reklama

Jedno tofu pre pána ministra, prosím!

Na desiatu nátierka tofu syrová s vajcom a zeleninou, na obed polievka drožďová so syrom tofu a lahôdkový syr tofu na paprike s hráškovým pyré. Aj takto môže vyzerať menu v školských jedálňach po novom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Tím okolo ministra školstva Juraja Draxlera stavil pri výbere nových receptov pre školy na modernu. Šéf rezortu promptne zdôraznil, že mnohé súčasné jedlá pochádzajú ešte zo šesťdesiatych rokov. Akosi však zabudol uviesť, prečo sú zrazu nevyhovujúce. Na väčšine podobných tradičných jedál totiž vyrástli generácie, ktoré nekvárila obezita natoľko urputne ako súčasnú mládež. Povestný pes tak zrejme bude zakopaný úplne inde. Namiesto naháňania lopty či preskakovania gumy na dvore totiž naše ratolesti obvykle vysedávajú za všadeprítomnými obrazovkami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Juraj, vyskloňuj slovo „tofu“

Ale späť k hipsterskej revolúcii v stravovaní školákov. Spomedzi 68 nových jedál až 18 obsahuje tofu, pre istotu v rôznych pádoch. Na tom by nebolo nič hrozné, lenže kompetentní napchali tento sójový syr takmer všade. Svetlo sveta uzreli nové delikatesy ako lahôdkový syr tofu na šampiňónoch či drožďová polievka so syrom tofu. Pochutili by ste si? Nespravil by oveľa lepšiu službu obyčajný perkelt alebo kelový prívarok?

Ušetrená nezostala ani slovenská kuchyňa. Žiaci sa môžu tešiť na „Polievku slovenskú s lahôdkovým syrom tofu“. Viedenský rezeň zase ustúpi syru tofu v trojobale a o rok možno pribudnú halušky s bryndzou lahôdkovým syrom tofu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dve strany zdravej mince

O prínosoch tofu by sme mohli napísať samostatný článok, to isté však platí o jeho záporoch. Vysoký obsah bielkovín s minimom nasýtených mastných kyselín a cholesterolu znie vynikajúco, hormóny fytoestrogény už potešia menej. Sója navyše patrí medzi pomerne silné alergény. Nie je to pri dlhodobo stúpajúcom počte malých alergikov argument na zamyslenie?

Drotárska polievka? Nie, ďakujem, drôty neľúbim…

Transparentnosť dostáva v našich končinách na frak s priam železnou pravidelnosťou a školstvo už dávno nie je výnimkou. Chcem vedieť, čo dostanem na tanieri, a drvivá väčšina malých stravníkov je z rovnakého cesta. Na jedálnom lístku však budú svietiť tajomné názvy ako žitavská pochúťka, hovädzie po záhorácky, zemplínska plnená kapusta alebo drotárska polievka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stojí to vôbec za risk? Radšej si kúpim čosi v bufete alebo potravinách oproti,“ povie si malý Jožko od susedov a do jedálne preventívne ani nezamieri. K slovu sa tak opäť dostane bageta s majonézou a cola. Aspoň vie, do čoho ide a nemusí sa obávať blafu.

Keď stredoškoláka lapajú, rakytníkový nápoj mu núkajú

Novinky majú do jedální pritiahnuť najmä študentov stredných škôl. Takmer dve tretiny z nich sa vraj stravujú inde. Najväčším problémom jedální však nie je ich ponuka, ale kvalita jedál. Nezáleží na tom, či pani kuchárka pripálila bravčové na šampiňónoch alebo karbonátok so sójovými kockami, tak či onak výsledok jej snaženia patrí do pomyjí.

Kto nie je zvyknutý jesť tofu či piť rakytníkový nápoj doma, posledné výkriky módy v školskej jedálni ho nenadchnú. Práve naopak, radšej sa jej vyhne širokým oblúkom. Zdravú alternatívu totiž neponúkame, ale nútime. Z navrhovanej reformy stravovania majú teda skutočnú radosť len hipsteri a dodávatelia tofu.

Martin Matich

Martin Matich

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Človek s množstvom záujmov - od športu cez cudzie jazyky až po cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  Jazykové perličkyŠportZo životaNa potulkách BratislavouNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu