reklama

Problém platového stropu a podlahy v NHL.

Nová kolektívna zmluva mala zamedziť obchádzaniu platového stropu. Napriek tomu sa zdá, že ..šialené zmluvu budú naďalej realitou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Platový strop je považovaná za najväčšiu zmenu v rámci NHL. Išlo o istý spôsob vyváženia ligy, keď každý klub mohol vynaložiť na platy hráčov iba určitú sumu. Platový strop však mal (a stále má) svoje muchy. Započítava sa do neho priemerná mzda, nie konkrétna, ktorú hokejista dostane. To znamená, že ak by hráč X zarobil počas svojej, povedzme, dvojročnej zmluvy 11 miliónov, kľudne by mohol dostať prvý rok 10 miliónov a druhý rok len milión. Do stropu by sa mu však oba roky počítalo 5,5 milióna. Manažéri sa snažili obchádzať strop tým, že hráčom ponúkali extrémne dlhodobé kontrakty na vysoké sumy. Prvé roky zarobí hráč viac, avšak tie posledné sa jeho plat pohybuje okolo jedného milióna. Jeho priemer sa tak umelo zníži. Takúto zmluvu má napríklad Roberto Luongo, ale aj Marián Hossa. Klub New Jersey Devils dokonca dostal pokutu za to, že sa snažil obísť strop, keď podpísal Ilyu Kovalčuka na 15 rokov za 100 miliónov. Museli zmluvu upraviť na 17 rokov za 102 miliónov. Zdá sa vám dĺžka zmluvy extrémna? To bol ďalší problém. Zmluvy boli podpisované na takú dobu, že v prípade jej naplnenia mali hráči už dávno štyri krížiky na chrbte. Nič nereálne, všimnime si Jágra, Brodeura, či aj Selänneho, ale je to viac nepravdepodobné, než pravdepodobné, že hráč bude tak dlho hrať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Liga pri vyjednávaní o novej kolektívnej zmluve na všetky tieto problémy myslela a snažila sa ich obmedziť. Podľa novej podpísanej dohody môžu kluby ponúknuť hráčovi maximálne 7-ročný kontrakt. V prípade predĺženia zmluvy to môže byť osem rokov. Rovnako boli upravené aj rozdiely v reálnych platoch. Odchýlenie môže byť maximálne o 35% medzi sezónami, pričom v poslednom roku musí hrať dostať najmenej 50% platu v porovnaní s prvým rokom kontraktu. Avšak sa zdá, že šialené kontrakty budeme vidieť aj v budúcnosti.

Platový strop sa totiž odvíja od príjmov ligy. A tie sa každým rokom zvyšujú, takže sa zvyšuje aj platový strop (okrem skrátenej sezóny). Zatiaľ čo v roku 2005/2006 bol platový strop na úrovni 39 miliónov, tento rok to bude 69 miliónov. A manažéri s týmto rastúcim trendom rátajú aj do budúcnosti. Minimálne Marc Bergevin, manažér Montrealu Canadiens. Po dlhých dňoch vyjednávania ponúkol mladému obrancovi P.K. Subbanovi zmluvu na osem rokov v hodnote 72 miliónov. To znamená, že každý rok zaťaží strop so sumou deväť miliónov. V dnešnej dobe luxus, ktorého sú hodní len tí najlepší, avšak podľa mnohých o pár rokov celkom bežná čiastka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nastavenie platových stropov bolo následovné (hodnoty sú v miliónoch):

2005/2006 39 

2006/2007 44 

2007/2008 50,9 

2008/2009 56,7 

2009/2010 56,8

2010/2011 59,4 

2011/2012 64,3

2012/2013 60 (dalo sa však použíť 70 kvôli výluke)

2013/2014 64,3

2014/2015 69

Skúsme sa upriamiť najmä na rok 2008. Vtedy vypukla finančná kríza. Ako môžeme vidieť, v následujúcej sezóne stúpol strop len o sto tisíc. Platové minimum na hráča vtedy bolo okolo päťsto tisíc.

Pre iný príklad si nemusíme chodiť až tak ďaleko do minulosti. Po poslednej sezóne sa očakávalo, že sa platový strop zdvihne na zhruba 71 miliónov, avšak v skutočnosti je to o dva milióny menej. Možno sa to nezdá ako veľký rozdiel, ale priemerná mzda je okolo 2,5 milióna, takže z tohto pohľadu to je celkom dosť. Okrem toho, ak by bol strop naozaj 71 miliónov, tento strop by prekročili len dva kluby namiesto aktuálnych štyroch. Nikto teda nemôže povedať, ako sa bude strop zvyšovať/znižovať. Samozrejme, isté indície a smerovanie tu je, to sa však môže kedykoľvek zmeniť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Platová podlaha

Platová podlaha je minimálna čiastka, ktorú musí klub na platy hráčov minúť. Rastie a klesá spolu so stropom.. A to je problém najmä pre chudobnejšie kluby.

Aj keď je NHL ako taká zisková, mnoho klubov končí sezónu v červených číslach. Majitelia Floridy Panthers nedávno priznali, že ich klub je ročne v strate okolo 30 miliónov a je pravdepodobné, že sa budú sťahovať do hokejovejšej oblasti. Rovnako aj na prvý pohľad silné kluby (či už históriou alebo súpiskou) majú finančné problémy. Nárast platovej podlahy je pre nich teda problém. V sezóne 2005/2006 bola podlaha na úrovni 23 miliónov, dnes to je 51 miliónov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhý problém je preplácanie. Niektorí hráči do istých klubov nepôjdu ani za nič, manažment sa teda musí pozerať po náhrade, ktorá síce nie je hodná toľko peňazí, ale keďže musia naplniť podlahu, hráča preplatia. Potom sú problémy pri vyjednávaniach, pretože lepší hráč hovorí ,,keďže on je horší ako ja zarába X miliónov, ja chcem viac." A sme doma, stará mama.

Žiaden systém nie je dokonalý a v každom sa nájde nejaká slabina. NHL je bezkonkurenčne najkvalitnejšou hokejovou ligou sveta, stále sa však nájdu oblasti, ktoré idú vylepšiť. A platové otázky, či už ide o strop alebo podlahu, sú jedny z nich.

Matej Kučera

Matej Kučera

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Normálny človek Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu