reklama

(Súčasná?!) Informačná doba

Sláva! Na niečo som prišiel! Aj keď to vlastne nič neznamená (ani to, že som na niečo prišiel a ani to, na čo som prišiel)... Určite to už aj nejaký vedci publikovali a zdá sa mi, že som kedysi dávno o tom aj čítal. Ale je to vlastne jedno, veď máme (zatiaľ - pozn.: k politike sa radšej nevyjadrujem) slobodu slova. V celom tomto nezrozumiteľnom úvode sa chcem dostať k tomu, že som sa pozrel na stolík vedľa mojej postele a zistil som, že je DOBA INFORMAČNÁ!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
informačná doba
informačná doba 


FOTODOKAZ INFORMAČNEJ DOBY Aj keď by to možno tak mohlo vyzerať, táto fotka nie je vôbec naaranžovaná – takto to proste na mojom stolíku vyzerá stále (a neviem či je to dobré alebo zlé...). ;-)

Niežeby mi to vadilo, ale je to také celkom zaujímavé... Proste mám na stolíku všelijaké časopisy, knihy & comp., ktoré sú plné informácií, ktoré aj tak nemám šancu vstrebať... Nehovoriac o tom, že to je len malililinký zlomok z informácií, ktoré sú všade okolo mňa... Takže (opäť) si môžem uvedomiť, že som len časť nejakého Celku, ktorého zmysel nie je jednoduché pochopiť, vlastne čo i len si ho predstaviť...

Ale z možno trošku filozofickej úvahy sa chcem vrátiť ešte k tomu „exaktnému“... Čo to vlastne na tom stolíku mám?Takže zľava dole začína „beletria“ – Pálenica 1 od Borisa Filana (so záložkou z kartičky kanoistu – maratónca Rada Rusa) a pod ňou „Ojoj“ Roberta Fulghuma (s tak strašne... ako to povedať, proste výbornými pointami).

Podľa smeru hodinových ručičiek prichádzajú na rad veci, ktoré až tak veľa informácií neobsahujú – v sáčku sú drobnosti do zberu elektroodpadu (ale zase som musel získať nejaké informácie, aby som zbieral elektroodpad), deodorant, ovládač od hifi veže, Grankopodložka pod šialku (ktorá svetielkuje! :-) a hygienické vreckovky. Už je všetkým jasné, že úvod som prepálil (Filan, Fulghum) a v ďalšej časti som opisoval spotrebný materiál konzumnej spoločnosti :-). Ale ono sa to zas obráti...

Na drevenej krabičke mám položený zápisník, dva (staré) National Geographic a veľmi zaujímavú a užitočnú knižku od Dr. Kennetha H. Coopera (podľa mňa to meno presne pasuje k názvu knihy) - Aerobický program pre aktívne zdravie (mimochodom, za 26 Kčs).

A teraz ma (nás) čaká „výstup na dve veľké kopy informácií“ – v tej v pravom (hornom :-) rohu je priamo na vrchole letový poriadok Sky Europe na letnú sezónu (aj keď vlastne neviem na čo mi je, ale aspoň je aktuálny...). Pod ním čaká na svoje (moje) prečítanie najnovší National Geographic a v nižších vrstvách sú uložené staršie .týždne, výsledky nejakých lekárskych testov, rôzne reklamné plagáty z cyklo časopisu Velo a je tam dokonca asi rok stará PC Revue (aj s cd). Na záver tejto časti som si nechal pikošku – Jules Verne: Matyáš Šándorf. Dávnejšie som dostal chuť na román a v škole sme preberali Rakúsko-Uhorsko, tak som si vybral túto verneovku. Ale nedočítal som to do konca... Aspoň prvý diel som však dočítal! A skoro som zabudol, aj keď to na fotke nie je vidieť (je na nej niečo vidieť?), v tejto kope sa nachádzajú aj zaujímavé myšlienky Paola Coelha.

Aj keď v najlepšom treba prestať, presuniem sa ešte do druhej veľkej kopy informácií... Hneď navrchu mám Výročnú správu občianskeho združenia Človek v ohrození (obliatu džúsom, ale o niečo nižšie je aj nepoškodená...). Pod ňou je časopis 21. století, ktorý sa mne osobne veľmi páči, aj keď ani neviem ako som sa k nemu dostal... V tejto kope sú ešte uložené aj staršie Velá a .týždne (nespomenul som ešte, že v „bruchu“ môjho stolíka je uložený archív väčšiny zo spomenutých časopisov + starých Pro hockeyov a obaly z hier na počítač).

Čo však z tohto trošku monotónneho opisu vlastne vyplýva? Aj keď vlastne ono to nevyplýva, ale ja by som chcel, aby to vyplynolo... Človek si musí vybrať z toho obrovského balíka informácií to najdôležitejšie (najužitočnejšie, najzábavnejšie, najvýnosnejšie,...) pre seba a svoje okolie.
A dôležité je uvedomiť si, že viem, že nič neviem!

Matej Sýkora

Matej Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  160
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu