reklama

Re: Re: na Re: Je to také jednoduché... alebo ako triedime odpad...

Aj keď dosť neskoro, rozhodol som sa reagovať na niektoré príspevky uvedené k diskusii v článku Je to také jednoduché... alebo ako triedime odpad u nás doma?. Týmto sa aj ospravedlňujem a aj nebudem niečím dlhým zahlcovať diskusiu ;-).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Takže re na príspevok Tomáša Pála: Niektorí sa ma tiež už na to pýtali, ale všetkých môže uistiť, že vytriedený odpad neskončí spolu na jednej skládke. Vlastne v našom prípade neskončí žiadny odpad na skládke, resp. v prípade spracovania firmou Enzo Veronika Ves, pretože oni aj to, čo sa už vlastne ani nedá využiť využijú a síce ako palivo do cementárne, takže dochádza k energetickému zhodnoteniu odpadu, ktorý by inak skončil na skládke (ak náhodou niekto pozná skládku pri Bánovciach nad Bebravou po ľavej strane smerom na Trenčín, tak tá tam už skoro nie je – práve táto firma tú skládku rekultivuje. Kedysi sa to tam vo veľkom množstve aj spaľovalo... Taký ohník v noci dobre viditeľný.). A len tak medzi nami, mne tie joty a ypsilony vôbec nevadia :-). A ešte jeden odkaz na článok Ako končí triedený odpad u nás v škole .

Re na príspevok telumy: Presne! To zavedenie triedenia odpadu trvá dlho a je to postupná cesta, ale myslím, že jej koniec môže byť dobrý. Stačí si uvedomiť aké je to jednoduché! Veď keď už máte niekde nádoby na jednotlivé druhy odpadu, tak skutočne aj zarytí odporcovia nebudú robiť zo seba blbcov (u nás v škole to platí určite).
Možno najväčším problémom môže byť to, kde odpad skladovať a čo potom s ním. To už záleží na každého individuálnych možnostiach... Ale myslím, že v tomto smere je najjednoduchšie zatlačiť na samosprávu (napr. u nás v dedine by obec mala záujem, ale problém je, že konkrétne firma Enzo Veronika Ves pre odpad príde, ale potrebuje ho mať na jednom mieste... No a u nás nemá dedina na zvážanie odpadu prostriedky.).

Re na príspevok mira eu: Ja si tiež myslím, že škola je na to vhodná, pokiaľ však máte na škole podporu. A musím povedať, že my sme síce doma odpad triedili už dávno, ale nebyť nášho projektu Boli sme. Sme. Budeme (?) a grantového programu Konta Orange Dajte škole zelenú v škole by sme asi odpad ešte dlho netriedili...
A škola je vhodná podľa mňa aj pre to, že deti môžu naučiť rodičov a svoje okolie triediť odpad. Aspoň v to verím. (To je tiež cieľ nášho projektu, ale myslím, že tento je skutočne dlhodobý...) No a dobré je, keď sa na škole nájde nejaký učiteľ, ktorý je ochotný venovať svoj voľný čas niečomu takémuto. Možno to za 20 rokov bude ako samozrejmá úloha pre učiteľov ako učiť pracovať s počítačmi (aj keď deti už väčšinou počítače ovládajú, žeby to bolo tak aj s triedením odpadu? Možno v učiteľských rodinách :-), ale nekomplikujme to...).

Re na príspevok EL-Boska: To je to čo som už spomínal. Myslím, že celková tá “hlavná cesta“ by mala viesť cez samosprávy... No a na ich aktivitu treba možno len trošku zatlačiť od spoločnosti (potenciálnych voličov, že :-).

Re na príspevok Miroslava Mojzeša: My máme v škole možnosti na skladovanie dosť veľkého množstva odpadu. Je to budova Piaristov, sú tam veľké pivnice, takže s tým my problém nemáme. Vlastne bol by, keby nás aj pátri nepodporili. Ako končí triedený odpad u nás v škole ?
Vyššie som spomenul (už 2 krát), že by mala v tejto oblasti pracovať podľa mňa samospráva. A ten odpad stačí zhromažďovať do vriec (500 kusov vriec vám firma Enzo Veronika Ves dá na začiatku zadarmo a potom za každé naplnené, dá jedno prázdne), zostáva už len otázka, kde uložiť také množstvo vriec, aby sa naplnilo auto. (Vynechal som také veci, že to s nejakou firmou treba dohodnúť... No proste, ako vo všetkom, niekto sa do toho musí trochu vložiť.)

A na záver Re na príspevok anka 007: Samospráva, samospráva, samospráva :-). Zberné suroviny berú kovový šrot preto, že je to dosť výnosné. Ale v Prievidzi berú aj papier (ešte aj za nejaké peniaze) a sklo zadarmo.

A na úplný záver ešte česť triedeniu! :-)

Matej Sýkora

Matej Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  160
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu