reklama

Slovenský paradox (aj) z dielne Ministerstva lesníkov

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vyzvalo všetkých ľudí na Slovensku, aby na Deň Zeme (22. apríla) vyjadrili spolupatričnosť s našou planétou a vydržali bez elektriny aspoň 5 minút (od 20:00 hod do 20:05 hod.).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

A niekedy na konci apríla (už neviem presnýdátum) sa v načítanejšom slovenskom mienkotvornom denníku (áno, tušítedobre, v Sme ;-) objavilo na titulke, že „policajti vyčistili Tatry“... Kontextje jasný, policajti vyčistili Tichú a Kôprovú dolinu od ľudí – odvážlivcov,ktorí chceli chrániť túto dolinu pred „vyčistením“ lesníkmi. Dovolím sipovedať, že tí uvedomelejší vnímajú aj to, že ide o boj občanov a (bezbrannej)prírody s aroganciou moci a pokrivenou morálkou poznačenou peniazmi.

Keď som čítal tieto dve správy, skoro ma trafilšľak (veľmi slušne povedané) a zároveň som dostal záchvat smiechu, ale cezporiadne horké slzy... Chvíľu som si myslel, že je prvý apríl alebo čítamsprávy z Kocúrkova... Kdeže - toto je „len“ Slovensko. Koniec koncom, keď sapozrieme, čo sa deje v súdnictve, zdravotníctve, či školstve, prečo by sanemohlo „niečo diať“ aj na Ministerstve životného prostredia. (Ten názov znie čorazviac ironicky!)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zopakujem, asi každý človek, čo len trošku žijúciv realite, už vie, čo sa (ne)deje v Tichej a Kôprovej doline - jevšak tragické, aký názor má na „to“ väčšina... Myslím, že som tolerantnýk názorom iným, ale nemám rád keď niekto obhajuje neobhájiteľné. Ja osobnesom jednoznačne na strane ochranárov (a či niekto chce alebo nie, v konečnomdôsledku aj na strane Prírody). O každom, čo je na strane lesníkov simyslím svoje – v lepšom prípade, že nie je objektívne a úplne informovaný... Poviemvšak rovno, keď lesníci otvorene povedia (spolu s Ministerstvom životnéhoprostredia), že to robia pre peniaze, pochopím a pomyslím si „Hold, tentoštát je taký... Táto spoločnosť je taká...“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K tejto téme len niekoľko stručnýchpoznámok (námetov na diskusiu?):

• Je jasné, že ide o konflikt príroda vs. peniaze- tak sa na nič nehrajme a nalejme si čistého vína, ako sa hovorí.

• Príroda je najmocnejšia sila, ktorá vždy(!)odolá (okrem iného sa prirodzene vyrovná s kalamitou v Tatrách).

• Lesníci predávajú (naše) drevo za ťažképeniaze a ochranári venujú svoj voľný časa prostriedky jedine svojmu presvedčeniu.

• Vetrová kalamita (veterná kalamita je z lexikálnehohľadiska nesprávne) sa v Tatrách pravidelne opakuje. Pred 100, 1000 aj 10000 rokmi sa príroda dokázala vysporiadať s problémami sama. (Teraz nie???)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

• Existujú oblasti (Prečo asi vo vyspelejšíchkrajinách ako Slovensko?), ktoré sú ponechané na tzv. samovývoj, bez zásahovčloveka. Napr. Bavorský les. A to nehovorím o parkoch v SevernejAmerike... Nezdá sa mi, že by ich zničil „nejaký“ lykožrút alebo iný „podkôrny“hmyz.

• Zničené stromy vo Vysokých Tatrách boliprevažne monokultúry smreka. A hádajte, čo? Boli vysadené človekom,presnejšie lesníkmi. Takéto zloženie lesa samozrejme nie je prirodzené pre oblastiakými sú Vysoké Tatry a preto boli dopady poslednej vetrovej kalamity veľmiveľké. Napriek tomu, že víchrica nebola z historického hľadiska výnimočnesilná. (Prečo musí byť človek vždy ten najmúdrejší??? Prečo by mali dostaťlesníci od nás ďalšiu šancu???)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

• Pôvodne som chcel len poukázať na to aké„účinné“ návrhy resp. odporúčania (spolu s krásnymi rečami) má slovenskéMinisterstvo lesníkov, ehm, pardón, Ministerstvo životného prostredia... A akosa stavia k reálnym problémom v jednej z mála oblastí nezasiahnutýchčinnosťou človeka - v národnom parku, v oblasti, ktorá patrí do sieteNATURA 2000! Samozrejme okrem iného...

Fakt smutné. A nech sa na mňa niktonehnevá, toto sa môže stať fakt len na Slovensku.

Záver (ak to niekto nevyčítal z toho,čo som písal)

• Vetrovú kalamitu v takom rozsahu spôsobililesníci svojom „premyslenou“ politikou zalesňovania monokultúrami.

• Zlodej (lesníci a náš štát) kričí chyťtezlodeja...

• A napriek všetkému dodávam, že mi je jasné, úplnú pravdu nemá nikto, ale ja simyslím, že treba rozlíšiť, kto má pravdu väčšiu a aké záujmy háji.

P.S.: a keď niekto povie, že spadnutéstromy spôsobujú požiare, tak ho fakt ľutujem, pretože požiare spôsobujú jedineľudia svojim správaním – napr. odhodením cigarety... Ach, aké je to jednoduché!

Matej Sýkora

Matej Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  160
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu