reklama

Aké má Ľubomír Višňovský možnosti?

Ľubo Višňovský odohral v belasom drese počas výluky v NHL skvelé zápasy. Výluka sa však skončila a tak by sa mal Ľubo hlásiť v tíme New York Islanders. On by však rád zotvrval na Slovensku. Aké má možnosti?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Po dlhom čakaní to prišlo. Trochu nám o tom hovorili aj zmluvou viazané lastovičky, ktoré postupne ukončovali svoje pôsobenie v Európe a vracali sa do zámoria. 06.01.2013 sa skončila výluka v National Hockey League.

To znamená, že vrátiť by sa mali aj obrancovia Andrej Sekera a Ľubomír Višňovský, ktorí počas výluky vystužili obranné rady HC Slovan Bratislava. Zatiaľ čo prvý menovaný sa s najväčšom pravdepodobnosťou bude čoskoro hlásiť v prípravnom kempe, ľubo chce zostať na Slovensku.

Osobne si myslím, že Ľubo po právnej stránke patrí NHL. Dokonca majú s KHL (napriek slovám Medvedeva) podpísané Memorandum o porozumení, ktoré je platné do 30.06.2013. Napriek mojím prianaim, aby tu zostal,toto je podľa mňa právna realita.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Ako sa vlastne toto všetko začalo? Ľubo začal svoju zámorskú kariéru v Los Angeles Kings. Zmluvu s Kings predĺžil v roku 2007 s ročným predstihom. Išlo o päť ročnú zmluvu, ktorá mala platiť od 1.7.2008. Obsahovala najmä tzv. no-trade klauzulu, ktorá znemožňovala vymeniť hráča bez jeho súhlasu. Po sezóne 2007/2008 sa ľubo tešil. So svojou (vtedy ešte) priateľkou čakal svoje prvé dieťa, mal lukratívny kontrakt v slnečnej Kalifornií. Idylka. ALE. 30.6.2008 (deň pred platnoťou novej zmluvy) bol nečakané vymenený do mrazivého Edmontonu. Bol to od L.A. Kings podraz, najmä kvôli uisteniam, že ho určite nevymenia a plánujú s ním do budúcnosti. Ľubo tak musel ísť do Edmotonu, odkiaľ bol v roku 2010 vymenený do Anaheimu. A tí ho vymenili toto leto do Islanders.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V podstate sa nie je veľmi čomu čudovať. Ľubo je v hokejovom veku veterán, ma odohraných množstvo sezón a zápasov. Momentálne má v KHL omnoho menší počet zápasov ako v NHL (zhruba o tretinu). Môže sa tak dlhšie regenerovať a hlavne, môže byť viac času s rodinou. Po tejto sezóne mu vyprší jeho kontrakt v NHL a takmer s určitosťou by už nový kontrakt so zámorským klubom nepodpísal. Takže naozaj, ísť kvôli niekoľkým mesiacom do zámoria nie je úplne ideálne. Ak by to bol aspoň jeho pôvodný klub, kde má zázemie, tak dobre. Ale ako mnoho z nás vie, bol vymenený do New York Isladers. Takže nové prostredie, nové vybavovačky kvôli ubytovaniu a ďalším veciam. Úprimne, naozaj sa mu nečudujem, že sa mu v polovici sezóny nechce ísť späť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na druhej strane, Ľubo je profesionálny hokejista. O tom, či bola výmena platná, rozhodol aj arbitrážny súd. Mal by teda zmluvu dodržať. Sú celkovo štyri scenáre, ako môže táto situácia dopadnúť.

1. Ľubo pôjde sezónu dohrať do New York Islanders

Asi najjednoduchší spôsob. Ľubo zatne zuby a pretrpí minimálne do konca apríla pôsobenie v NHL. Ak by náhodou New York Islander vyhral Stanley Cup, bol by v zámorí do konca júna.

2. Islanders vykúpia Ľuba zo zmluvy

Podľa starej kolektívnej zmluvy sa časť mzdy počítala do platové stropu a niekoľko sezón po vykúpení (záležalo od dĺžku kontraktu). Podľa novej môže klub vykúpiť dvoch hráčov, pričom ich plat sa nebude započítať do platového stropu, ale do hráčskych podielov z celkových príjmov. Môžu teda ľubo ,,beztrestne" vykúpiť, vyplatia mu nejaké peniaze hneď teraz a celá vec bude vyriešená. Okrem toho, ušetrenie v platovom strope môžu použiť na inú posilu, ktorá im v tíme ostane dlhšie ako polovicu sezóny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Islanders povolia Ľubovi pôsobenie v Slovane ako na ,,hosťovaní"

Ľubo bude oficiálne v Isalnders, jeho zmluva sa bude započítavať do platové stropu, ale Islanders mu nebudú musieť vyplatiť ani cent. Podobný prípad aplikovali Blackhawks s Cristobalom Huetom. Tak však išlo o výkonnostnú situáciu

4. Islanders Ľuba suspendujú

Isladers suspendujú Ľuba a tím pádom sa mu zmluva automaticky preloží do budúcej sezóny. Podobne tak spravili aj s Nabokovom, ktorí za nim odmietol hrať. Toto ultimátum už Islanders ľubovi dali.


Samozrejme, bolo by skvelé, ak by tu Ľubo zostal, bavil našich divákov. Možno by však bolo lepšie, aby túto sezónu pretrpel v Isladers a na budúci rok mal od NL pokoj. Myslím, že lepšie polrok teraz, ako celú sezónu nabudúce. Záleží od veľa faktorov. My len môžeme Ľubovi držať palce, aby sa situácia vyriešila tak, aby boli všetci spokojní,

Matej Kučera

Matej Kučera

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Normálny človek Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu