7

Obrázok blogu

Prvá medzikontinentálna balistická raketa na svete. Ako zbraň prvého úderu schopná niesť 10 jadrových hlavíc sa veľmi neosvedčila. Jej plnenie palivom trvalo 20 hodín a v stave pohotovosti mohla byť vzhľadom na nestabilitu paliva iba jeden deň. Navyše na štart potrebovala pomerne mohutné a drahé odpaľovacie zariadenie, ktoré by sa takmer iste hneď v prvých hodinách konfliktu stalo terčom bombardovania ešte skôr, než by raketa bola schopná vzlietnuť. Mierne upravená ale vyniesla do kozmu prvú umelú družicu Zeme - Sputnik.

Raketa PGM-11 Redstone

Obrázok blogu

Americká raketa krátkeho doletu (do 300 km), priamy pokračovateľ nemeckej V2 vyvinutý Werherom von Braunom. Upravená verzia v rámci programu Mercury vyniesla do kozmu prvého Američana Alana Sheparda. Ten ale neobletel Zem, čo Chruščov posmešne skomentoval ako amerecké "elá hop".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Raketa Titan II

Obrázok blogu

Dvojstupňová balistická raketa s doletom 21.000 km. Na svoju dobu bolo revolučné jej palivo Aerozin 50. Je veľmi stabilné a aj po rokoch v nádržiach je rovnako spoľahlivé. Raketa Titan II. v úprave vyniesla na obežnú dráhu amerických astronautov v rámci programu Gemini.

Raketa Sojuz

Obrázok blogu

Už viac ako 40 rokov používaná a spoľahlivá nosná raketa, ktorá sa využíva na vynášanie družíc na obežnú dráhu, ako aj zásobovanie stanice ISS. Navyše v porovnaní s letmi amerických raketoplánov výrazne lacnejšia. Od prvého letu je samozrejme priebežne modernizovaná.

Obrázok blogu

Raketa Saturn V

Obrázok blogu

111 m vysoká raketa vyvinutá v šesťdesiatych rokoch v USA. Neskôr sa vývoj v Spojených štátoch uberal cestou raketoplánov, kombinácie rakety a lietadla. Aj preto, lebo verejnej mienke nebolo celkom jasné, prečo drahá, 3000 ton vážiaca raketa sa použije na jeden štart, pri ktorom kompletne zhorí. Slúžila pri programoch Apollo a Skylab, vďaka nej sa človek dostal na mesiac. Celkovo vzlietla 13 krát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Raketa Ariane IV

Obrázok blogu

Reakciu jedenástich krajín združených v Európskej vesmírnej agentúre (ESA) na vesmírne preteky medzi USA a ZSSR bol vývoj radu rakiet typu Ariane. Slúži hlavne na dopravu komerčných družíc na obežnú dráhu a v tomto smere je veľmi všestranná, na rozdiel od sovietskych rakiet radu Sojuz, ktoré boli vždy upravované podľa toho, na ktorý vesmírny program slúžili.

A tu ich máte všetky v rovnakej mierke 1:20, aby ste si vedeli lepšie predstaviť ich veľkosti medzi sebou.

Obrázok blogu

Fotografie sú z podzemnej továrne na výrobu nemeckých rakiet v dedine Wizernes pri St. Omer vo Francúzsku, dnes prerobenej na múzeum s expozíciami o okupácii Francúzska, Hitlerových tajných zbraniach a dobývaní vesmíru s názvom La Coupole.

Martin Marušic

Martin Marušic

Bloger 
  • Počet článkov:  172
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Profesionálny tunelár"Slovo tunelář vymysleli bývalí kvazikomunisté jako součást své předvolební populistické kampaně."Viktor Kožený Zoznam autorových rubrík:  Prihodilo sa miTunelovanieVodné dielaPlanéta ZemHistoria est lux veritatisSlovenská sosajety (vážne)Odpočutékrížom-krážom64 políSlopeme s monitoromMostySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu